Artikel top billede

Da jeg kunne have stoppet IC4-skandalen

Klumme: Togfabrikken Scandias database med alle tegningerne til IC4-toget var væk, og der var intet at gøre. Men så ringede fabrikken til Mogens Nørgaard.

Denne klumme handler om en ren tilståelsessag: Jeg har på et tidspunkt haft mulighed for at stoppe IC4. Hele projektet/sagen/skandalen/skidtet. Alt.

Eller måske havde jeg bare magten til at gennemtvinge en total rewrite af det hele?

Hvis jeg havde vidst dengang, for cirka 20 år siden, hvad jeg ved nu, havde jeg muligvis ikke handlet, som jeg gjorde.
Men som man siger nu om dage: ISAGI: It Seemed A Good Idea (at the time).

Ja, jeg har forlængst, i et tidligere arbejdsliv, foranstaltet en Facebook-fanside, der hedder ISAGI. Den indeholder gode historier. Men ikke denne. Ikke endnu.

Jeg arbejdede i Oracle Danmarks support-afdeling fra 1990 til 2000. På et tidspunkt for cirka 20 år siden var jeg på et heftigt Oracle Internals-kursus i Holland, som blev afholdt af en god mand, der hed André Bakker.

Han blev senere boss for det hele og derpå fyret, og nu kører han vist bare rundt dernede i sin Porsche.

Men dengang var han stadig et rigtigt menneske og underviste i herlige ting som database-block'ens indre væsen og den slags.

Vi diskuterede håbløse recovery-scenarier i en pause, og han fortalte mig, at han altid kunne få gang i en database, uanset hvor mange af de nødvendige startup-dimser der manglede.

Og han nævnte, at en af hans gutter - lad os kalde ham B - havde lavet et værktøj, der hed DUL - Direct UnLoader - til netop de mest håbløse situationer.

Nothing. Nada. Nichts. Rien du tout

Så tog jeg hjem til Danmark, og om mandagen tog jeg på arbejde i Ballerup, og kort efter ringede telefonen.

Det var togfabrikken Scandia i Randers.

Deres disksystem var crashet totalt, og den database, der indeholdt den eneste kendte kopi af de tekniske tegninger til IC4-toget, kunne ikke reetableres på de nye diske.

Det kunne den ikke, fordi man ikke i halvandet år havde taget backup af en meget vigtig Oracle-dims ved navn System Tablespace, mens resten af databasen var blevet backup'et omhyggeligt hver dag.

Det var på det tidspunkt et af de dersens "tough shit, buddy"-scenarier, hvor der INTET var at gøre. Nothing. Nada. Nichts. Rien du tout.

Kæmpe skideballe

På trods af at der allerede var gået flere dage, siden jeg havde hørt om DUL i en pause, kom jeg alligevel i tanke om den.

Ringede til André, som satte mig i forbindelse med B.

B var frisk. Han påpegede dog, at DUL stadig indeholdt masser af fejl og mangler, men dem kunne han vel fikse løbende, mens vi sad hos kunden? God mand. God attitude.

Så vi sendte en anden god mand - CF - på den lange rejse fra Ballerup til Randers, hvor han i de næste døgn udførte den første redning af en Oracle-database, der intet System Tablespace har.

Han og B var i kontakt hele tiden, og når CF stødte på en bug eller mangel i DUL, så fiksede B det og sendte den nye version af sted over indernettet.

Efter nogle døgn var alle tekniske tegninger til IC4-toget hevet ud af resterne af den syge database og stoppet ind i en ny og sund database. Komplet succes.

Fordi vi selv syntes, det var lidt sejt, fandt vi også på at sende bossen - F - til Randers til et statusmøde med Scandia nogle uger senere.

F rejste glad af sted og kom uglad hjem. Kunden havde været RASENDE og skældt ham og hele Oracle Support hæder og ære fra. Hvorfor FANDEN havde de ikke fået at vide, at de også skulle tage backup af system-tablespacet?!?

Begyndelsen til enden

Når jeg tænker tilbage på det, så kunne en sådan attitude over for ens redningsmænd muligvis fortolkes som en organisation med nogle betydelige indre problemer, som måske kunne have været overfortolket til at forudsige, at det aldrig ville gå godt med IC4-toget.

Men det gjorde jeg ikke.

Tænk, hvis jeg en uge tidligere ikke havde snakket med André i den pause om håbløse recovery-scenarier?

Så havde Mormor Godkaffe i Libyen aldrig fået et dansk tog af Berlusconi på den årlige venskabsdag, og hvad havde Berlusconi mon så fundet på at stjæle til sin gamle kammesjuk?

Jeg vil citere en rocker, der engang styrtede på en motorcykel med en kasse bajere stående foran sig på tanken. Da han vågnede op på hospitalet var hans første ord: "Det må I fan'me undskylde, gutter - jeg er ked af det med bajerne."

Det må I fan'me undskylde.

PS: For de af jer, der kører med IC4-tog: Indimellem vil temperaturen være cirka 15 grader i vognene. Det skyldes en software-bug, som får temperaturen til at gå direkte til maksimum, hvis man indstiller den til alt andet end minimum. Af hensyn til køresyge og andre ubehageligheder vælger togpersonalet derfor ofte at sætte den på minimum.

Mogens Nørgaard er generaldirektør i firmaet Fair And Square.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Keybalance A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
83.439 udviklere har talt: Her er de mest populære programmerings-sprog lige nu - og de mest hadede
Se listen over de mest populære programmerings-sprog lige nu. Og hvilke programmerings-sprog, som ikke ret mange udviklere kan lide.
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Servere til finans, avanceret dataanalyse eller forskning? Få hurtigt overblik her
Få viden om nyeste muligheder for at vælge servere til understøttelse af både stabile workloads og særdeles krævende opgaver med behov for eksempelvis AI og ML og tungt træk på GPU.