Artikel top billede

Danske sygehuse ramt af malware-angreb

Danske hospitaler har flere gange stiftet bekendskab med computervira, og i enkelte tilfælde er vigtigt udstyr blevet sat ud af drift.

Danske hospitaler oplever en løbende trussel fra computervira og andet ondsindet software, og i mindst ét tilfælde har det resulteret i, at skanningudstyr har været sat ud af drift.

Det oplyser Region Midtjylland og Region Hovedstaden til Computerworld.

En risiko som både den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, samt en professor ved DTU har været ude at advare om.

Hos Region Midtjylland oplyser Frank Neidhardt, der er afdelingschef for indkøb og medicoteknik, at det er en kendt risiko som regionen vurderer, at den fuldt ud har sikret sig mod. 

Men han kan dog også fortælle, at Region Midtjylland tidligere har oplevet, at hospitalsudstyr er blevet inficeret med computervirus. 

"For nogle år siden havde vi et tilfælde med nogle ct-skannere, der blev inficeret. Men det hul blev lukket igen."

"For nogle år siden havde vi et tilfælde med nogle ct-skannere, der blev inficeret. Men det hul blev lukket igen," siger Frank Neidhardt.

En ct-skanner er en avanceret røntgenmaskine, der bruges til at tage avancerede billeder af kroppens organer. Eksempelvis når der skal stilles kræftdiagnoser.

Udstyr taget ud af drift

Ifølge Frank Neidhardt betød inficeringen med computervirus, at CT-scannerne blev taget ud af drift og repareret, som det er tilfældet med alt andet defekt udstyr.

Han understreger, at patienterne ikke på nogen måde blev udsat for en sikkerhedsrisiko.

Også Region Hovedstaden, der driver 13 hospitaler og dermed er Danmarks største hospitalsvæsen, har stiftet bekendtskab med computervira.

Regionen oplyser til Computerworld, at den "ikke oplever virustrusler på det egentlige medicotekniske udstyr", men at den i løbet af de seneste tre år har oplevet fire sager, hvor computere der var forbundet med hospitalsudstyr blev inficeret med virus.

Det understreges dog fra regionens side, at det i alle tilfælde blev opfanget af antivirussystemet og computerne "efterfølgende blev renset uden negative følger".

Udsat for stor risiko

I en tidligere artikel har Joseph R. Kinery, professor i informatik ved DTU, forklaret, at truslen mod hospitalsudstyr især skyldes, at mere og mere udstyr er begyndt at anvende almindelig forbrugersoftware som eksempelvis Windows.

En forklaring, der bakkes op af Frank Neidhardt som mener, at risikoen for at denne type problemer opstår på danske hospitaler er blevet øget i løbet af de seneste år.

""I dag kører mere og mere udstyr i dag på en Microsoft-platform. Det skyldes formodentligt, at det er den billigste måde at udvikle på, men det betyder også, at der er en risiko for, at udstyret bliver inficeret.""

"Tidligere var meget medicinsk udstyr specialudviklet og kørte på eksempelvis unix-platforme. Men i dag kører mere og mere udstyr i dag på en standard Microsoft-platform. Det skyldes formodentligt, at det er den billigste måde at udvikle på, men det betyder også, at der er en risiko for, at udstyret bliver inficeret på samme måde som vores almindelige it-udstyr," siger han.

Hos Region Midtjylland arbejder de derfor også målrettet på at forebygge denne type situationer.

Det sker blandt andet ved at isolere det medicinske udstyr på særlige netværk, hvor adgangen er særligt striks reguleret

"Det er ikke sådan, at en tekniker bare kan komme med sin egen bærbare pc og koble den til udstyret," forsikrer han.

Læs også:
Ny risiko for patienter: Malware kan true danske hospitaler

Professor: Sådan kan it-ragnarok opstå inden et år
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Tech-giganters regnskaber overgik forventningerne, men investorerne frygter for fremtiden
Computerviews: De store tech-giganter har igen haft et kvartal med massiv vækst. Men selskabernes regnskaber blev modtaget køligt på aktiemarkeder, der frygter, at tiden efter coronakrisen vil byde på lavere vækstrater.
Computerworld
Hent opdateringerne nu: Apple lapper gabende sikkerhedshuller til iPhone, iPad og Mac
En sårbarhed gjorde det muligt for hackere at overtage kontrollen med din iPhone, iPad eller Mac. Det er 13. gang i år, at Apple lukker en nuldagssårbarhed.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Når AI sætter sig ved rattet: Sådan passer infrastrukturen på sig selv
Selvkørende IT-infrastruktur styrker skaleringsmuligheder og ressourceudnyttelse. Dette whitepaper giver overblik over proces og muligheder.