Derfor crasher lufthavne og it-systemer:Opdatering fra Crowdstrike har ramt Microsofts systemer i hele verden

Artikel top billede

Apple vil lukke OS X-hul til farlige Shockshell: Men du behøver intet frygte alligevel

OS X er i modstandsdygtigt overfor den frygtede Shockshell. Men det kræver, at du ikke har pillet ved din Mac.

Som Computerworld fortalte torsdag 25. september, er der fundet en kritisk sårbarhed i det Bash-shell-kommandoværktøj, der findes i både Linux og Unix og i Apples Mac OS X.

Apple-brugerne bliver nu informeret om, at der ikke er grund til panik, selv om sårbarheden bliver vurderet som kritisk og på linje med den meget omtalte Heartbleed-sårbarhed.

Nogle mener sågar, at risikoen for at blive ramt af Shellshock kan være et langt mere alvorligt problem.

Heartbleed-sårbarheden betød blandt andet, at adgangskoder og brugernavne og andre private oplysninger kunne havne i de forkerte hænder via den sårbarhed, der var i OpenSSL.

Med Shockshell er truslen snarere, at de kriminelle kan tage kontrollen over de sårbare systemer, fordi de får mulighed for at afvikle kode via Bash-kommandoværktøjet.

OS X er sikkert

Apple siger nu i en udtalelse til Threatpost, at langt hovedparten af brugerne ikke er udsat for nogen som helst risiko.

"OS X er sikkert i standardopsætningen og derfor ikke udsat for fjernangreb med mindre brugeren selv har konfigurereret de avancerede Unix-services," siger en Apple-talsperson til Threatpost.

Firmaet arbejder dog stadig på at lukke sårbarheden med en opdatering.

"Vi arbejder på at udvikle en software-opdatering, der kan lukke hullet i forbindelse med brugen af avancerede funktioner," lyder det.

Rich Mogull, der er sikkerhedsekspert i firmaet Securosis, forklarer Apples situation således:

"Bash-sårbarheden rammer OS X på same måde som Linux- og Unix-maskiner, men siden OS X-udrulninger sjældent er webservere, er standardindstillingerne nok til at sikre brugeren," lyder hans vurdering til Threatpost.

Han opfordrer ligeledes til, at man venter på en rettelse fra Apple.

"Man kan kompilere et patch manuelt, men vent på, at Apple får sin rettelse på plads. De arbejder hårdt på opgaven, og det er vigtigt at få lukket hullet ordentligt, så man ikke ender med en halv løsning," siger han.

Gratis værktøj

Sikkerhedsfirmaet Trend Micro har tidligere givet en række gode råd i forbindelse med håndteringen af Bash-problemet på Linux og UNIX.

Dem kan du læse mere om: her.

Sikkerhedsfirmaet har også et gratis værktøj, der sikrer imod Shellshock.

Læs også:
Derfor er Bash-sårbarheden kritisk: 'Shellshock' kan ramme et hav af systemer

Alvorlig sårbarhed opdaget: Kan ramme Linux, Unix og Mac OS X
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere