Artikel top billede

Danske sygehuse ramt af malware-angreb

Danske hospitaler har flere gange stiftet bekendskab med computervira, og i enkelte tilfælde er vigtigt udstyr blevet sat ud af drift.

Danske hospitaler oplever en løbende trussel fra computervira og andet ondsindet software, og i mindst ét tilfælde har det resulteret i, at skanningudstyr har været sat ud af drift.

Det oplyser Region Midtjylland og Region Hovedstaden til Computerworld.

En risiko som både den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, samt en professor ved DTU har været ude at advare om.

Hos Region Midtjylland oplyser Frank Neidhardt, der er afdelingschef for indkøb og medicoteknik, at det er en kendt risiko som regionen vurderer, at den fuldt ud har sikret sig mod. 

Men han kan dog også fortælle, at Region Midtjylland tidligere har oplevet, at hospitalsudstyr er blevet inficeret med computervirus. 

"For nogle år siden havde vi et tilfælde med nogle ct-skannere, der blev inficeret. Men det hul blev lukket igen."

"For nogle år siden havde vi et tilfælde med nogle ct-skannere, der blev inficeret. Men det hul blev lukket igen," siger Frank Neidhardt.

En ct-skanner er en avanceret røntgenmaskine, der bruges til at tage avancerede billeder af kroppens organer. Eksempelvis når der skal stilles kræftdiagnoser.

Udstyr taget ud af drift

Ifølge Frank Neidhardt betød inficeringen med computervirus, at CT-scannerne blev taget ud af drift og repareret, som det er tilfældet med alt andet defekt udstyr.

Han understreger, at patienterne ikke på nogen måde blev udsat for en sikkerhedsrisiko.

Også Region Hovedstaden, der driver 13 hospitaler og dermed er Danmarks største hospitalsvæsen, har stiftet bekendtskab med computervira.

Regionen oplyser til Computerworld, at den "ikke oplever virustrusler på det egentlige medicotekniske udstyr", men at den i løbet af de seneste tre år har oplevet fire sager, hvor computere der var forbundet med hospitalsudstyr blev inficeret med virus.

Det understreges dog fra regionens side, at det i alle tilfælde blev opfanget af antivirussystemet og computerne "efterfølgende blev renset uden negative følger".

Udsat for stor risiko

I en tidligere artikel har Joseph R. Kinery, professor i informatik ved DTU, forklaret, at truslen mod hospitalsudstyr især skyldes, at mere og mere udstyr er begyndt at anvende almindelig forbrugersoftware som eksempelvis Windows.

En forklaring, der bakkes op af Frank Neidhardt som mener, at risikoen for at denne type problemer opstår på danske hospitaler er blevet øget i løbet af de seneste år.

""I dag kører mere og mere udstyr i dag på en Microsoft-platform. Det skyldes formodentligt, at det er den billigste måde at udvikle på, men det betyder også, at der er en risiko for, at udstyret bliver inficeret.""

"Tidligere var meget medicinsk udstyr specialudviklet og kørte på eksempelvis unix-platforme. Men i dag kører mere og mere udstyr i dag på en standard Microsoft-platform. Det skyldes formodentligt, at det er den billigste måde at udvikle på, men det betyder også, at der er en risiko for, at udstyret bliver inficeret på samme måde som vores almindelige it-udstyr," siger han.

Hos Region Midtjylland arbejder de derfor også målrettet på at forebygge denne type situationer.

Det sker blandt andet ved at isolere det medicinske udstyr på særlige netværk, hvor adgangen er særligt striks reguleret

"Det er ikke sådan, at en tekniker bare kan komme med sin egen bærbare pc og koble den til udstyret," forsikrer han.

Læs også:
Ny risiko for patienter: Malware kan true danske hospitaler

Professor: Sådan kan it-ragnarok opstå inden et år




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere