Artikel top billede

Ekspert advarer: Livsvigtigt sundhedsudstyr vil gå ned

Software bliver godkendt til hospitalsbrug, selv om det er sårbart. Det kan få alvorlige konsekvenser, advarer ekspert.

Der bruges sårbar software på de danske hospitaler, og det kan få katastrofale følger, mener Joseph R. Kinery, der er professor i informatik ved DTU.

Han forklarer, at i modsætning til for 20-30 år siden er det meste hospitalsudstyr i dag afhængig af software for at kunne fungere. Men reguleringen af området er ifølge Jospeh R. Kinery ikke fulgt med.

"Der har altid været meget rigide krav til, hvilken hardware der må anvendes på sygehusene, men loven stiller ikke helt de samme krav til den software, der anvendes på hospitaler," siger han.

Tidligere har Frank Neidhardt, der er afdelingschef for indkøb og medicoteknik i Region Midtjylland, bekræftet, at mere og mere hospitalsudstyr er skiftet fra en Unix-platform til en mere sårbar Microsoft-platform.

Kan få alvorlige konsekvenser

Og ifølge Jospeh Kinery er dette netop det grundlæggende problem, hvilket han vurderer kan få alvorlige konsekvenser. 

"Det er sandsynligt, at vi på et tidspunkt vil komme til at se nogle sager, hvor kritisk udstyr går ned. Og det bliver en stor sag, når vi på et tidspunkt oplever, at udstyr, der hjælper patienter med at trække vejret eller få pumpet blod rundt kroppen, går ned, fordi en computervirus har inficeret hospitalets netværk," siger han.

En ingeniør ved navn Chris Gibbs, der gennem mange år har arbejdet med medicinsk software i både Danmark og i udlandet, giver Joseph R. Kinery ret i, at hospitaler kan være sårbare over for malware-angreb. 

Han mener ligeledes, at det er sandsynligt, at vi på tidspunkt vil opleve uheldige følger af en sådan sårbarhed.

"Det vil ikke overraske mig, hvis vi på et tidspunkt kommer til at opleve en hændelse, der vil afføde en kontant reaktion fra myndighederne og politikerne, som vil stramme reguleringen af området."

Hvad kunne en sådan en hændelse være?
"Jeg kunne forestille mig en situation, hvor en radiograf, der ved hjælp af en skanner eller lignende radiografisk udstyr skal undersøge patientbilleder fra screeninger, kommer til at overse sygdomme, fordi billedmaterialet er beskadiget som følge af computervirus," siger Chris Gibbs. 

Hospitalsudstyr bliver reguleret af EU-direktivet Medical Devices Directive (MDD), og i Danmark bliver direktivet håndhævet af Sundhedsstyrelsen.

Ligesom Joseph R. Kinery mener Chris Gibbs, at reguleringen på området ikke er fulgt med tiden på alle områder. Men han mener dog ikke, at det er realistisk at forestille sig, at medicinalindustrien helt skal forlade standardsoftware, som eksempelvis Windows, og erstatte det med specialdesignede systemer.

I stedet argumenterer han for en løsning, hvor der også påhviler slutbrugeren et lovkrav om at leve op til såkaldt best practise på sikkerhedsområdet, når softwaren anvendes.

Chris Gibbs er ansat hos et internationalt medicinalfirma i Danmark, men understreger, at han udtaler sig på egne vegne, og at hans holdninger ikke nødvendige reflekterer virksomhedens.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Sundhedsstyrelsen.

Læs også:

Risiko for patienter: Malware kan true danske hospitaler

Danske sygehuse ramt af malware-angreb




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere