Artikel top billede

Kan du sælge din geniale it-idé på bare et minut?

Klumme: På ét minut skal du kunne præsentere din virksomheds it-produkt eller -ydelse. Men kan du det? Karsten Bundgaard forsøgte at lære kunsten i Californien.

Jeg har - sammen med ti andre danske start-up's - netop afsluttet min deltagelse i ScaleIT, Innovation Center Denmark's ugelange workshop i Silicon Valley.

Programmet, som tilbydes danske start-ups med potentiale til at skalere globalt, er en sund blanding af pitch-træning, virksomhedsbesøg og præsentationer fra eksperter i alt fra jura, venture kapital og pressehåndtering, samt en stribe pitches foran venture- og netværksfolk.

Jeg deltog med vores start-up Motivation Factor. Vi har udviklet en cloud-baseret løsning, som gør det muligt at måle motivationsniveauet for den enkelte og for hele virksomheder.

Vi leverer en løsning som kan præsentere resultaterne i dynamiske heatmaps, og som kan følges op med e-learning programmer, som lærer dig, hvordan du kan arbejde med din motivation.

Målet med programmet er ikke at finde venture kapital. Det sker vist kun yderst sjældent, at en VC'er falder pladask for et projekt og skriver en check "on the spot". Nej, det handler mere om at opbygge netværk og om at føle, opleve og fornemme alt det, der sker herovre.

At opleve forretningslivet, kulturen og mulighederne er en øjenåbner for mange, tror jeg, for Silicon Valley er et selvstændigt økosystem, en osteklokke i USA.

Som Henrik Bennetsen, Director of Health IT - Innovation Center Denmark, citerede:

"Silicon Valley er 70 x 70 miles Amerika omgivet af virkeligheden..".

Silicon Valley er hjemsted for omkring 30 procent af hele klodens samlede venturekapital, og stedet har virkelig sin egen måde at gøre tingene på.

Tracktion is everything

Tracktion er det amerikanske ord for færdige, synlige produkter, eksisterende kunder og omsætning. Optimalt skal du kunne præsentere et produkt, der virker, som er solgt til nogle (kendte) kunder, og som allerede har skabt omsætning.

Nogle vil kalde det "Proof of Concept", her hedder det traction. ScaleIT programmet får dig til at identificere din tracktion og beskrive den.

Life is a Pitch

Noget af det som programmet tillægger særlig betydning er pitch-træning, eller kunsten at sige det hele på ét minut eller - i nogle tilfælde - fem.

På ét minut skal du kunne præsentere din virksomheds produkt eller ydelse, din value proposition, tracktion, marked, potentiale, forretningsmodel og hvorfor du er her - og helst i en afslappet stil uden at lyde staccato. Det er en udpræget Silicon Valley disciplin, og det er svært.

Prøv selv! Øv dig og start stopuret. Umiddelbart kommer du sikkert frem til, at det er umuligt. Det er det ikke.

"Det er en udpræget Silicon Valley disciplin, og det er svær"

ScaleIT har tilknyttet "The Pitch Doctor" Bill Joos. Det lyder amerikansk, og det er det - skulle jeg hilse og sige - også. Bill er da også ophavsmanden bag overskriften på denne klumme. Bill Joos laver vist stort set ikke andet end at coache start-up's i at komme ind til selve kernen af forretningen.

Han får skrabet alt det uvæsentlige væk ("cut the bull shit"), får tilført det væsentlige, og får det til at komme ud af munden på dig i form af et pitch. I vores tilfælde lykkedes det ham at gøre det for 11 start-ups på to sessions a fire timer. Manden er fantastisk.

Metoden er egentlig ret enkel. Det hele starter med det han kalder "The hand shake pitch..", eller det du siger, når du til fx en reception giver hånden og hilser på en fremmed, og han eller hun spørger: "Hva' laver du så..".

Forklar dig med blot syv ord

Vi trænede simpelthen situationen, og efter ret kort tid havde Bill ramt hovedet på sømmet hos de fleste af os. 

Bagefter blev vi så tvunget til at nedkoge "The handshake pitch.." til blot syv ord. Forklar hvad du laver ved hjælp af syv ord. Umuligt - men det lykkedes. Derefter fik vi "lov" til at tilføje ti ord for at uddybe vores idé, osv, osv. 

Pludselig var den der: The Silicon Valley one minute pitch.

Og hvad skal man så bruge det til?
Er du i Silicon Valley med et ønske om at rejse kapital til din ide, produkt eller ydelse, så SKAL du mestre "The one minute pitch". 

Der er simpelthen hele events, som bruger denne form for at rette venture-folkets blik den rigtige vej. Events hvor start-ups på skift pitcher i et minut foran en sal fuld af investorer, som bruger din pitch til at vurdere, om de vil tale mere med dig, og eventuelt tilbyde dig kapital. 

Men også i forbindelse med almindelige en-til-en møder med potentielle investorer forventes det, at du kan åbne med at servere din et-minuts-historie.

Når du kommer herover, har du et klart billede af din forretning, om hvad den kan, skal og vil, og hvordan den kan tjene penge, men efter en dag er du forvirret og i tvivl om alt. 

"Efter en dag er du forvirret og i tvivl om alt"

Flere på ScaleIT holdet skiftede forretningsmodel flere gange undervejs, fordi der hele tiden stilles spørgsmålstegn ved, det du siger og gør, om det du siger nu også, er det, du gør? Holder din forretningsmodel? Kan den skaleres? Er der globalt potentiale? Har du det team, der kan gøre det? 

Kommentarer fra venture folk som fx "Det der har jeg i de sidste tre måneder set mindst ti andre præsentere. Hvad er det ved din model, der gør den unik i markedet?", tvinger dig til at stille skarpt og fokusere.

Det pisser dig helt vildt af

Nogle af de tilbagemeldinger, du mødes af, pisser dig helt vildt af. 

Efter jeg selv havde krænget sjælen ud i mit one minute pitch foran en investor i et møderum på Sand Hill Road, var hans eneste kommentar: "In the valley we motivate people by threatening to fire them..". 

Hård kost for en, som mener, at motivation er den væsentligste og vanskeligste disciplin i kampen for at fastholde dygtige medarbejdere og øge produktiviteten. 

Nu er en af de største udfordringer i Silicon Valley præcis at fastholde dygtige medarbejdere, så manden havde ikke ret, men det kan jo være lige meget. 

Jeg havde tilsyneladende ikke brugt mit ene minut rigtigt, i hvert fald havde jeg ikke fået forklaret mig ordentligt.

Så meget klogere

Et af de afgørende resultater af ScaleIT programmet er kort sagt, at du bliver meget klogere på din egen forretning. 

Du tager gang på gang tingene op til revision, ændrer, gennemtænker og korrigerer, og kommer ind til kernen af din idé produkt eller ydelse, og ikke mindst lærer du at præsentere det hele for andre, så de bliver interesserede.

"Jeg havde tilsyneladende ikke brugt mit ene minut rigtigt, i hvert fald havde jeg ikke fået forklaret mig ordentligt"

ScaleIT er en fantastisk mulighed for dig som dansk start-up for at møde de rigtige mennesker i Silicon Valley, at få skabt begyndelse til et netværk og få gennemarbejdet din forretningsmodel. 

Alle jeg mødte fra andre lande, var dybt misundelige på mig, dels på grund af vores lille lands tilstedeværelse i Silicon Valley med Innovation Center Denmark, dels fordi vi som start-up's får muligheden for at deltage i et program som ScaleIT, og jeg tror Centrets initiativer bidrager positivt til, at danske start-up's klarer sig så relativt godt herovre.

Mit resultat af programmet?

Jeg har været i Silicon Valley før. Jeg har holdt møder med forskellige potentielle forretningspartnere, men kan nu se, at jeg har grebet det forkert an. 

ScaleIT programmet lærte mig at fokusere på det rigtige og det væsentlige. Hvis man ikke lige kan præsentere en ny revolutionerende app, en ny markedsplads eller en global cloud-løsning, som løser de fleste af verdens problemer, så skal man gøre sit hjemmearbejde ekstra godt. 

Guldet flyder ikke i gaderne i Silicon Valley, men har du en teknologi-idé med globalt potentiale, så er det altså her, det sker.

Karsten Bundgaard er partner og CEO i Motivation Factor
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Intels store plan afsløret: Fire nye generationer af processorer klar inden 2025 - og en helt ny æra er på vej
Intels nye CEO Pat Gelsinger har fremlagt planen for de fem års produkter. Planen rummer hele fire nye processorteknologier og en vild ny standard for produktionsteknologien. Se planerne her.
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Er din forretning og jeres Dynamics 365 klar til løbende opdateringer?
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.