Artikel top billede

Analytiker: Atea ruster sig til nye storopkøb

Nye lån for næsten en milliard kroner er tegn på, at Atea-koncernen er ved at gøre klar til nye storopkøb, mener aktieanalytiker.

Nordeuropas største it-forhandler, Atea, kan være ved at varme op til en ny stribe opkøb. Det vurderer Martin Stenshall, aktieanalytiker ved Danske Equities i Oslo.

Han bygger sin vurdering på, at Atea i sidste uge annoncerede en revideret finansieringsstrategi, som blandt andet indebærer, at koncernen som noget helt nyt vil gå på lånemarkedet med en serie virksomheds-obligationer til en samlet værdi af 300 millioner kroner. Atea har samtidig optaget et fem-årigt lån på 500 millioner kroner hos koncernens faste bankforbindelse Nordea.

"Jeg tror, at hovedformålet med banklån og udstedelsen af obligationer er, at de skal have finansiel styrke til eventuelle nye opkøb," siger Martin Stenshall. Han peger på, at Atea det seneste år har foretaget relativt få og små opkøb.

"Atea har jo en langsigtet strategi om at vokse gennem opkøb, men de har afveget lidt fra det med få opkøb i 2012 og kun to meget små opkøb hidtil i 2013. Så jeg forventer, at vi kommer til at se flere opkøb i fremtiden. Det har de brug for at finansiere, og obligationslån er en meget billig måde at skaffe sig likviditet," siger Martin Stenshall.

Han nævner svenske Dustin eller den omkring 2.900 mand store afdeling af Fujitsu i Finland som mulige opkøbskandidater. Han understreger dog, at Atea også kan vælge en bredere opkøbsstrategi.

"Markedet er meget fragmenteret. Der er vældig mange små it-selskaber. Men så har du nogle større, som Dustin i Sverige og Fujitsu i Finland. I Finland må man gøre noget, når man som Atea har så lav markedsandel," siger Martin Stenshall.

Da Computerworld i sidste uge talte med Ateas hovedaktionær, Ib Kunøe, nævnte han flere forskellige formål med den voldsomme låntagning. Det kan du læse om her.

Hos Danske Equities peger Martin Stenshall også på, at Ateas udbyttepolitik har gjort aktien populær blandt investorer. Men høje udbytter kræver også god likviditet.

"Selv om Ateas organiske vækst er lav, og indtjeningsmarginerne er inde i en negativ trend, er aktien blevet ganske populær. Udbyttet er oppe på næsten ti procent, og jeg tror, vi kan forvente en vækst i udbyttet, til trods for at indtjeningen er flad eller på vej ned," siger Martin Stenshall.

Læs mere:

Ib Kunøe optager gigantlån i Atea

Sådan har Ib Kunøe opbygget sit enorme imperium


Kunøe forgylder Atea-aktionærer - og sig selv


Mislykket Atea-salg forgylder Kunøe
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere


People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling. Tema: Trusselsvurderinger – hvorfor er de så forskellige?

19. december 2023 | Læs mere