Årets CIO 2021Her er Danmarks bedste it-chef: CIO i Coop Morten Holm Christiansen er Årets CIO 2021

Artikel top billede

Apple vil lukke OS X-hul til farlige Shockshell: Men du behøver intet frygte alligevel

OS X er i modstandsdygtigt overfor den frygtede Shockshell. Men det kræver, at du ikke har pillet ved din Mac.

Som Computerworld fortalte torsdag 25. september, er der fundet en kritisk sårbarhed i det Bash-shell-kommandoværktøj, der findes i både Linux og Unix og i Apples Mac OS X.

Apple-brugerne bliver nu informeret om, at der ikke er grund til panik, selv om sårbarheden bliver vurderet som kritisk og på linje med den meget omtalte Heartbleed-sårbarhed.

Nogle mener sågar, at risikoen for at blive ramt af Shellshock kan være et langt mere alvorligt problem.

Heartbleed-sårbarheden betød blandt andet, at adgangskoder og brugernavne og andre private oplysninger kunne havne i de forkerte hænder via den sårbarhed, der var i OpenSSL.

Med Shockshell er truslen snarere, at de kriminelle kan tage kontrollen over de sårbare systemer, fordi de får mulighed for at afvikle kode via Bash-kommandoværktøjet.

OS X er sikkert

Apple siger nu i en udtalelse til Threatpost, at langt hovedparten af brugerne ikke er udsat for nogen som helst risiko.

"OS X er sikkert i standardopsætningen og derfor ikke udsat for fjernangreb med mindre brugeren selv har konfigurereret de avancerede Unix-services," siger en Apple-talsperson til Threatpost.

Firmaet arbejder dog stadig på at lukke sårbarheden med en opdatering.

"Vi arbejder på at udvikle en software-opdatering, der kan lukke hullet i forbindelse med brugen af avancerede funktioner," lyder det.

Rich Mogull, der er sikkerhedsekspert i firmaet Securosis, forklarer Apples situation således:

"Bash-sårbarheden rammer OS X på same måde som Linux- og Unix-maskiner, men siden OS X-udrulninger sjældent er webservere, er standardindstillingerne nok til at sikre brugeren," lyder hans vurdering til Threatpost.

Han opfordrer ligeledes til, at man venter på en rettelse fra Apple.

"Man kan kompilere et patch manuelt, men vent på, at Apple får sin rettelse på plads. De arbejder hårdt på opgaven, og det er vigtigt at få lukket hullet ordentligt, så man ikke ender med en halv løsning," siger han.

Gratis værktøj

Sikkerhedsfirmaet Trend Micro har tidligere givet en række gode råd i forbindelse med håndteringen af Bash-problemet på Linux og UNIX.

Dem kan du læse mere om: her.

Sikkerhedsfirmaet har også et gratis værktøj, der sikrer imod Shellshock.

Læs også:
Derfor er Bash-sårbarheden kritisk: 'Shellshock' kan ramme et hav af systemer

Alvorlig sårbarhed opdaget: Kan ramme Linux, Unix og Mac OS X
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Forsinket inddrivelsessystem har nu kradset 320 millioner kroner ind for Rigspolitiet: 40.000 bliver automatisk trukket i løn
Det forsinkede inddrivelsessystem, PSRM leveret af Netcompany, har nu ved automatisk at trække penge fra borgere, der skylder det offentlige penge, indsamlet 320 millioner kroner i politigæld. Der mangler dog stadig en enorm gæld.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Sådan prioriterer IT-sikkerhedschefernes indsatsen i 2021
I denne undersøgelse fra F-Secure giver knap 2.000 ledende personer på tværs af hele Europa deres bud på, hvor de vil prioritere indsatsen i år – og hvad de opfatter som virksomhedernes mest presserende udfordringer på cybersikkerhedsfronten.