Stort galleri:Tag med til kåringen af Årets CIO 2021 - og se hvordan Morten Holm Christiansen blev udnævnt

Artikel top billede

Mogens Nørgaard: Når jeg bliver diktator, bliver ordet "forretning" forbudt i 10 år

Klumme: Masser af it-afdelinger er blevet så dresseret af "forretningen", at de slet ikke kan understøtte forandringer - og hellere vil køre med hestevogn end benzinmotorer.

Det store, filosofiske spørgsmål for mig i denne tid er dette: Er IT blevet så dresseret af "forretningen", at det kun kan bruges til drift?

Jeg må takke min gode medarbejder Jesper for at have introduceret mig til begrebet 'Stockholm-syndromet' i forbindelse med IT.

Vi talte om Big Data vs. De Gamle (Microsoft, IBM, Oracle, EMC...). Jesper mente ikke, der skete så meget foreløbigt - han havde set mange bikse, hvor man led af Stockholm-syndromet (dvs. sympatiserede med leverandøren).

Det giver mening at have stabilitet i sin IT-afdeling, så medarbejderne kan få lavet noget. Det giver mening ikke at skifte ud hele tiden, bare fordi man kan.

Men jeg tror, vi i de seneste 10-15 år har fået de fleste IT-afdelinger til at anvende ISOITILCMMF så meget, at de ikke kan understøtte forandringer og spændende nye tiltag. Lidt ligesom når en mand efter noget tid er blevet, som konen ønskede ham.

Snak om forretningen forværrer

Jeg tror også, al den snak om "forretningen" har forværret situationen betragteligt. Alt retfærdiggøres med henvisning til denne ansigtsløse, gigantiske, mytiske, mafiaagtige gruppe, som hele tiden skifter holdning og retning (fordi de ikke ved noget om IT's muligheder og har fået stor magt).

Når jeg bliver diktator, bliver ordet "forretning" forbudt i 10 år, indtil folk igen kan bruge det normalt i sproget. Dixit.

Når der er rigtigt mange regler og processer og procedurer (og tilhørende straf), begynder organisationen at opføre sig, som om der er hældt langsomttørrende cement ned i diagrammet.

Chefer og medarbejdere, der sætter proces over produkt (og selvfølgelig kunde), bliver belønnede og forfremmede i stedet for at blive tæsket halvt ihjel.

Da Sonofon i sin tid insourcede fra IBM, sagde en vigtig fyr til mig: "Vi vidste godt på forhånd, at det ville blive meget dyrere, end da vi selv stod for det. Det blev det også - cirka fem gange dyrere. Det er ikke derfor, vi nu insourcer. Det er fordi, vores forretning er truet på livet af langsommeligheden hos vores leverandør, når der skal ske forandringer."

Den samme historie går igen hos andre af mine venner. De insourcer, fordi forretningen er truet af outsourcerens træghed med hensyn til forandringer - og ikke på grund af de obskøne pengemængder, de betaler til dem.

Men outsourcing-biksen skal retfærdigvis også leve op til alskens åndssvage, DJØF-agtige krav fra kunderne i form af stadig mere detaljerede rapporter om kønskvoter, bæredygtig bølgeenergi, compliance in extremis, adgangskontroller, processer og procedurer (og disses undtagelser), oppetidskrav, HA, DR, priser, forbrug ...

Hestevogne eller forbrændingsmotorer

Alt i alt ser det skidt ud for den snotnæsede gadedreng med huller i bukserne (vent! Det er jo mode nu om dage - jeg finder på noget bedre), der siger til overtilsynsføreren for hestestaldene og disses mange medarbejdere, kareter og kræ:

"Du burde fyre hestepasserne og stalddrengene, spise hestene, sælge kareterne og bruge de nye køretøjer med forbrændingsmotorer i stedet, mand. Alt bliver bedre, billigere og hurtigere, og herremanden får HELT nye muligheder..."

Det er i den slags øjeblikke, at CIO'ens blik glider skråt op mod venstre, mens han tænker på revisionens, direktionens, bestyr(t)elsens og hans underordnedes reaktioner. Og ikke mindst tilretninger i ERP-systemet.

Det er i den slags øjeblikke, han foreslår en begrænset prototype henne i et hjørne. En legetøjsbil med forbrændingsmotor. Måske herremandens søn vil synes, det er sjovt. Så ser de store heste også stadig godt ud ved siden af.

Hestevognsleverandørerne har en plan

Heldigvis har de nuværende leverandører af hestevogne (IBM, MS, EMC og så videre) alle erklæret, at de har de nymodens forbrændingsmotorer tæt integreret i deres produktportefølje. 

De tilbyder faktisk en særlig hestevogn med en forbrændingsmotor monteret bagpå, hvilket helt naturligt medfører, at der skal fire heste til at trække vognen i stedet for to.

Men der er jo ulemper ved alt nu om dage, og fordelene er åbenlyse ved denne tætte integration af eksisterende systemer og nye muligheder.

Når man står over for større teknologiskift, som skal sælges internt og eksternt, er det altid godt at huske titlen på Karoline-kogebog nr. 4: "Tradition og Fornyelse".

Den køber de fleste, og så har man sit job i nogle år endnu.

Mogens Nørgaard er administrerende direktør i Fair & Square.

Computerworlds klummer er alene udtryk for skribentens egne holdninger.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Kæmpe it-problemer i det danske skattevæsen: Har kun kortlagt it-beredskabet for syv ud af 230 it-systemer
Statsrevisorerne skyder en sønderlæmmende kritik af Skatteministeriets it-beredskab af sted. It-beredskabet for kritiske forretningsprocesser "er utilfredsstillende og utilstrækkeligt," lyder det. I værste fald kan det ende med, at staten ikke kan opkræve skatter og afgifter, udbetale løn, SU, sociale ydelser og pension.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Høst hurtigt AI-fordele med skarp fokus på specifikke udfordringer – og uden behov for at kode
Markant reduceret svartid, styrket effektivitet og færre fejl. Det er blandt fordelene ved at lade AI sortere og prioritering beskeder fra en stor mængde brugere og kunder.