Artikel top billede

Apple vil lukke OS X-hul til farlige Shockshell: Men du behøver intet frygte alligevel

OS X er i modstandsdygtigt overfor den frygtede Shockshell. Men det kræver, at du ikke har pillet ved din Mac.

Som Computerworld fortalte torsdag 25. september, er der fundet en kritisk sårbarhed i det Bash-shell-kommandoværktøj, der findes i både Linux og Unix og i Apples Mac OS X.

Apple-brugerne bliver nu informeret om, at der ikke er grund til panik, selv om sårbarheden bliver vurderet som kritisk og på linje med den meget omtalte Heartbleed-sårbarhed.

Nogle mener sågar, at risikoen for at blive ramt af Shellshock kan være et langt mere alvorligt problem.

Heartbleed-sårbarheden betød blandt andet, at adgangskoder og brugernavne og andre private oplysninger kunne havne i de forkerte hænder via den sårbarhed, der var i OpenSSL.

Med Shockshell er truslen snarere, at de kriminelle kan tage kontrollen over de sårbare systemer, fordi de får mulighed for at afvikle kode via Bash-kommandoværktøjet.

OS X er sikkert

Apple siger nu i en udtalelse til Threatpost, at langt hovedparten af brugerne ikke er udsat for nogen som helst risiko.

"OS X er sikkert i standardopsætningen og derfor ikke udsat for fjernangreb med mindre brugeren selv har konfigurereret de avancerede Unix-services," siger en Apple-talsperson til Threatpost.

Firmaet arbejder dog stadig på at lukke sårbarheden med en opdatering.

"Vi arbejder på at udvikle en software-opdatering, der kan lukke hullet i forbindelse med brugen af avancerede funktioner," lyder det.

Rich Mogull, der er sikkerhedsekspert i firmaet Securosis, forklarer Apples situation således:

"Bash-sårbarheden rammer OS X på same måde som Linux- og Unix-maskiner, men siden OS X-udrulninger sjældent er webservere, er standardindstillingerne nok til at sikre brugeren," lyder hans vurdering til Threatpost.

Han opfordrer ligeledes til, at man venter på en rettelse fra Apple.

"Man kan kompilere et patch manuelt, men vent på, at Apple får sin rettelse på plads. De arbejder hårdt på opgaven, og det er vigtigt at få lukket hullet ordentligt, så man ikke ender med en halv løsning," siger han.

Gratis værktøj

Sikkerhedsfirmaet Trend Micro har tidligere givet en række gode råd i forbindelse med håndteringen af Bash-problemet på Linux og UNIX.

Dem kan du læse mere om: her.

Sikkerhedsfirmaet har også et gratis værktøj, der sikrer imod Shellshock.

Læs også:
Derfor er Bash-sårbarheden kritisk: 'Shellshock' kan ramme et hav af systemer

Alvorlig sårbarhed opdaget: Kan ramme Linux, Unix og Mac OS X
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cybersecurity Excellence Day 2023

Sikkerhed er et vidt begreb, og antallet af produkter og services nærmest eksploderer i takt med, at trusselsbilledet bliver stadig mere mudret og faretruende. På årets Cybersecurity Excellence Day kommer vi hele vejen rundt, så du får et solidt grundlag for at skelne mellem de aktuelt mest værdifulde teknologier fra buzzwords og ny vin på gamle flasker.

07. juni 2023 | Læs mere


Årets CIO 2023

Vi skal finde Årets CIO 2023 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO og løfte arven efter Årets CIO 2022 Ann Fogelgren fra GN og de 16 andre, der løb med prisen før hende.

08. juni 2023 | Læs mere


B2B automatisering

Globale software- og udviklerhuse såsom Microsoft, IBM, Salesforce og SAP mangedobler i disse år deres investeringer i udvikling af teknologi, der integrerer automatisering i ERP-platforme og andre forretningskritiske services. Du får konkret viden om, hvordan stadig flere koncerner samt mindre og mellemstore virksomheder allerede i dag konverterer processer, så langt de fleste sager håndteres automatisk, mens kun et mindretal behandles manuelt.

14. juni 2023 | Læs mere