Artikel top billede

Anders Hejlsberg: Fantasien har ingen grænser længere

Interview: Vinderen af IT-Prisen 2014 er manden bag blandt andet Turbo Pascal og C#, Anders Hejlsberg. Her fortæller den verdenskendte it-dansker om programmeringens udvikling gennem tiderne - og om fremtidsplanerne.

Hvis der er noget, 53-årige Anders Hejlsberg ikke mangler, så er det vigtige punkter på CV'et.

Torsdag aften kunne han ikke desto mindre føje endnu et punkt til listen, da han blev tildelt IT-Prisen 2014

"Anders er et ikon i it-branchen og en rollemodel, der inspirerer kommende generationer," lyder det blandt andet i motivationen.

Det er IT-Branchen, Computerworld og de seneste to års prisvindere, Lars Frelle-Petersen og Michael Seifert, der har udvalgt Anders Hejlsberg som dette års vinder.

Læs mere om kåringen her.  

Det står Hejlsberg blandt andet bag

Hejlsbergs karriere startede for alvor omkring 1980, da han påbegyndte arbejdet med en Pascal-compiler til Nascom-computeren. Det udviklede sig siden til Poly Pascal, der blev opkøbt af Borland og markedsført som Turbo Pascal.

Senere stod han han som chef-arkitekt hos Borland i spidsen for udviklingen af udviklingsværktøjet Delphi.

Anders Hejlberg sluttede sig i 1996 til Microsoft, og selv om han også der har stået bag en række bemærkelsesværdige projekter, er det nok først og fremmest programmeringssproget C#, de fleste forbinder ham med.

Hejlsberg har siden 2000 stået i spidsen for C#-teamet hos Microsoft og dermed for et af verdens mest anvendte programmeringssprog.

"Før det afleverede du en stak hulkort, og så så du nogle dage senere en stak papirer, der sagde error, error, error"

Den røde tråd i karrieren
Hvad anser du selv som den største bedrift i din karriere?

"Generelt har programmør-produktivitet været hovedtemaet hele tiden," fortæller Anders Hejlsberg til Computerworld.  

"Turbo Pascal var rimelig gennembrydende, hvad det angår. Før det var der en meget langsom arbejdsgang med editor og compiler og floppy-diske, der skulle ind og ud, og hvad ved jeg."

"Før det afleverede du en stak hulkort, og så så du nogle dage senere en stak papirer, der sagde 'error, error, error'. Så kunne du så gå i gang med at finde ud af, hvorfor det var, før du flere dage senere kunne prøve næste skridt."

"Så det har hele tiden handlet om at minimere den cyklus," forklarer Anders Hejlsberg til Computerworld, da vi møder ham på Hotel Skt. Petri i København.

Han taler om fortidens bedrifter med et smil på læben og leverer anekdoterne på fejlfrit dansk - dog med en snert af amerikansk accent og en hel del gloser fra over there, hvor han har boet siden 1987.

Var arbejdet mere udfordrende dengang?

"Jeg plejer at sige om dengang, at 'programming was a craft'."

"Turbo Pascal var helt skrevet i maskinkode, og det var skrevet i god maskinkode, hvor man sad og forsøgte at hente en enkelt byte her og en enkelt byte der. Du havde 64K, og der skulle også være noget tilovers til brugeren bagefter - så det var et puslespil."

Sådan programmerer vi i dag

Har det fjernet noget af charmen ved programmering, når man i dag relativt hurtigt kan udvikle nogle ret fornuftige ting?

"Jeg vil sige, at det har ændret sig fra at være noget for nogle få mennesker med en masse tid og passion - og også fra at have været nogle meget begrænsede emne-områder, du kunne dække - til stort set at være hvad som helst, du kan lave i dag."  

"Med connectede devices og cloud-services og nærmest bundløs kapacitet på alle tiers."

"Fantasien har ingen grænser længere," lyder det fra Anders Hejlsberg. 

"I dag er der millioner af applikationer. Det er totalt eksploderet"

"Det har bredt sig gevaldigt, når jeg ser på, hvilken slags applikationer man kunne lave dengang. Tænk bare på Apple II, som i mange år reelt var en single application-maskine, der kunne lave VisiCalc. Alene den ene applikation var nok til, at folk ville betale titusindvis af kroner for en computer."

"I dag er der millioner af applikationer. Det er totalt eksploderet." 

Betyder det også, at man i dag er mere sløset eller lemfældig som programmør?

"Det kan du sagtens være - men ikke når det gælder. Men i gamle dage kunne du aldrig sløse, heller ikke når det ikke gjaldt. Der var ikke plads til at sløse."

"I dag kan du sløse der, hvor det ikke betyder noget, men der, hvor det betyder noget, skal du stadig være med. Når du skal kompilere en million linjer kode, skal du have nogle gode algoritmer."

Fremtidens software 

Mange taler om, at systemerne skal være mere intelligente i den forstand, at de skal kunne lære nye ting. Det er ikke længere bare 'dumme' maskiner. Hvilke udfordringer ser du i den forbindelse fra et programmør-synspunkt?

"Et af de områder, der er meget interessante, og som vil være yderst relevant specielt inden for de næste fem-ti år, er machine learning: Brugen af maskiners statistik, matematik og big data til at lave forståelser på et dybere niveau af, hvad der foregår i en bestemt kontekst."

"I stedet for, at du bare får en række dumme forslag, får du det rigtige forslag, og du får det rigtige forslag først. Det er en meget anderledes form for programmering."

"Det er egentlig ikke programmering, når det kommer til stykket, men mere statistik og forståelse af sociale fænomener, som selvfølgelig skal rulles sammen i et programmel - men du skal have en række andre evner og kapaciteter involveret i at bygge den slags applikationer."

Fremtidsplanerne for C#

Hvad skal prioriteres i den fremadrettede udvikling af C#?

"C# er efterhånden 15 år gammelt nu og er blandt top fem som de mest anvendte programmeringssprog i verden, så det er ikke sådan, at vi kommer til at ændre radikalt på sproget."

"Der var nogle af de tidlige versioner, hvor der skete masser af store ting - eksempelvis fra 1.0 til 2.0. På den måde bliver ændringerne nok lidt mindre, men til gengæld så kommer måden, hvorpå vi bruger sproget, og hvordan det bliver hostet og så videre, nok til at ændre sig meget."

"Vi har haft projektet Roslyn kørende i en fire-fem år, som nu endelig er på vej til at blive shippet og være en del af et produkt, og det er noget, vi kommer til at snakke meget om i det næste år."

"Der kommer selvfølgelig til at ske nye ting i sproget, men der kommer især til at ske nye ting med, hvordan du kan bruge programmeringssproget."

"Tidligere har compilere og udviklingsværktøjer nærmest været black boxes, hvor du kunne sende noget kildekode ind, og så kom der noget objektkode ud på den anden side - men hvad der skete i midten, var store hemmeligheder."

"Det gør vi en meget koncentreret indsats for at åbne op."

Hvad er fordelen ved det?

"Du kan bygge en helt ny klasse af tools, som ikke tidligere var mulige - code analysis og code insight, hvor dine tools har en dybere forståelse af, hvad der foregår i koden og kan finde mønstre i din kode og måske et API, som du ikke bruger på den rigtige måde."

"Ting, som du gerne vil have, at det tjekker for dig."

"Vi kom fra en verden, hvor Windows for 10 år siden totalt dominerede og sad på mere end 90 procent af de devices, der var"

C# i en verden med smartphones og tablets
"Derudover er det også mere og mere relevant for os at kigge på cross-platform, specielt på klienter. Vi kom fra en verden, hvor Windows for 10 år siden totalt dominerede og sad på mere end 90 procent af de devices, der var. Det har ændret sig, så det i dag næsten er en tredjedel til Windows, iOS og Android."

Er de mobile devices i virkeligheden den største trussel imod C# - det er jo ikke det mest populære programmeringssprog i forhold til apps?

"Det er ikke det mest populære programmeringssprog på iOS, nej, men Objective-C er bestemt heller ikke det mest anvendelige programmeringssprog på Android eller Windows."

"Reelt har vi tre økosystemer, som har forskellige svar på hver eneste problemstilling, så cross-platform er vigtigt."

De fremtidige karriereplaner

Du har været hos Microsoft siden 1996. Skal du være der resten af karrieren, eller har du noget helt andet, du skal prøve?

"Who knows?"

"Jeg vil sige, at jeg i dag har en meget bedre livsbalance imellem familieliv og mit arbejde. Jeg nyder virkelig mit arbejde og det, jeg går og roder med - det her TypeScript-projekt, vi har været i gang med de seneste par år, og også stadig at være involveret i C#."

"Det er jo de ting, jeg har lyst til. Jeg har altid været interesseret i programmering og udvikling, og jeg har det egentlig sjovest, når jeg skriver kode."

Anders Hejlsberg er 53 år gammel. Han har en amerikansk kone og fire børn i alderen 4 til 13 år. Familien bor i Microsoft-byen Seattle.

"Jeg har altid været interesseret i programmering og udvikling, og jeg har det egentlig sjovest, når jeg skriver kode"

Er førstegenerations-indvandrer 
Føler du dig mere som amerikaner end dansker i dag?

"Jeg er hverken fugl eller fisk. Jeg har fået en meget dyb indsigt i, hvad det vil sige at være first generation immigrant."

"Du har været i USA så længe, at det helt klart er din nutid - dine børn er opvokset der, og dine venner er der. Men din fortid er her i Danmark. Jeg har ingen gymnasiekammerater i USA."

"Men så kommer du hjem, og så er det ligesom, at der ikke er så meget nutid her."

"På den anden side er verden jo blevet lille. Det er nemt nok at komme frem og tilbage," fortæller vinderen af IT-Prisen 2014 til Computerworld.

Læs også:

Anders Hejlsberg vinder IT-Prisen 2014




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere