Artikel top billede

Mogens Nørgaard: Når jeg bliver diktator, bliver ordet "forretning" forbudt i 10 år

Klumme: Masser af it-afdelinger er blevet så dresseret af "forretningen", at de slet ikke kan understøtte forandringer - og hellere vil køre med hestevogn end benzinmotorer.

Det store, filosofiske spørgsmål for mig i denne tid er dette: Er IT blevet så dresseret af "forretningen", at det kun kan bruges til drift?

Jeg må takke min gode medarbejder Jesper for at have introduceret mig til begrebet 'Stockholm-syndromet' i forbindelse med IT.

Vi talte om Big Data vs. De Gamle (Microsoft, IBM, Oracle, EMC...). Jesper mente ikke, der skete så meget foreløbigt - han havde set mange bikse, hvor man led af Stockholm-syndromet (dvs. sympatiserede med leverandøren).

Det giver mening at have stabilitet i sin IT-afdeling, så medarbejderne kan få lavet noget. Det giver mening ikke at skifte ud hele tiden, bare fordi man kan.

Men jeg tror, vi i de seneste 10-15 år har fået de fleste IT-afdelinger til at anvende ISOITILCMMF så meget, at de ikke kan understøtte forandringer og spændende nye tiltag. Lidt ligesom når en mand efter noget tid er blevet, som konen ønskede ham.

Snak om forretningen forværrer

Jeg tror også, al den snak om "forretningen" har forværret situationen betragteligt. Alt retfærdiggøres med henvisning til denne ansigtsløse, gigantiske, mytiske, mafiaagtige gruppe, som hele tiden skifter holdning og retning (fordi de ikke ved noget om IT's muligheder og har fået stor magt).

Når jeg bliver diktator, bliver ordet "forretning" forbudt i 10 år, indtil folk igen kan bruge det normalt i sproget. Dixit.

Når der er rigtigt mange regler og processer og procedurer (og tilhørende straf), begynder organisationen at opføre sig, som om der er hældt langsomttørrende cement ned i diagrammet.

Chefer og medarbejdere, der sætter proces over produkt (og selvfølgelig kunde), bliver belønnede og forfremmede i stedet for at blive tæsket halvt ihjel.

Da Sonofon i sin tid insourcede fra IBM, sagde en vigtig fyr til mig: "Vi vidste godt på forhånd, at det ville blive meget dyrere, end da vi selv stod for det. Det blev det også - cirka fem gange dyrere. Det er ikke derfor, vi nu insourcer. Det er fordi, vores forretning er truet på livet af langsommeligheden hos vores leverandør, når der skal ske forandringer."

Den samme historie går igen hos andre af mine venner. De insourcer, fordi forretningen er truet af outsourcerens træghed med hensyn til forandringer - og ikke på grund af de obskøne pengemængder, de betaler til dem.

Men outsourcing-biksen skal retfærdigvis også leve op til alskens åndssvage, DJØF-agtige krav fra kunderne i form af stadig mere detaljerede rapporter om kønskvoter, bæredygtig bølgeenergi, compliance in extremis, adgangskontroller, processer og procedurer (og disses undtagelser), oppetidskrav, HA, DR, priser, forbrug ...

Hestevogne eller forbrændingsmotorer

Alt i alt ser det skidt ud for den snotnæsede gadedreng med huller i bukserne (vent! Det er jo mode nu om dage - jeg finder på noget bedre), der siger til overtilsynsføreren for hestestaldene og disses mange medarbejdere, kareter og kræ:

"Du burde fyre hestepasserne og stalddrengene, spise hestene, sælge kareterne og bruge de nye køretøjer med forbrændingsmotorer i stedet, mand. Alt bliver bedre, billigere og hurtigere, og herremanden får HELT nye muligheder..."

Det er i den slags øjeblikke, at CIO'ens blik glider skråt op mod venstre, mens han tænker på revisionens, direktionens, bestyr(t)elsens og hans underordnedes reaktioner. Og ikke mindst tilretninger i ERP-systemet.

Det er i den slags øjeblikke, han foreslår en begrænset prototype henne i et hjørne. En legetøjsbil med forbrændingsmotor. Måske herremandens søn vil synes, det er sjovt. Så ser de store heste også stadig godt ud ved siden af.

Hestevognsleverandørerne har en plan

Heldigvis har de nuværende leverandører af hestevogne (IBM, MS, EMC og så videre) alle erklæret, at de har de nymodens forbrændingsmotorer tæt integreret i deres produktportefølje. 

De tilbyder faktisk en særlig hestevogn med en forbrændingsmotor monteret bagpå, hvilket helt naturligt medfører, at der skal fire heste til at trække vognen i stedet for to.

Men der er jo ulemper ved alt nu om dage, og fordelene er åbenlyse ved denne tætte integration af eksisterende systemer og nye muligheder.

Når man står over for større teknologiskift, som skal sælges internt og eksternt, er det altid godt at huske titlen på Karoline-kogebog nr. 4: "Tradition og Fornyelse".

Den køber de fleste, og så har man sit job i nogle år endnu.

Mogens Nørgaard er administrerende direktør i Fair & Square.

Computerworlds klummer er alene udtryk for skribentens egne holdninger.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere


People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere