Artikel top billede

Analytiker: Atea ruster sig til nye storopkøb

Nye lån for næsten en milliard kroner er tegn på, at Atea-koncernen er ved at gøre klar til nye storopkøb, mener aktieanalytiker.

Nordeuropas største it-forhandler, Atea, kan være ved at varme op til en ny stribe opkøb. Det vurderer Martin Stenshall, aktieanalytiker ved Danske Equities i Oslo.

Han bygger sin vurdering på, at Atea i sidste uge annoncerede en revideret finansieringsstrategi, som blandt andet indebærer, at koncernen som noget helt nyt vil gå på lånemarkedet med en serie virksomheds-obligationer til en samlet værdi af 300 millioner kroner. Atea har samtidig optaget et fem-årigt lån på 500 millioner kroner hos koncernens faste bankforbindelse Nordea.

"Jeg tror, at hovedformålet med banklån og udstedelsen af obligationer er, at de skal have finansiel styrke til eventuelle nye opkøb," siger Martin Stenshall. Han peger på, at Atea det seneste år har foretaget relativt få og små opkøb.

"Atea har jo en langsigtet strategi om at vokse gennem opkøb, men de har afveget lidt fra det med få opkøb i 2012 og kun to meget små opkøb hidtil i 2013. Så jeg forventer, at vi kommer til at se flere opkøb i fremtiden. Det har de brug for at finansiere, og obligationslån er en meget billig måde at skaffe sig likviditet," siger Martin Stenshall.

Han nævner svenske Dustin eller den omkring 2.900 mand store afdeling af Fujitsu i Finland som mulige opkøbskandidater. Han understreger dog, at Atea også kan vælge en bredere opkøbsstrategi.

"Markedet er meget fragmenteret. Der er vældig mange små it-selskaber. Men så har du nogle større, som Dustin i Sverige og Fujitsu i Finland. I Finland må man gøre noget, når man som Atea har så lav markedsandel," siger Martin Stenshall.

Da Computerworld i sidste uge talte med Ateas hovedaktionær, Ib Kunøe, nævnte han flere forskellige formål med den voldsomme låntagning. Det kan du læse om her.

Hos Danske Equities peger Martin Stenshall også på, at Ateas udbyttepolitik har gjort aktien populær blandt investorer. Men høje udbytter kræver også god likviditet.

"Selv om Ateas organiske vækst er lav, og indtjeningsmarginerne er inde i en negativ trend, er aktien blevet ganske populær. Udbyttet er oppe på næsten ti procent, og jeg tror, vi kan forvente en vækst i udbyttet, til trods for at indtjeningen er flad eller på vej ned," siger Martin Stenshall.

Læs mere:

Ib Kunøe optager gigantlån i Atea

Sådan har Ib Kunøe opbygget sit enorme imperium


Kunøe forgylder Atea-aktionærer - og sig selv


Mislykket Atea-salg forgylder Kunøe
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Tech-giganters regnskaber overgik forventningerne, men investorerne frygter for fremtiden
Computerviews: De store tech-giganter har igen haft et kvartal med massiv vækst. Men selskabernes regnskaber blev modtaget køligt på aktiemarkeder, der frygter, at tiden efter coronakrisen vil byde på lavere vækstrater.
Computerworld
Hent opdateringerne nu: Apple lapper gabende sikkerhedshuller til iPhone, iPad og Mac
En sårbarhed gjorde det muligt for hackere at overtage kontrollen med din iPhone, iPad eller Mac. Det er 13. gang i år, at Apple lukker en nuldagssårbarhed.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Få en drejebog til at gennemgå og prioritere jeres sikkerhedskontroller – og et overblik over den nye version af CIS-20
Markedet flyder over med sikkerhedsprodukter, og kompleksiteten gør sikkerhedsopgaven uoverskuelig. Få et værktøj, der hjælper jer med at gøre det nødvendige – hverken mere eller mindre. Læs her hvordan, du får prioriteret jeres sikkerhedskontroller.