Artikel top billede

Mærsk Drilling: Sådan gjorde vi indisk service desk til en succes

På to år har Mærsk Drilling vendt et indisk eventyr fra en fiasko til en succes. Det handler om tempo, tålmodighed og dansk ledelse. Her fortæller firmaet, hvordan de løste problemerne langt fra Danmarks blæst og regn.

I 2010 var der problemer med Mærsk Drillings service desk, der behandler supportspørgsmål for 26 boreplatforme, der søger efter olie kloden rundt.

Centret, der er placeret i Indien og har indisk ledelse, opnår ikke den fornødne brugertilfredshed.
 
Derfor sætter virksomheden en dansker på et fly til landet for at gribe fat om nældens rod.

Lav kvalitet

Kvaliteten i service desk'en er for dårlig, og der er én klage per 195 henvendelser, hvilket er en del, når man har mellem 230 og 240 henvendelser om dagen.

Derfor valgte borebisserne at sadle om.

"Vi tager simpelthen selv ledelsesansvaret og kontrollen over den indiske leverandør"

"Vi valgte at skrive en ny business case, der kunne løse problemerne og kortlægge forretningens ønsker," fortæller Henrik Jordt fra Devoteam, der er specialist i Service Management og konsulent i opstartsfasen.

Der blev ikke pillet ved geografien, men ledelsen af projektet blev strammet alvorligt op.

"Vi tager simpelthen selv ledelsesansvaret og kontrollen over den indiske leverandør."

Men den aktion er behæftet med en del overvejelser og praktiske problemstillinger.

Mennesker gør forskellen 
Projektledelsen erfarer nemlig, at det i stor udstrækning handler om organisationsudvikling frem for værktøjer. Det er mennesker, der skal gøre forskellen. 

"Vi skiftede en indisk chef ud med en dansker, og det vendte billedet"

Målet med projektet er at opnå en højere brugertilfredshed, forretningsmæssig forståelse og at få forventningsafstemt med leverandøren.

Planlægningen har klarlagt målet, men nu skal vejen, rækkefølgen og ikke mindst tempoet defineres, og her er usikkerheden mere jordnær.

"Langt hen ad vejen måtte vi føle os frem," lyder det fra Henrik Jordt, da han fortæller om projektet.

Og i den proces blev en dansker fløjet til Indien. 

"Vi skiftede en indisk chef ud med en dansker, og det vendte billedet."

Den dansker, der blev sendt af sted for to år siden, hedder Tommy H. Frost.

"Det væsentligste i vendingen af projektet har været tålmodighed og at lytte for at forstå udfordringerne," siger han på en Skype-forbindelse fra Indien.

"På den ene side skal vi lave projektplanlægning, men på den anden side må planlægningen ikke være for stram,"

"Det tager tid at forstå problemer i en anderledes kultur"

Og han peger på, at kunsten består i at implementere i det tempo, som de ansatte kan følge med i. Samtidig er service desk'en blevet integreret i it-afdelingen, hvilket har givet trygge rammer for projektet. 

"Det vi har lært er, at det tager tid at forstå problemer i en anderledes kultur. Og så har det været en stor opgave at gå fra en meget stiv indisk ledelsesform til en dansk og mere demokratisk ledelsesform," fortæller han.

Vaskemaskine viste succesen

Men Mærsk Drilling har vist, at det sagtens kan lade sig gøre. 

"Man skal undgå at tvinge folk, og man skal acceptere, at der er forskelle, men det må aldrig blive en undskyldning for ikke at få tingene gjort," siger Henrik Jordt.

Resultaterne er håndfaste.

"Brugertilfredsheden er steget med 30 procent, tiden for sagsbehandling er halveret og så gik medarbejderudskiftningen fra 80 procent om året til 0 procent i de sidste to år."

Den danske struktur har givet tryghed og stabilitet på den modsatte side af kloden.

"Den største hædersbevisning var, da service desk'en fik en henvendelse fra en boreplatform, som havde problemer med vaskemaskinen. Det har intet med it-hjælp at gøre, men viste, at folk ved, at vi løser problemerne." 

I dag er der 25 medarbejdere, der arbejder døgnet rundt i det indiske center.

Læs også:

Sådan styrer dansk CIO en global organisation

Dansk it-chef: Efter oprydning har vi 7.000 databaser
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan ser opgavelisten ud hos Danmarks bedste CIOs

En hurtig og strategisk fokuseret implementering af nye teknologier er i disse år med til at sikre konkurrencekraften hos de bedste digitale vindere. Det sætter vi fokus på med konferencen CIO Trends 2022, hvor du blandt andet kan blive inspireret af en række danske topfolk inden for digitalisering og it-ledelse.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital