Artikel top billede

Slut med Moores Lov: Velkommen til en ny tid med vild innovation

ComputerViews: Om ganske få udviklings-generationer er det slut med Moores Lov, der har betydet mere, end man skulle tro. På den anden side kan en ny vild tid inden for innovation og udvikling vente, som vi både frygter og glæder os til.

ComputerViews: Det er ved at være slut med Moores Lov, som ellers har været retningsgivende for verdens it-udvikling siden 1960'erne med sin regel om, at antallet af transistorer i et integreret kredsløb vil fordobles hvert andet år.

Påstanden om Moores Lovs død kom for nylig fra rådgivningsfirmaet McKinsey, der har angivet en lang række indikationer på, at lovens påstande snart må være fortid.

Det kan du læse mere om her: Moores Lov færdig: Derfor kan det snart være slut.

Hvad kommer nu?

Moores Lov har på mange måder været en retningssnor for processor-firmaerne.

Men vi står altså nu over for dens endeligt: Vi nærmer os kort og godt den fysiske grænse for antallet af mikroprocessorer, der kan proppes ned på et stykke silicium. Måske vil vi inden alt for længe kunne se syv eller fem nanometer-chip, men så næppe mindre.

Den gode nyhed er, at tiden efter Moores Lov meget vel kan vise sig at blive præget af vild og uhæmmet innovation og regulære kvantespring inden for den teknologiske udvikling.

Moores Lov har nemlig i det store og hele holdt stik i de seneste godt 40 år, hvilket for stort set alle udviklere, direktører, innovatører og andre, der driver udviklingen frem, er så lang tid, de kan huske.

Moores Lov har vægtet så tungt, at performance-udviklingen i it-teknologierne på mange måder altid har været relativ stabil og forudsigelig.

Både teknologibrugen og teknologi-innovationen er som bekendt steget betragteligt i denne periode, hvilket burde tale for vilde kvantespring i performance-konkurrencen. Som altså er udeblevet.

Det kunne indikere, at flere af de tone-angivende udviklingsfirmaer (også) har anvendt Moores Lov som en retningssnor for deres innovation i det kommende år, hvilket har haft den fordel, at branchens spillere har været i stand til parallelt at igangsætte udviklingsprojekter, der har peget et år ud i fremtiden, hvor software, hardware og processor-kraft her har været i stand til at spille nydeligt sammen.

Men nu ser det altså ud til at være slut.

De store muligheder, når den gamle regel skrottes

Og flere instanser ser store muligheder i den teknologiske udvikling, når først Moores Lov er væk som retningssnor for teknologibranchens udviklings-folk.

Blandt dem er EU-kommissionen, der tidligere har vurderet, at vi uden Moores Lov til gå en tid i møde, hvor det ikke er 'simpel ekstrapolering" af eksisterende teknologier.

I stedet går vi en tid i møde med blomstrende innovation i mange forskellige former for computer-teknologier.

Samme melding er tidligere kommet fra den amerikanske National Science Foundation, der ser en tid efter Moores Lov med behov for helt nye konceptuelle måder at tænke udvikling, matematik og ingeniør-arbejde.

Lad os tage et kig på, hvad det kan komme til at betyde.

Materialer

Moores Lov bygger på udviklingen af simple transistorer, der fortsat ligger til grund for vores computeres regnekraft - blot i ekstremt tunet form.

Men fysikken sætter snart en naturlig grænse for den videre tuning.

Der er mange bud på, hvad der skal ske i fremtiden inden for materiale-udvikling, hvor det næppe bliver det klassiske silicium, der bliver byggematerialet.

Eksempelvis forestiller National Science Foundation sig chip bygget på biologiske eller molekylære materialer, ligesom der i årevis har været snakket om og arbejdet på udviklingen af kvantecomputere.

En tid med uro og instabilitet

Moores Lov har altså år efter år været det pejlemærke for it-branchens udviklere, der har gjort, at udviklingen af software og hardware hele tiden har været i stand til nogenlunde at synkronisere de udviklingsmæssige landvindinger.

"Hvem sige, at øget hastighed skal bygge på forbedret hardware"

Uden denne faste retningsanvisning at styre efter kan markedet meget vel begynde at stritte i mange forskellige retninger i en tid præget af en helt ny vilje til at eksperimentere med it-arkitektur, innovationsmetoder og software.

Hvem siger eksempelvis, at øget hastighed skal bygge på forbedret hardware i form af for eksempel flere transistorer - og ikke på forbedret software og nye måder at tænke software på?

Eller at regnekraft og udviklings-kraft ikke skal fokuseres på samarbejde på tværs af mange enheder på mange platforme fremfor at ligge i samme enhed?

Vi får ingen svar her og nu. Men de vil komme i takt med, at udviklingskapløbet bliver givet frit på alle fronter - såfremt altså at udviklingsfirmaerne tør tage kampen op med fornyet, innovativ energi.

Hvordan tror du, at fremtiden vil tegne sig på udviklingsområdet?

Skriv dine bud i debatfeltet herunder.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Skab en bedre bundlinje ved at gentænke rammerne i kampen om fremtidens talenter

Mennesker er forskellige og medarbejdere arbejder forskelligt. Nøglen til succes for fremtidens virksomheder er at tage udgangspunkt i de ansattes forskellige og individuelle behov. Kort sagt behandler du dine medarbejdere ens ved at behandle dem forskelligt

07. februar 2023 | Læs mere


Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere