Artikel top billede

Windows 10 får næppe kunderne til at storme ned i butikken

Windows 10 ser lovende ud - men hverken Microsoft eller pc-producenterne skal regne med, at det kommende styresystem får kunderne til at storinvestere i nye pc'er.

Det får stadig mindre betydning, hvilket styresystem der er installeret på en computer.

Derfor er det ikke sandsynligt, at Microsofts annoncering af Windows 10 kommer til at påvirke salget af pc'er i hverken positiv eller negativ retning.

Sådan lyder vurderingen fra senioranalytiker i IDC, Anders Elbak.

Han mener, at både private kunder og virksomheders beslutning om at købe nye computere i dag i langt højere grad handler om, hvorvidt især erhvervskundernes eksisterende programmer og applikationer kan køre i et nyt eller opdateret miljø.

I det spil betyder det nye Windows 10 langt mindre end eksemplvis, da Microsoft lukkede ned for supporten på det hæderkronede Windows XP.

"Groft sagt betyder skiftet til et nyt operativsystem ikke så meget, som det har gjort tidligere. Det afgørende for de fleste kunder er, om de kan få deres applikationer til fungere på det nye system," siger Anders Elbak og peger samtidig på, at Microsoft har dumpet prise for at opdatere fra Windows 8 til 10.

Det er med til at afmontere risikoen for at kunderne går i "vent og se"-position og dermed sender pc-markedet i dybfryseren frem til den nye Windows-version kommer på gaden - hvilket efter alt at dømme sker til næste sommer.

"Når man går over til et mere klassisk Windows-udseende, kan det sagtens betyde, at flere vælger at springe Windows 8 helt over," siger Ander Elbak.

Det forsøger Microsoft omvendt at modvirke ved at gøre prisen for en konvertering fra Windows 7 til 10 forholdsvis dyr.

Kundernes manglende begejstring for det meget consumer-orienterede Windows 8 - med kakler og uden startknap - kan dog efter Anders Elbaks vurdering få mange kunder til helt at springe Windows 8 over og gå direkte fra 7'eren til 10'eren.

Dermed kan Windows 8's ende med et eftermæle på niveau med fiasko-versionen Windows Vista, som kunderne aldrig for alvor tog til sig.

"Historien har vist, at der er forskel på, hvor succesfuld de forskellige Windows-versioner har været. Der har også været forskel på kvaliteten, og mønsteret har været, at hver anden Windows-version ender som en succes," siger Anders Elbak.

Han fastholder dog, at kunderne i dag er langt mindre optaget af, om de får det nyeste nye indenfor styresystemer.

"Det er snart lang tid siden, man har set en ny version af et operativsystem, som indeholder en nyhed, der kan gøre det ud for en killer-app, der for alvor kan skubbe på salget."

"Så fra kundernes synspunkt er det svært at få øje på et motiv til at skifte computeren ud, bare fordi der er kommet en ny Windows," siger Anders Elbak.

"Microsoft har også indset, at det er begrænset hvor længe et OS kan være en cashcow. Det er ikke der, de henter pengene, men ude på applikationer, som jo i dag i vid udstrækning er lige så tilgængelige på andre platforme end Windows," slutter Anders Elbak.

Læs også:

10 interessante facts om Windows 10

Analysefirma: Kom væk fra Windows 7 i tide




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere