Artikel top billede

Danske sygehuse ramt af malware-angreb

Danske hospitaler har flere gange stiftet bekendskab med computervira, og i enkelte tilfælde er vigtigt udstyr blevet sat ud af drift.

Danske hospitaler oplever en løbende trussel fra computervira og andet ondsindet software, og i mindst ét tilfælde har det resulteret i, at skanningudstyr har været sat ud af drift.

Det oplyser Region Midtjylland og Region Hovedstaden til Computerworld.

En risiko som både den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, samt en professor ved DTU har været ude at advare om.

Hos Region Midtjylland oplyser Frank Neidhardt, der er afdelingschef for indkøb og medicoteknik, at det er en kendt risiko som regionen vurderer, at den fuldt ud har sikret sig mod. 

Men han kan dog også fortælle, at Region Midtjylland tidligere har oplevet, at hospitalsudstyr er blevet inficeret med computervirus. 

"For nogle år siden havde vi et tilfælde med nogle ct-skannere, der blev inficeret. Men det hul blev lukket igen."

"For nogle år siden havde vi et tilfælde med nogle ct-skannere, der blev inficeret. Men det hul blev lukket igen," siger Frank Neidhardt.

En ct-skanner er en avanceret røntgenmaskine, der bruges til at tage avancerede billeder af kroppens organer. Eksempelvis når der skal stilles kræftdiagnoser.

Udstyr taget ud af drift

Ifølge Frank Neidhardt betød inficeringen med computervirus, at CT-scannerne blev taget ud af drift og repareret, som det er tilfældet med alt andet defekt udstyr.

Han understreger, at patienterne ikke på nogen måde blev udsat for en sikkerhedsrisiko.

Også Region Hovedstaden, der driver 13 hospitaler og dermed er Danmarks største hospitalsvæsen, har stiftet bekendtskab med computervira.

Regionen oplyser til Computerworld, at den "ikke oplever virustrusler på det egentlige medicotekniske udstyr", men at den i løbet af de seneste tre år har oplevet fire sager, hvor computere der var forbundet med hospitalsudstyr blev inficeret med virus.

Det understreges dog fra regionens side, at det i alle tilfælde blev opfanget af antivirussystemet og computerne "efterfølgende blev renset uden negative følger".

Udsat for stor risiko

I en tidligere artikel har Joseph R. Kinery, professor i informatik ved DTU, forklaret, at truslen mod hospitalsudstyr især skyldes, at mere og mere udstyr er begyndt at anvende almindelig forbrugersoftware som eksempelvis Windows.

En forklaring, der bakkes op af Frank Neidhardt som mener, at risikoen for at denne type problemer opstår på danske hospitaler er blevet øget i løbet af de seneste år.

""I dag kører mere og mere udstyr i dag på en Microsoft-platform. Det skyldes formodentligt, at det er den billigste måde at udvikle på, men det betyder også, at der er en risiko for, at udstyret bliver inficeret.""

"Tidligere var meget medicinsk udstyr specialudviklet og kørte på eksempelvis unix-platforme. Men i dag kører mere og mere udstyr i dag på en standard Microsoft-platform. Det skyldes formodentligt, at det er den billigste måde at udvikle på, men det betyder også, at der er en risiko for, at udstyret bliver inficeret på samme måde som vores almindelige it-udstyr," siger han.

Hos Region Midtjylland arbejder de derfor også målrettet på at forebygge denne type situationer.

Det sker blandt andet ved at isolere det medicinske udstyr på særlige netværk, hvor adgangen er særligt striks reguleret

"Det er ikke sådan, at en tekniker bare kan komme med sin egen bærbare pc og koble den til udstyret," forsikrer han.

Læs også:
Ny risiko for patienter: Malware kan true danske hospitaler

Professor: Sådan kan it-ragnarok opstå inden et år
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan ser opgavelisten ud hos Danmarks bedste CIOs

En hurtig og strategisk fokuseret implementering af nye teknologier er i disse år med til at sikre konkurrencekraften hos de bedste digitale vindere. Det sætter vi fokus på med konferencen CIO Trends 2022, hvor du blandt andet kan blive inspireret af en række danske topfolk inden for digitalisering og it-ledelse.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
10 gratis artikler: Få gode råd fra Danmarks bedste it-ledere