Artikel top billede

Slut med Moores Lov: Velkommen til en ny tid med vild innovation

ComputerViews: Om ganske få udviklings-generationer er det slut med Moores Lov, der har betydet mere, end man skulle tro. På den anden side kan en ny vild tid inden for innovation og udvikling vente, som vi både frygter og glæder os til.

ComputerViews: Det er ved at være slut med Moores Lov, som ellers har været retningsgivende for verdens it-udvikling siden 1960'erne med sin regel om, at antallet af transistorer i et integreret kredsløb vil fordobles hvert andet år.

Påstanden om Moores Lovs død kom for nylig fra rådgivningsfirmaet McKinsey, der har angivet en lang række indikationer på, at lovens påstande snart må være fortid.

Det kan du læse mere om her: Moores Lov færdig: Derfor kan det snart være slut.

Hvad kommer nu?

Moores Lov har på mange måder været en retningssnor for processor-firmaerne.

Men vi står altså nu over for dens endeligt: Vi nærmer os kort og godt den fysiske grænse for antallet af mikroprocessorer, der kan proppes ned på et stykke silicium. Måske vil vi inden alt for længe kunne se syv eller fem nanometer-chip, men så næppe mindre.

Den gode nyhed er, at tiden efter Moores Lov meget vel kan vise sig at blive præget af vild og uhæmmet innovation og regulære kvantespring inden for den teknologiske udvikling.

Moores Lov har nemlig i det store og hele holdt stik i de seneste godt 40 år, hvilket for stort set alle udviklere, direktører, innovatører og andre, der driver udviklingen frem, er så lang tid, de kan huske.

Moores Lov har vægtet så tungt, at performance-udviklingen i it-teknologierne på mange måder altid har været relativ stabil og forudsigelig.

Både teknologibrugen og teknologi-innovationen er som bekendt steget betragteligt i denne periode, hvilket burde tale for vilde kvantespring i performance-konkurrencen. Som altså er udeblevet.

Det kunne indikere, at flere af de tone-angivende udviklingsfirmaer (også) har anvendt Moores Lov som en retningssnor for deres innovation i det kommende år, hvilket har haft den fordel, at branchens spillere har været i stand til parallelt at igangsætte udviklingsprojekter, der har peget et år ud i fremtiden, hvor software, hardware og processor-kraft her har været i stand til at spille nydeligt sammen.

Men nu ser det altså ud til at være slut.

De store muligheder, når den gamle regel skrottes

Og flere instanser ser store muligheder i den teknologiske udvikling, når først Moores Lov er væk som retningssnor for teknologibranchens udviklings-folk.

Blandt dem er EU-kommissionen, der tidligere har vurderet, at vi uden Moores Lov til gå en tid i møde, hvor det ikke er 'simpel ekstrapolering" af eksisterende teknologier.

I stedet går vi en tid i møde med blomstrende innovation i mange forskellige former for computer-teknologier.

Samme melding er tidligere kommet fra den amerikanske National Science Foundation, der ser en tid efter Moores Lov med behov for helt nye konceptuelle måder at tænke udvikling, matematik og ingeniør-arbejde.

Lad os tage et kig på, hvad det kan komme til at betyde.

Materialer

Moores Lov bygger på udviklingen af simple transistorer, der fortsat ligger til grund for vores computeres regnekraft - blot i ekstremt tunet form.

Men fysikken sætter snart en naturlig grænse for den videre tuning.

Der er mange bud på, hvad der skal ske i fremtiden inden for materiale-udvikling, hvor det næppe bliver det klassiske silicium, der bliver byggematerialet.

Eksempelvis forestiller National Science Foundation sig chip bygget på biologiske eller molekylære materialer, ligesom der i årevis har været snakket om og arbejdet på udviklingen af kvantecomputere.

En tid med uro og instabilitet

Moores Lov har altså år efter år været det pejlemærke for it-branchens udviklere, der har gjort, at udviklingen af software og hardware hele tiden har været i stand til nogenlunde at synkronisere de udviklingsmæssige landvindinger.

"Hvem sige, at øget hastighed skal bygge på forbedret hardware"

Uden denne faste retningsanvisning at styre efter kan markedet meget vel begynde at stritte i mange forskellige retninger i en tid præget af en helt ny vilje til at eksperimentere med it-arkitektur, innovationsmetoder og software.

Hvem siger eksempelvis, at øget hastighed skal bygge på forbedret hardware i form af for eksempel flere transistorer - og ikke på forbedret software og nye måder at tænke software på?

Eller at regnekraft og udviklings-kraft ikke skal fokuseres på samarbejde på tværs af mange enheder på mange platforme fremfor at ligge i samme enhed?

Vi får ingen svar her og nu. Men de vil komme i takt med, at udviklingskapløbet bliver givet frit på alle fronter - såfremt altså at udviklingsfirmaerne tør tage kampen op med fornyet, innovativ energi.

Hvordan tror du, at fremtiden vil tegne sig på udviklingsområdet?

Skriv dine bud i debatfeltet herunder.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Er det nu? Eller skal vi vente? Optimér udskiftning af servere i koncernen
Denne analyse giver dig svar på, hvordan du rammer ”the sweet spot”, der sikrer maksimal udnyttelse af eksisterende hardware i koncernens IT-miljø, inden du skifter til nye servere.