Artikel top billede

Dansk internet-overvågning under pres

Justitsminister får armen vredet om: Flertal udenom regeringen vil kulegrave omstridt internet-logning.

Logning af danskernes internettrafik koster teleselskaberne 50 millioner kroner hvert år, men det er med stor sandsynlighed det rene spild.

Politiet kan ikke komme med eksempler på, at de mange data har været af nogen værdi i efterforskningen af terror-sager eller alvorlig kriminalitet, viste en nylig rapport.

Faktisk kunne Rigspolitiet ikke nævne et eneste anslag mod den offentlige ro og orden, der er blevet afsløret gennem internet-overvågningen, da politiet i sidste uge forklarede sig på en høring om logningsreglerne.

Nu har et flertal udenom regeringen fået nok.

Retsordførerne fra Enhedslisten, Venstre, LA og Dansk Folkeparti har i et usædvanligt samarbejde vredet armen om på justitsminister Morten Bødskov (S) for at begrænse overvågningen til det allermest nødvendige.

Armvridningen sker gennem et lovforlag, hvor justitsministeren pålægges at fremrykke en planlagt revision af de regler, der implementerer EUs logningsdirektiv. Danmark har ifølge oppositions-parterne muligvis overimplementeret direktivet ved at indføre meget mere overvågning, end EU kræver.

Enorme data-mængder koster 50 mio. kr. om året

Den danske tolkning af EUs logningskrav dikterer nemlig den såkaldte sessionslogning, hvor teleselskaberne skal logge hver 500. datapakke som optræder under borgernes færden på internettet.

Bestemmelsen medfører, at der skal lagres enorme datamængder, hvilket har givet teleselskaberne store udgifter til hardware.

Ud over regningen for anskaffelsen af nye storagesystemer til logningsdataerne for sessionslogninger, har selskaberne samlet set årlige driftsomkostninger på omkring 50 millioner til driften af systemerne, anslår Telekommunikationsindustrien.

Men det er ikke kun teleselskabernes økonomi, som har fået Enhedslisten til at alliere sig med partier i den modsatte ende af det politiske spektrum.

Partierne konstaterer, at "logningsreglerne indebærer et indgreb i borgernes privatliv og personlige frihed, og at det er bydende nødvendigt for retsstatstankegangen, at sådanne indgreb altid begrænses til et minimum," hedder det i Enhedslisten og oppositionens lovforslag, som partierne altså på forhånd har flertal for.

Kun tele-data fanger forbrydere

Politiet har i en rapport til EU-kommissionen og i sidste uges høring forklaret, hvordan lovens lange arm fanger flere kriminelle ved hjælp af tele-oplysninger.

Det er dog udelukkende positionsdata for mobiltelefoner - altså oplysninger om, hvilke mobil-master, et bestemt mobilnummer har befundet sig i nærheden af på hvilke tidspunkter. Eksempler på brug af sessionslogninger, hvor de kriminelles internettrafik overvåges, har politiet endnu ikke kunnet fremlægge.

Politiets Efterretningstjeneste har ind til nu ikke ønsket at bidrage med case-stories om brugen af logningsdata, men det kan spiontjenesten blive nødt til.

Den armomvridte justitsminister pålægges af flertallet til at bede sine efterretningstjenester om at fremlægge en "kvalitativ opgørelse over, hvor effektive de forskellige elementer af logning indtil nu har været i kampen mod terror og kriminalitet, så vidt dette er muligt uden at kompromittere efterretningstjenesternes arbejde".

Haste-revision

Udover at presse ministeren til at dokumentere om internet-overvågningen virkeligt er nødvendig, har Enhedslisten, Venstre, DF og LA også tvunget Morten Bødskov til at ændre tidshorisonten markant.

Justitsministeren havde hidtil afvist, at der skulle være noget som helst behov for en revision af logningsreglerne før tidligst andet halvår næste år. Nu er ministeren tvunget til at gå i gang med revisionen allerede i den næste folketingssamling, der starter efter sommerferien.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Efter et års forsinkelse: DR skruer markant op for billedkvaliteten på DRTV - vil sende dobbelt så mange billeder som tidligere
Da hele fodbolddanmark mandag så det danske landsholds 4-1 sejr over Rusland skete det i en markant højere kvalitet for manges vedkommende, end de er vant til. DR har nemlig fordoblet kvaliteten på streamingtjenesten DRTV.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Indbygget sikkerhed i servermiljøet – her er fordelene
Få et samlet og teknisk velfunderet overblik over alle sikkerhedsfeatures i Dells PowerEdge-servere.