Artikel top billede

Bredbånds-forbindelsen alle drømmer om: Her får de 10 Gbit/s

Sydkoreansk bredbåndsselskab er klar en med internetforbindelse på 10 Gbit/s. Det får de danske internetforbindelser til at blegne noget.

Måske har du en bredbåndsforbindelse på 2, 10 eller 20 mbit/s, eller måske du ligefrem den lykkelige bruger af en 50 eller 100 mbit-forbindelse?

Det er den slags hastigheder, der typisk er i spil, når det gælder danske bredbåndsbrugere, og selvom mange almindelige forbrugere nok finder det helt tilstrækkeligt, så er der også dem, der godt kunne tænke sig langt højere hastigheder. 

Hvis du i løbet af efterårsferien har drømt om en ny bredbåndsforbindelse, der kan give din nuværende baghjul, så burde du måske være rejst til Sydkorea i stedet for til Vesterhavet.

I hvert fald er man i Sydkorea i gang med at tage hul på 10 Gbit/s-æraen.

Det er SK Broadband, der ifølge stopthecap.com netop har lanceret en 10 Gbit/s-løsning, og det er ikke mindst noget landet lægger vægt på i det konstante teknologi-kapløb med USA.

"I 1960'erne holdt verden øje med NASA, der sendte mænd til månen, og mange af os voksede op med en forbløffelse over de konstante fremskridt hos amerikanerne. Nu holder amerikanerne øje med os," udtaler en Natsuki Kumagai i forbindelse med præsentationen af 10 Gbit-løsningen.

SK Broadband forklarer ifølge stopthecap.com, at hvor det i dag tager 80 sekunder at downloade en film på 1 GB på en gennemsnitlig forbindelse i Sydkorea, så ryger det ned på 0,8 sekunder med den nye forbindelse.

Hvad med uploadhastighederne?

Historien melder sjovt nok ikke noget om uploadhastigheden, selvom det ofte er på den front, at udviklingen står noget i stampe. 

For nylig viste en britisk undersøgelse, at mens den gennemsnitlige downloadhastighed i England nu er på 18,7 mbit/s, så hedder uploadhastigheden kun 2,4 Mbit, og billedet er stort set det samme i Danmark.  

Selvom det rent teknisk sagtens kan lade sig gøre at øge upload-hastigheden, så er mange kommercielle løsninger typisk baseret på asymmetriske forbindelser, eksempelvis 10/1, 25/2 eller 5/10.

Denne figur fra Erhvervsstyrelsen viser udviklingen i medianen på markedsførte download-og uploadhastigheder i fra 2007 til 2013 i Danmark.

Det hurtigste bredbånd i Danmark

Selvom de danske top-hastigheder blegner noget, når man sammenligner med Sydkoreanernes, så er også danske selskaber i gang med at sætte turbo på bredbånds-udviklingen.

Eksempelvis har en del borgere i Dronninglund i dag adgang til op til 1 Gbit/s-forbindelser hos Bredbånd Nord.

Hos Waoo kan man i dag over fibernettet få hele 500/500 Mbit/s - hvis man altså vil betale 999 kroner om måneden. 

Her er de danske bredbånds-muligheder

Ifølge Erhvervsstyrelsens bredbåndskortlægning (PDF) havde 70 procent af de danske husstande og virksomheder medio 2013 mulighed for at få en bredbåndsforbindelse på 100 Mbit/s i downloadhastighed - i 2010 var det kun 23 procent, der havde adgang til den slags hastigheder.

Selvom upload-mulighederne halter noget bagefter, går det trods alt også frem på den front. 

I 2010 havde 22 procent af adgang til 10 Mbit/s i uploadhastighed - det var i 2013 steget til 55 procent, skriver Erhvervsstyrelsen i rapporten.

Læs også:

Kæmpe bredbånds-rapport offentliggjort: Sådan klarer Danmark sig

Derfor er danske internethastigheder et utroværdigt skønmaleri
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere