Derfor vælger store kanoner SharePoint som CMS

I de største virksomheder er SharePoint den foretrukne løsninger som CMS. Det er en skam, for løsningen er slet ikke skabt til at vise eksternt indhold, siger en CMS-ekspert, der også giver tips til, hvordan det kan gøres bedre.

Interview: SharePoint tryner alle de andre indholdsstyringssystemer i takt med, at virksomhederne bliver større.

Microsofts system har for alvor bidt sig fast blandt de helt tunge drenge. 

Det er der en stribe forklaringer på, men det betyder også, at en stribe forretningsmuligheder ryger i vasken.

"Ifølge en - godt nok uofficiel - liste over de mest anvendte CMS'er blandt top 20-virksomheder er SharePoint en helt klar favorit," siger Janus Boye, som er CMS-ekspert i firmaet J. Boye, der yder rådgivning med fokus på web og intranet. 

"Det sker på trods af, at der bliver større og større enighed om, at SharePoint ikke er specielt velegnet til eksterne websider, men mere retter sig mod intranet-delen og som samarbejdsplatform i en virksomhed."

Han peger på, at ved at vælge et rigtigt indholdsstyringssystem fremfor SharePoint kan firmaer få en stribe fordele både med hensyn til udvikling og digital markedsføring."

Hvad går SharePoint-brugere glip af på web-siden?

"Det er ikke det mest elegante og fleksible system, og så er det en ganske dyr løsning. Det koster mange penge at få rettet selv småting, fordi produktet slet ikke er skabt til eksternt webindhold," siger han.

"Hvis man er en virksomhed, der har brug for tilgængelighed på nettet eller brugervenlighed, er der heller ikke de store muligheder. Ligeledes er udviklingsdelen meget besværlig."

Ingen digital markedsføring
En anden stor mulighed i et moderne CMS er værktøjer til digital markedsføring.

Et område som specielt danske Sitecore og Adobe satser på og har succes med.

"Disse værktøjer er slet ikke bygget ind i SharePoint. Konsekvensen er, at virksomheden må begrænse sig."

Begrundelsen for, at SharePoint har så stærk en position i top-segmentet handler mere om tilhørsforhold end om udviklingen og web-ambitioner, vurderer han.

"It-afdelingerne kender produktet, og det smitter af på løsnings-valget. Det handler om driftskundskaber og erfaring. Samtidig har man kun én leverandør, én kontaktperson og én regning. Det er således en lettere løsning i forhold til det administrative arbejde."

Det handler altså om tryghed fremfor udvikling.

Kan det skyldes de strenge lovkrav, der ofte stilles til de store og børsnoterede firmaer?

"Måske, men det er ikke en rationel beslutning, for SharePoint er ikke hverken mere eller mindre sikker end andre systemer i den sammenhæng. Der er masser af store firmaer, der bruger rigtige indholdsstyringssystemer uden sikkerhedsbøvl."

Hvilke systemer kan SharePoint-brugerne få glæde af at bruge for at få mere fleksible web-løsninger uden at gå på kompromis med hverken ekstern eller intern styring?

"Der er masser af muligheder. Er man Microsoft-bruger, er danske Umbraco en oplagt mulighed. De har både et tæt samarbejde med Microsoft, en kode, der passer, og så er løsningen stærk på det eksterne arbejde."

674 SharePoint-løsninger i Danmark
Ifølge den svenske webside cmscrawler, der bygger statistik over indholdsstyringssystemer på nettet, er der 674 SharePoint-løsninger i Danmark, der bruges til at kontrollere indhold på nettet.

På verdensplan ligger SharePoint på en samlet 18. plads over de mest anvendte CMS.

Cmscrawlers liste er opdateret den 9. september 2013, og den fortæller, at der er små syv millioner aktive CMS'er på kloden.

Ifølge analysehuset Gartner, der har offentliggjort det, som firmaet kalder for en Magic Quadrant, ligger Microsoft uden for superligaen. 

Danske Sitecore er i fint Gartner-selskab med gigantvirksomheder som Adobe, HP og Oracle. Microsoft er på vej. Kilde: Gartner, juli, 2013.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Tirsdag kårer Microsoft de bedste partnere i Danmark: Proactive og Delegate fører feltet an med flest nomineringer
Landets ypperste Microsoft-partnere bliver tirsdag hædret af Microsofts danske ledelse. 20 virksomheder har fået en indbydelse til det prestigefyldte arrangement. Her er et overblik over, hvem der er blevet nomineret.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.