Artikel top billede

Kæmpe sikkerhedsproblem kan ramme alle dine USB-enheder

Et stort sikkerhedsproblem kan forvandle alle dine USB-enheder til tikkende sikkerhedsbomber. Her er problemet - og løsningen, der kan holde ubudne gæster væk.

USB-standarden er blevet rystet i sin grundvold efter meget detaljerede oplysninger om, hvordan standarden kan udnyttes af it-kriminelle på grund af svagheder i enhedernes firmware.

USB er verdens mest anvendte grænsesnit for tilkobling af computerudstyr, men den alsidige port anvendes også til telefoner, fjernsyn, kameraer og masser af andet it-isenkram.

Læs også: Denne populære router gør dine filer frit tilgængelige for alle

Alsidigheden er fantastisk praktisk, men kan også være en stor forbandelse, især hvis der er sikkerhedsproblemer, som kan spredes gennem USB-porten.

En kommunikationsbrist

Det har to sikkerhedsfolk fra firmaet SR Labs påpeget på sikkerhedskonferencen Black Hat.

Karsten Nohl og Jakob Lell har i detaljer afdækket det, der kan udvikle sig til et af tidens største sikkerhedshuller.

Skåret helt ind til benet drejer det sig om en svaghed i måden, som USB-enheder kommunikerer med computeren på.

"Det er ikke en helt nyt problemstilling, men sikkerhedsproblemerne er nu blevet beskrevet meget detaljeret, hvilket betyder, at masser af it-kriminelle kan få øjnene op for de muligheder, der kan udnyttes," fortæller Peter Kruse fra det danske sikkerhedsfirma CSIS.

Slem USB

Sikkerhedshullet er blevet døbt BadUSB, og potentielt kan problemet ramme alle enheder, der tilsluttes via USB-porten.

Om det er din lille USB-nøgle, et tastatur eller en ekstern harddisk, betyder i denne sammenhæng intet.

Alle enheder kan have svagheden, og - hvis de inficeres - anvendes til at tømme din bankkonto, lække virksomhedens dokumenter eller knytte maskinen til et botnet.

Problemerne opstår i forbindelse med den firmware, som USB-enhederne anvender.

"For langt hovedparten af enhederne, der anvender firmware kræves der ikke en digital signatur for at udskifte den. Det betyder, at alle kan skrive firmware, og i mange tilfælde overføre koden til en enhed.

Derfor er dette problem faktisk også langt større end USB. Firmware anvendes i masser af it-enheder eksempelvis routere," siger Peter Kruse.

USB-enhederne er dog langt den største kategori med et hav af produkter i alle mulige afskygninger.

Sådan fungerer sårbarheden

Alle USB-enheder anvender den sammen USB-grænseflade, som dog er opdelt i forskellige kategorier ud fra, hvilken opgave enheden skal udføre.

Mus og tastatur er i en gruppe, mens lagerenheder og trådløse netværkskort ligger i andre klasser.

Informationer om klasser og opgaver ligger i den firmware, som enheder styres af.

Klasserne lader enhederne udføre helt specifikke og begrænsede handlinger. Disse begrænsninger har nu vist sig meget enkle at ophæve, hvilket betyder, at en enhed kan placeres i en helt anden klasse, end den er tiltænkt fra producentens hånd.

Det, der er så problematisk ved sårbarheden, er, at det er næsten umuligt, at opdage om enhedens klasse er blevet ændret.

Derved kan din eksterne harddisk, helt uden din viden, blive tildelt en ny klasse og udføre opgaver, som ellers er tiltænkt et netværkskort.

På den måde kan uvedkommende få adgang til informationer på andre enhedstyper på computeren.

"Man kan sammenligne smittemåden med den tid, hvor floppy diske belv inficeret fordi, de blev benyttet på forskellige maskiner," siger Peter Kruse.

Opnår fejlagtigt rettigheder

Et andet problem ved ondsindet firmware er, at man kan opnå rettigheder til en computer.

En inficeret USB-nøgle kan gå bag ryggen på brugeren og give kommandoer til computeren, eksempelvis om at hente og installere malware eller overskrive firmwaren på alle andre USB-enheder, der anvendes på maskinen.

Sikkerhedsprogrammer som antivirus har ikke adgang til en USB-enheds firmware, hvilket gør det umuligt at skanne enhederne for at finde modificeret firmware.

Løsningen ligger i producenternes hænder

En løsning skal som udgangspunkt komme fra producenter af USB-enheder, men bør omfatte langt flere, lyder det fra Peter Kruse:

"Da problemet omhandler firmware som helhed, bør der findes en samlet løsning, der omfatter alle, der anvender firmware."

Løsningen kan bestå i, at firmware signeres digitalt fra producenten. På den måde kan uvedkommende eller ondsindet firmware holdes ude.

En anden mulighed er, at computerproducenterne begynder at producere porte, der er låst til specifikke enheder, så eksempelvis mus og tastatur tilsluttes en type USB-port og den eksterne harddisk en anden.

Hvis du vil være helt sikker, kan du selvfølgelig også undgå at bruge USB-enheder eller anvende andre brugergrænsesnit som FireWire og ThunderBolt.

Disse løsninger er nok ikke sandsynlige, da hele plug-andplay-princippet undermineres, og brugergrænsefladen er så udbredt, at det næsten er umuligt at undgå den.

Samtidig vil fravalget af USB gøre livet ret besværligt som it-bruger.

En total løsning er således ikke lige om hjørnet.

Men du kan selv være forsigtig med at tilknytte USB-enheder, som du ikke kender til din computer og derved begrænse risikoen.

Ikke udbredt endnu

Selv om blandt andet NSA mistænkes af flere medier for at have udnyttet sårbarheden, så ser en dansk ekspert ikke et overvældende problem i forhold til USB-problematikken - endnu.

"Den detaljerede beskrivelse af sårbarheden, der er kommet frem, vil betyde en øget risiko, men foreløbig har vi ikke registreret episoder i Danmark," siger Peter Kruse.  

Men han peger på, at producenter, der anvender firmware skal til at stramme op, så den ikke kan udskiftes uden brugerinteraktion eller anden form for digital barriere.

Ligeledes bør sårbarheden give et vink med en vognstang til danske virksomheder.

"Det er absolut et område, som virksomheder skal være opmærksomme på i deres sikkerhedspolitik. USB-nøgler bruges flittigt til at transportere data mellem hjemmet og i virksomheden, hvilket medfører en stor smitterisiko," siger han.

Læs også:

Er du med i et botnet? Gå på zombiejagt på din pc

Gratis usb-nøgler kan indeholde spion-software

Malware fundet i hæveautomater

Denne populære router gør dine filer frit tilgængelige for alle




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere