Derfor vælger store kanoner SharePoint som CMS

I de største virksomheder er SharePoint den foretrukne løsninger som CMS. Det er en skam, for løsningen er slet ikke skabt til at vise eksternt indhold, siger en CMS-ekspert, der også giver tips til, hvordan det kan gøres bedre.

Interview: SharePoint tryner alle de andre indholdsstyringssystemer i takt med, at virksomhederne bliver større.

Microsofts system har for alvor bidt sig fast blandt de helt tunge drenge. 

Det er der en stribe forklaringer på, men det betyder også, at en stribe forretningsmuligheder ryger i vasken.

"Ifølge en - godt nok uofficiel - liste over de mest anvendte CMS'er blandt top 20-virksomheder er SharePoint en helt klar favorit," siger Janus Boye, som er CMS-ekspert i firmaet J. Boye, der yder rådgivning med fokus på web og intranet. 

"Det sker på trods af, at der bliver større og større enighed om, at SharePoint ikke er specielt velegnet til eksterne websider, men mere retter sig mod intranet-delen og som samarbejdsplatform i en virksomhed."

Han peger på, at ved at vælge et rigtigt indholdsstyringssystem fremfor SharePoint kan firmaer få en stribe fordele både med hensyn til udvikling og digital markedsføring."

Hvad går SharePoint-brugere glip af på web-siden?

"Det er ikke det mest elegante og fleksible system, og så er det en ganske dyr løsning. Det koster mange penge at få rettet selv småting, fordi produktet slet ikke er skabt til eksternt webindhold," siger han.

"Hvis man er en virksomhed, der har brug for tilgængelighed på nettet eller brugervenlighed, er der heller ikke de store muligheder. Ligeledes er udviklingsdelen meget besværlig."

Ingen digital markedsføring
En anden stor mulighed i et moderne CMS er værktøjer til digital markedsføring.

Et område som specielt danske Sitecore og Adobe satser på og har succes med.

"Disse værktøjer er slet ikke bygget ind i SharePoint. Konsekvensen er, at virksomheden må begrænse sig."

Begrundelsen for, at SharePoint har så stærk en position i top-segmentet handler mere om tilhørsforhold end om udviklingen og web-ambitioner, vurderer han.

"It-afdelingerne kender produktet, og det smitter af på løsnings-valget. Det handler om driftskundskaber og erfaring. Samtidig har man kun én leverandør, én kontaktperson og én regning. Det er således en lettere løsning i forhold til det administrative arbejde."

Det handler altså om tryghed fremfor udvikling.

Kan det skyldes de strenge lovkrav, der ofte stilles til de store og børsnoterede firmaer?

"Måske, men det er ikke en rationel beslutning, for SharePoint er ikke hverken mere eller mindre sikker end andre systemer i den sammenhæng. Der er masser af store firmaer, der bruger rigtige indholdsstyringssystemer uden sikkerhedsbøvl."

Hvilke systemer kan SharePoint-brugerne få glæde af at bruge for at få mere fleksible web-løsninger uden at gå på kompromis med hverken ekstern eller intern styring?

"Der er masser af muligheder. Er man Microsoft-bruger, er danske Umbraco en oplagt mulighed. De har både et tæt samarbejde med Microsoft, en kode, der passer, og så er løsningen stærk på det eksterne arbejde."

674 SharePoint-løsninger i Danmark
Ifølge den svenske webside cmscrawler, der bygger statistik over indholdsstyringssystemer på nettet, er der 674 SharePoint-løsninger i Danmark, der bruges til at kontrollere indhold på nettet.

På verdensplan ligger SharePoint på en samlet 18. plads over de mest anvendte CMS.

Cmscrawlers liste er opdateret den 9. september 2013, og den fortæller, at der er små syv millioner aktive CMS'er på kloden.

Ifølge analysehuset Gartner, der har offentliggjort det, som firmaet kalder for en Magic Quadrant, ligger Microsoft uden for superligaen. 

Danske Sitecore er i fint Gartner-selskab med gigantvirksomheder som Adobe, HP og Oracle. Microsoft er på vej. Kilde: Gartner, juli, 2013.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021 - trends, teknologi, innovation og organisationsformer

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

15. april 2021 | Læs mere


Sådan gør IT bæredygtighed til en god forretning

Presset øges i disse år på virksomheder for at begrænse klimabelastningen. IT og teknologi spiller en nøglerolle i arbejdet, hvilket er emnet for denne konference. Her kan du blive klogere på, hvordan du aktivt arbejder for at kombinere effektiv og lønsom forretningsdrift med en effektiv bæredygtighedsindsats.

20. april 2021 | Læs mere


The Successful Journey to the Cloud

Cloud usage on enterprise level is growing rapidly and for good reason. With the flexibility and scalability offered by cloud, businesses and organizations can harness new technologies, increase resiliency and adapt to changing demands at an unprecedented level. In this webinar we address some of the important issues to consider when embarking on your cloud adoption journey.

21. april 2021 | Læs mere


Premium
Nationalt sikkerhedscenter advarer: Har du ikke patchet denne VPN-sårbarhed er du blevet hacket
Organisationer, der endnu ikke har installeret en patch udsendt af Fortinet i 2019, kan godt regne med, at de er blevet hacket, advarer det britiske National Cyber Security Centre.
Computerworld
Sikkerhedshul i sundhed.dk gør det let at snyde med coronapas
Et hul i sikkerheden hos sundhed.dk åbner op for, at coronapas-ejere kan ændre på de svar, der står i passet. Men det er dokumentfalsk, advarer sundhed.dks direktør.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.