Artikel top billede

Direktør: Derfor blokerer jeg for brug af danske pas-automater

Interview: Softwarefirmaet Enwire har for anden gang på godt en uge blokeret for vigtige funktioner i danske pas-automater. Hvorfor?, spørger vi direktør Thomas Riviére. Se hans forklaring her.

Interview: Det lille software-selskab Enwire har for anden på en uge blokeret for brugen af hele eller dele af funktionerne i de foto-automater, der befinder sig i en lang række af kommunernes borgerservice-centre.

Balladen skyldes uvenskab og uenighed om licens-betalinger for software med den tidligere samarbejdspartner Scan-Tech Sikkerhedssystemer, der leverer de pågældende pas-automater til kommunerne.

Det kan du læse mere om her.

Thomas Riviére, direktør i Enwire. Hvorfor har du lukket for brugen af foto-automaterne igen - få dage efter, at automaterne kom på benene efter den seneste blokering?

"Vi har denne gang alene lukket for brug af foto-funktionen, så pas-automaterne fungerer, men man kan ikke tage foto med dem.

Vi føler, at vi har været nødsaget til at lukke ned for billed-algoritermen, fordi vi ejer rettighederne til den. Alligevel har Scan-Tech Sikkerhedssystemer fortsat med at bruge dem uden at ville betale for brugen."

Borgerservice-centrene siger, at de føler sig generet af lukningen. Synes du, at det er rimeligt, at balladen mellem Enwire og Scan-Tech Sikkerhedssystemer går ud over centrene, der jo er selskabernes kunder?

"Det er da dybt beklageligt, at striden går ud over borgerservice-centrenes service, og det er ikke med min gode vilje, at kunderne bliver indblandet.

Men nu har Scan-Tech Sikkerhedssystemer i et halvt år ikke været interesseret i at gå i dialog med os, selv om vi har bedt dem om enten at betale eller at stoppe med ulovlig anvendelse af vores software.

Og siden der intet er sket, så må der jo i sidste ende bare blive lukket for vandet."

Hvor længe bliver du ved?

Scan-Tech Sikkerhedssystemer siger, at man arbejder på at lukke for din adgang til systemerne. Hvor længe kan du blive ved med at lukke ned for systemerne?

"Der er jo nu et stafet-løb i gang, og nu må vi jo se, hvem der er inde i systemet, og hvem der har kontrollen over det.

For mig er det mest interessant at se, at de [Scan-Tech Sikkerhedsystemer og softwareselskabet Nine-Consult, red.] har så lidt viden om systemet, at de ikke kan forhindre, at vi går ind i det.

Så kan man jo godt frygte, at andre også kan finde ud af at gå ind i systemet, hvor der ligger mange vigtige oplysninger om danskerne."

Jo, men hvor lang tid vil du fortsætte med at lukke det ned, hver gang Scan-Tech Sikkerhedssystemer får det på benene igen?

"Det må vi tage løbende stilling til. Umiddelbart håber jeg jo, at kommunerne og Scan-Tech Sikkerhedssystemer ikke vil bruge et system, som de ikke har licens til."

Hvor drastisk vil du gå til værks? Vil du lukke helt for pas-udstedelsen?

Scan-Tech Sikkerhedsystemer er utilfreds med, at du ikke lader retten gå sin gang og afventer fogedrettens afgørelse. Hvorfor vil du ikke vente på det?

"Normalt behøver den her type licens-sager jo slet ikke at komme i fogedretten. Det er noget, som man bare finder ud af.

Vi mener, at vi er nødt til at gøre, hvad vi kan, for at sikre vores rettigheder. Og hvis det betyder, at vi må inddrage licensen, så gør vi det. Men vi vil da også gerne have rettens ord for, at det er ulovligt."

Du skriver i en udsendt mail til kommunerne, at du 'har valgt' ikke at lukke helt for pas-systemet af hensyn til kommunernes pas-administration. Er det da noget, som du har overvejet?

"Vi har da overvejet, hvor drastisk vi skal gå til værks. Men vi mener, at det er vigtigt, at kommunerne fortsat kan udstede pas."

Så man kan godt regne med, at du ikke vil lukke helt for kommunernes pas-udstedelsessystem?

"Ja, jeg kan ikke forestille mig, at det skulle blive nødvendigt. "

Ingen bagdøre

En af Computerworlds læsere mener i et debatindlæg, at det er 'hyggelig læsning at se, at der er hemmelige bagdøre i den kode, Enwire har lavet. Er der mon ikke andre af deres kunder der nu skal i gang med at gennemse deres kode,' skriver han. Hvad er dit svar til det?

"Jeg vil da godt sige, at der ikke er indbygget hemmelige låse eller bagdøre i vores software. Og der er ingen grund til, at kunderne går ind og tjekker noget.

I Enwire har vi aldrig tidligere haft kunder, der har stjålet ting fra os, og derfor har der jo heller ikke været lignende sager tidligere."

Hvad skal der ske nu?

"Nu må vi se tiden an. Jeg håber, at vi kan nå frem til en dialog med Scan-Tech Sikkerhedsystemer, så vi i hvert fald kan finde en midlertidig løsning. Jeg har meget svært ved at spå om, hvad den langsigtede løsning kan blive.

Scan-Tech Sikkerhedssystemers automater og Enwires software er jo tæt forbundne. Kan I overhovedet blive gode venner igen, efter at sagen er eskaleret på denne måde?

"Det er et godt spørgsmål. Jeg tror ikke, at vi nogensinde kan blive gode venner igen, men måske kan vi finde en løsning, så vi i hvert fald skilles som ikke-uvenner.

Det vil jo kræve dialog, samt at vi får betaling for vores ting - og her er jeg da åben for en længerevarende eller en tidsubegrænset licens, der købes for et beløb.

Der er mange muligheder, men problemet har jo hidtil været, at der slet ikke har været forslag på bordet fra Scan-Tech Sikkerhedsystemers side."

Læs også:

Danske pas-automater tvangslukket igen: Licensstrid tager til.

Dansk it-direktør: Tidligere partner indbyggede fælde i vores kode.

Efter licens-ballade: It-firma tvinger pas-automater på benene igen.

Licens-ballade rammer udstedelsen af danske pas

Borgerservice-chef: Danskere taget som gidsler i ballade om it-licens.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere