Windows 10 får næppe kunderne til at storme ned i butikken

Windows 10 ser lovende ud - men hverken Microsoft eller pc-producenterne skal regne med, at det kommende styresystem får kunderne til at storinvestere i nye pc'er.

Det får stadig mindre betydning, hvilket styresystem der er installeret på en computer.

Derfor er det ikke sandsynligt, at Microsofts annoncering af Windows 10 kommer til at påvirke salget af pc'er i hverken positiv eller negativ retning.

Sådan lyder vurderingen fra senioranalytiker i IDC, Anders Elbak.

Han mener, at både private kunder og virksomheders beslutning om at købe nye computere i dag i langt højere grad handler om, hvorvidt især erhvervskundernes eksisterende programmer og applikationer kan køre i et nyt eller opdateret miljø.

I det spil betyder det nye Windows 10 langt mindre end eksemplvis, da Microsoft lukkede ned for supporten på det hæderkronede Windows XP.

"Groft sagt betyder skiftet til et nyt operativsystem ikke så meget, som det har gjort tidligere. Det afgørende for de fleste kunder er, om de kan få deres applikationer til fungere på det nye system," siger Anders Elbak og peger samtidig på, at Microsoft har dumpet prise for at opdatere fra Windows 8 til 10.

Det er med til at afmontere risikoen for at kunderne går i "vent og se"-position og dermed sender pc-markedet i dybfryseren frem til den nye Windows-version kommer på gaden - hvilket efter alt at dømme sker til næste sommer.

"Når man går over til et mere klassisk Windows-udseende, kan det sagtens betyde, at flere vælger at springe Windows 8 helt over," siger Ander Elbak.

Det forsøger Microsoft omvendt at modvirke ved at gøre prisen for en konvertering fra Windows 7 til 10 forholdsvis dyr.

Kundernes manglende begejstring for det meget consumer-orienterede Windows 8 - med kakler og uden startknap - kan dog efter Anders Elbaks vurdering få mange kunder til helt at springe Windows 8 over og gå direkte fra 7'eren til 10'eren.

Dermed kan Windows 8's ende med et eftermæle på niveau med fiasko-versionen Windows Vista, som kunderne aldrig for alvor tog til sig.

"Historien har vist, at der er forskel på, hvor succesfuld de forskellige Windows-versioner har været. Der har også været forskel på kvaliteten, og mønsteret har været, at hver anden Windows-version ender som en succes," siger Anders Elbak.

Han fastholder dog, at kunderne i dag er langt mindre optaget af, om de får det nyeste nye indenfor styresystemer.

"Det er snart lang tid siden, man har set en ny version af et operativsystem, som indeholder en nyhed, der kan gøre det ud for en killer-app, der for alvor kan skubbe på salget."

"Så fra kundernes synspunkt er det svært at få øje på et motiv til at skifte computeren ud, bare fordi der er kommet en ny Windows," siger Anders Elbak.

"Microsoft har også indset, at det er begrænset hvor længe et OS kan være en cashcow. Det er ikke der, de henter pengene, men ude på applikationer, som jo i dag i vid udstrækning er lige så tilgængelige på andre platforme end Windows," slutter Anders Elbak.

Læs også:

10 interessante facts om Windows 10

Analysefirma: Kom væk fra Windows 7 i tide
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett Packard Enterprise ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2.0: Forretning, innovation og udvikling

På Digitaliseringsledelse kan du derfor en række førende danske CIOs der ærligt fortæller om deres overvejelser, strategier, organisationer og resultater. På dagen får du desuden mulighed for at netværke og reflektere over indholdet i en række korte intensive sessioner samt gå i dialog med dagens stærke oplægsholdere.

05. november 2020 | Læs mere


Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Optimér netværket til håndtering af hybrid- og multicloud infrastruktur
I januar 2020 konstaterede Gartner, at cloudcomputing var blevet ”The New Normal” – og op gennem året gjorde Covid-19 det endda helt essentielt at være i stand til at drifte infrastrukturen helt eller delvist fra skyen. Situationen har tvunget virksomheder til hastigt at omstille eller gentænke deres driftsstrategi, og hybride infrastrukturmodeller er nu mere udbredte end nogensinde før. Men mange har også været nødt til at erkende, at den stigende kompleksitet – i særdeleshed på det netværks- og sikkerhedsbaserede felt – stiller helt nye krav til de organisationer, der anvender dem. Denne hvidbog går i dybden med nogle af de mest udbredte udfordringer, som disse transformationsscenarier stiller din organisation overfor. Den giver et solidt bud på, hvordan en netværkshub baseret på Interxion-teknologi gør det muligt at gentænke og optimere netværksinfrastrukturen. Særligt med henblik på at optimere den til at kunne håndtere en hybrid- eller multicloudbaseret infrastruktur.