Artikel top billede

Stortest: Hvad kan bedst betale sig - lokal serverpark eller cloud?

Står du og skal investere i en ny serverløsning? I dag findes der flere alternativer til blot at købe en ny serverpark. Her tænker vi især på at udskifte alle de fysiske servere med en cloud-løsning - men hvordan ændrer det omkostningerne?

Cloud-tjenesterne bliver mere og mere modne og begynder at ligne reelle alternativer til den lokale serverpark. Men hvor godt fungerer skyens tjenester egentlig, og er der penge at spare ved at bruge dem?

Disse spørgsmål vil vi her undersøge nærmere ved hjælp af et scenarie, hvor en hypotetisk virksomhed skal til at investere i en ny serverløsning og i den forbindelse sammenligner funktioner og omkostninger ved henholdsvis køb af nye fysiske servere og tjenester i skyen.

Af hensyn til omfang og fokus vil vi her ikke behandle hybridløsningen, hvilket ellers kunne være en rimelig mulighed i virkeligheden, men sammenligner blot en 100 procent lokal løsning med en 100 procent cloud-baseret løsning.

Hvis du er i tvivl, om denne sammenligning er relevant for din egen virksomhed, så tag et kig på den mere detaljerede beskrivelse af scenariet herunder.

Som cloud-leverandør anvender vi Microsoft og selskabets tjenester Azure, Office 365 og Windows Intune. Det viser sig, at vi i vores tænkte scenarie vil kunne sænke omkostninger med cirka 40 procent ved at vælge cloud-løsningen. Lyder det interessant? Så læs videre, for i denne artikel beskriver vi, hvordan det kan lade sig gøre.

Scenariet

En mellemstor virksomhed, som skal til at investere i en ny serverpark og en ny storage-løsning. Herudover skal klient-pc'erne moderniseres.

Virksomheden overvejer, om det er på tide at tage skridtet til cloud i stedet for at opbygge en ny traditionel serverløsning i form af et virtualiseret miljø baseret på Hyper-V.

Går man cloud-vejen vælger man også at bruge cloud-tjenesten Windows Intune og Office 365 som kontorpakke.

Virksomhedens behov ved lokal løsning:
150 brugere med 100 stationære pc'er og 50 bærbare (150 licenser til klienternes styresystem og programmer)

To SQL Server (database- og rapportserver)
En Exchange-server
En SharePoint-server
En Lync-server
En Clickview-server
En server til ERP

En fil-/printserver
To domænecontrollere
En terminalserver (RDSH)

Der er behov for lagring af tre terabyte data, mens iSCSI-baseret SAN (storage area network) giver tilstrækkelig ydeevne.

Virksomheden kræver en oppetid på mindst 99,9 procent i it-miljøet.

Der er brug for spamfilter og beskyttelse mod malware i forbindelse med e-mail. Klienterne er i forvejen indkøbt og kører i dag Windows 7 OEM, men de skal licenseres til Windows 8 Enterprise. Cloud-løsningen har ikke brug for disaster recovery, men det har den lokale løsning. Begge løsninger skal bruge backup.

De to alternativer bruger den samme router til internetforbindelsen.

Vi antager, at båndbredden (100 megabit op og ned) til afdelingskontoret er tilstrækkelig til at arbejde med cloud-baserede servere. Virksomhedens investering skal holde i mindst fire år, hvorefter der skal foretages nyt indkøb.

Belastningen i it-miljøet er ikke overvældende. Det vurderes, at det er tilstrækkeligt med to værtsservere i den lokale løsning, mens de fleste roller kan udfyldes af små eller mellemstore instanser af servere i cloud-løsningen. Klienterne skal køre Office 2013.

Servere og database

Der er helt sikkert fordele ved at drive sit eget datacenter lokalt. Det giver 100 procent kontrol over miljøet og man kan få det hele nøjagtigt, som man vil have det.

Det giver også klart den bedste ydeevne i netværket, da man her sandsynligvis vil have et lokalt gigabit-netværk - noget tilsvarende er meget svært at opnå med en cloud-løsning. Man har også bedre kontrol over, at ens data ikke ender i de forkerte hænder.

Den fysiske løsning kræver investeringer

Der er dog endnu flere ulemper ved en lokal løsning. Man er nødt til at investere i ny hardware og software for at kunne håndtere højere belastninger, og man kan ikke uden videre nedjustere miljøet for at spare penge, når der er lav belastning.

Der er også omkostninger til blandt andet strøm, køling, køb eller leje af lokaler, brandsikring, nødstrømsanlæg og fysisk sikring for at holde driften i gang.

Ud over at man slipper for at administrere det fysiske udstyr, er det en fordel ved cloud-servere, at man i skyen har mulighed for at skalere maskinparken op og ned alt efter belastning, så man kun betaler for, hvad man har behov for. Selvom en fysisk server midlertidigt er taget ud af brug, koster det stadig penge alene at have den stående.

Data lagret i Azure replikeres til seks forskellige steder på to geografisk spredte lokaliteter (i vores tilfælde Irland og Amsterdam), så man er godt rustet mod katastrofer. Man kan også tage øjebliksbilleder af sine data, hvis man vil vende tilbage til en tidligere version af en virtuel server.

Men at have sine servere i skyen indebærer også, at man overlader en stor del af kontrollen til sin leverandør og underkastes leverandørens regler, hvilket minder meget om traditionel outsourcing. Det kan virke akavet, og der kan forekomme tekniske eller forretningsmæssige ændringer, som man ikke forstår eller bryder sig om.

Det koster løsningerne

SQL Server findes som færdiglavet server, der er optimeret af Microsoft, og som kan være i drift inden for få minutter. De servere, man kører i Azure, inkluderer alle former for licenser og endda samtlige CAL-aftaler, så det spiller ingen rolle, hvor mange klienter der bruger serverne. Det kan i sig selv give enormt store besparelser i større virksomheder.

Site-to-site via routeren

For at få adgang til Azure opretter man en site-to-site-VPN-forbindelse til Azure fra sin Cisco-router eller anden enhed, der understøtter ipsec, og forbinder til et virtuelt netværk i Azure.

Vi havde ingen erfaring forud med noget lignende, men Microsoft tilbyder færdiglavede scripts til opsætningen, så det lykkedes os at oprette forbindelsen på få minutter.

Det er meget enkelt at oprette og fjerne servere i Azure og man kan også downloade og uploade servere i VHD-format, hvis man vil flytte servere mellem sit lokale miljø og skyen.

Der tilbydes i dag ikke nogen licensmulighed for at køre RDSH i Azure, men det kan godt lade sig gøre at få dispensation fra Microsoft, hvilket vi har taget med i betragtning i dette scenarie. Fuld officiel understøttelse kommer ifølge Microsoft i løbet af 2014.

Azure indeholder også en backupløsning, hvor man kan placere sikkerhedskopier af sine fil- og SQL-servere. Det burde ikke være nødvendigt med disaster recovery i Azure, men backup er altid et krav. I Azure er lagerplads til backup dog af en eller anden grund dyrere end den almindelige lagerplads.

En lokal løsning skal som minimum indeholde disaster recovery i form af sikkerhedskopi af systembilleder på en separat storage-løsning og desuden en backup-løsning.

Veeam opfylder efter vores opfattelse begge disse kriterier med sin samlede løsning, der både kan gendanne enkelte filer og SQL Server-databaser såvel som komplette virtuelle maskiner ved hjælp af gendannelse fra systembilleder.

Under arbejdet med denne artikel stødte vi også på en app til iPhone ved navn CloudTools, som gør det meget let for eksempel at se status på og starte virtuelle servere i Azure via telefonen, hvor end man befinder sig.

Office, e-mail, Lync og SharePoint

Mange virksomheder bruger Office-pakken, så det er oplagt at have den med i vores scenarie. Office 2013 downloades ganske enkelt til hver klient fra Office 365-portalen og er installeret på få minutter. Brugeren er dog nødt til at være logget ind som administrator, for at det fungerer.

Med Office 365 kan brugerne downloade Office 2013 på fem enheder, for eksempel en stationær og en bærbar pc på arbejdet og tre enheder derhjemme, hvilket er en stor fordel i forhold til den traditionelle Office-pakke.

Hvis man foretrækker det, eller hvis det ikke er en mulighed at give brugerne lokale administratorkonti, kan administratoren også vælge at installere Office 2013 på mere traditionel vis ved hjælp af en lokal distributionsserver.
 
100 kroner per bruger
E-mail, SharePoint og Lync er også inkluderet i Office 365 til en samlet pris på under 100 kroner per bruger per måned, hvis man køber abonnementet Office 365 Midsize Business. At indkøbe, installere og vedligeholde et miljø med samme produkter ville kræve stor specialviden og sandsynligvis også indkøb af en hel del konsulenttimer.

Office 365 er et eksempel på en SAAS-tjeneste, hvor Microsoft står for al administration af tjenesterne og for at holde en Office-pakke konstant opdateret. Alligevel kræver det dog en hel del viden.

Meget kan gøres via webportalen, men visse ting skal foretages via PowerShell-kommandoer - det er meget vigtigt, at man har styr på PowerShell i cloud-sammenhænge. Det er nøglen til alle former for automatisering i Azure og Office 2013.

Igen, et lokalt miljø giver bedre kontrol, men de licensmæssige og praktiske fordele ved Office 365 gør, at det er i dag er den bedste løsning.

Det er let at komme i gang med Office 365, og man får en gratis prøvemåned. På en enkelt dag fik vi et Office 365-miljø op at køre og ændret MX-posterne fra et af vores egne domæner til at pege på testmiljøet. Samme dag lykkedes det os også at gennemføre vores første videokonferencer i Lync.

Det er yderst tvivlsomt, at dette var lige så hurtigt at sætte op i en lokal løsning, hvor det kan tage lang tid at planlægge og konfigurere alt, før det hele er på plads.

Klienter

For at få nogen nytte af vores serverpark, skal vi også have nogen klienter. Vi forestiller os, at vores tænkte virksomhed vil modernisere sin klientpark og er ved at flytte over på Windows 8.

Køber man nye klienter med Windows 7 OEM-licenser, kan man for en mindre ekstra sum opgradere til Windows 8. Det er den almindelige måde at gøre det på.

Den nye og cloud-orienterede måde er i stedet at tegne abonnement på cloud-tjenesten Windows Intune, hvilket giver ret til en Windows 8 Enterprise-licens per bruger, mens man får en hel del andre tjenester med i købet såsom SCCM 2012, der er del af System Center.

Malware-beskyttelse, fjernadministration af klienter over internettet, lageropgørelse af hardware og software samt forenklet applikationsudrulning er også inkluderet i Windows Intune, uden at der følger noget nævneværdigt administrativt besvær med.

Man kan ikke købe SCCM 2012 separat til et fysisk miljø uden at købe hele System Center-pakken med syv forskellige produkter.

Det er helt sikkert en meget kompetent samlet løsning til styring af ens it-miljø, men den kræver betydelige ressourcer at opbygge og vedligeholde, og det er ikke sandsynligt, at du kommer til at udnytte den fuldt ud.

Det viser sig, at der er seriøse fordele ved at bruge cloud-tjenester, navnligt økonomiske. Hvis man også tager mere indirekte ting med i betragtning såsom køb eller leje af lokaler, færre administrationsomkostninger og besparelsen ved at slukke for cloud-servere, man ikke har brug for, bliver forskellen endnu større.

Den største risiko ved en cloud-løsning, som vi kan få øje på, er, at man er totalt afhængig af internetforbindelsen samt båndbredde og latenstid i site-to-site-VPN-forbindelsen. Man bør derfor sørge for redundans i sin forbindelse til internettet og omhyggeligt teste sine applikationer over forbindelsen.

I lyset af den seneste tids debat kan det også være en god idé at konsultere juridiske eksperter for at sikre sig, at ens data gerne må lagres uden for landets grænser.

Sådan udførte vi testen - konklusion

Da vi havde fundet frem til et scenarie, som vi syntes var rimeligt, designede vi en tænkt lokal løsning og indhentede priser på den.

Derefter oprettede vi en cloud-baseret IAAS-løsning i Microsoft Azure og brugte en Cisco 5505-router til at forbinde vores lokale netværk til skyen. Vi eksperimenterede med at oprette, ændre og fjerne servere i Azure for at lære tjenesten ordentligt at kende.

Til sidst oprettede vi et prøveabonnement i Office 365, hvor vi oprettede nogle testbrugere for at lære miljøet at kende, og hvordan det fungerede at køre Office 2013 via streaming.

Herefter indhentede vi priserne på vores cloud-løsning og satte priser ind i sammenlignede tabeller, så du som læser kan få et let overblik over omkostningerne ved de to forskellige løsninger.

Refleksion

Der skrives og tales meget om skyens fordele og ulemper, men dette var første gang, vi virkelig satte os ned og grundigt gennemgik de økonomiske aspekter ved det hele.

Vi sætter sagen på spidsen ved at udelade en hybridløsning, som de fleste sikkert ellers vil begynde med, men prisforskellen og enkeltheden ved en moderne IAAS-løsning, finder vi ikke desto mindre slående. De økonomiske fordele vil sandsynligvis resultere i en øget anvendelse af IAAS, hvilket kommer til at medføre store forandringer for mange i it-branchen.

Du skal dog være opmærksom på, at vi i denne sammenligning ikke har taget de reducerede omkostninger til administration af det fysiske miljø med i betragtning, da de er svære at sætte tal på. Vi har heller ikke taget hensyn til, at Office 365 giver ret til fem Office-installation per bruger i stedet for kun én. Havde vi gjort det, ville prisforskellen i endnu højere grad være faldet ud til cloud-løsningens fordel.

Muligheden for at tilpasse størrelse og omkostninger efter behov i skyen er også meget tiltalende.

Sammenfatning

Et cloud-miljø indebærer, at store dele af, hvad der traditionelt hører til i serverrummet, i stedet befinder sig i skyen hos en ekstern leverandør.

Flere og flere produkter tilbydes som cloud-tjenester, og alle it-afdelinger vil i en eller anden grad blive påvirket af skyens indtog. De fleste af Microsofts produkter fås i dag i cloud-udgaver.

For også fremover at sikre sig en plads på arbejdsmarkedet gør man klogt i allerede nu at lære cloud-tjenesterne at kende; det var noget, vores arbejde med denne artikel gjorde os mere og mere overbeviste om - de økonomiske fordele taler for sig selv.

Vejen mod skyen vil sandsynligvis tages i et roligt tempo og gå via gennemprøvede SAAS-tjenester og IAAS-testmiljøer, men vi har lært, at det virkelig er hurtigt at komme i gang, og at man kan prøve gratis, før man forpligter sig.

Vi har i det tænkte scenarie sparet vores virksomhed for over en million kroner, samtidig med at vi gjorde dagligdagen meget enklere.

Cloud-tjenesterne er kommet for at blive. Tænk over, hvordan du bedst drager fordel af dem.

Testen er udført af vores kolleger på det svenske site techworld.se.
 
Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


Hvor kommer cybertruslerne fra i OT-miljøer?

Sammen med en række eksperter vil du blive indviet, hvilke udfordringer virksomheder typisk skal forholde sig til, for at sikre OT-miljøet mod udefrakommende trusler og cyberangreb.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere