Artikel top billede

Knald eller fald: Danmark står over for digitalt dødstød i 2020

De næste fem års tid vil afgøre, om Danmark kommer med i den digitale superliga eller ej. Så dramatisk vurderer nyudnævnt datacenter-direktør vort lands muligheder og trusler i den globale cloud-kamp.

Enten tiltrækker Danmark de store datacentre- og cloududbydere inden for en kort årrække, ellers er løbet kørt for vort land som digital supermagt i 2020.

Så firkantet opstiller datacenter-virksomheden GlobalConnects nyudnævnte direktør Christian Holm Christensen situationen omkring Danmarks (manglende) evne til at charmere it-giganterne.

For der er mange i it-industrien, som gerne ser, at selskaber som Google, Facebook og Microsoft placerer deres cloudcentre i Dannevang.

"Kan vi tiltrække bare én gigant, så vil det udover anlægsarbejde og nye arbejdspladser sandsynligvis også tiltrække et væld af iværksættervirksomheder, som vil lukrere på it-gigantens udbygning af Danmarks digitale infrastruktur," siger Christian Holm Christensen til Computerworld.

Han eksemplificerer vækstmulighederne med det danske vindmølleeventyr anført af Vestas, der har betydet et væld af underleverandører som smede og ingeniørvirksomheder.

Hvis det derimod ikke lykkes inden for en overskuelig fremtid, så finder cloud-giganterne andre græsgange. Og bliver dér, hvor græsset er grønnest.

"I 2020 er løbet kørt, fordi så har folk investeret i den nødvendige infrastruktur. Derefter er kunderne meget lidt villige til at flytte igen, for det er jo forretningskritisk hele tiden at have adgang til sine data. Og dem flytter man ikke bare lige," vurderer Christian Holm Christensen.

Kigger mod andre lande

Som direktør i GlobalConnect kan han prale af, at virksomheden udbygger sit datacenter-anlæg fra 10.000 kvadratmeter med yderligere 3.000 kvadratmetre.

Han vil dog ikke love, at den danske datacenter-virksomhed forbliver på dansk jord, hvis rammer som lavere el-afgifter og udbygningen af den digitale infrastruktur ikke kan følge med nabolandenes ditto.

"Vi har allerede flyttet det meste af vores industri ud af landet, nu risikerer vi også at miste data-markedet," siger Christian Holm Christensen.

"Vi ser selvfølgelig helst, at det bliver Danmark, der trækker det længste strå om at blive et vækstområde. Sker det ikke, så kigger vi længere ned i Europa mod eksempelvis Tyskland, hvor der sker mange spændende ting for tiden," fortsætter han.

Her peger GobalConnect-direktøren på, at når et område først er i vækst, så har det en selvforstærkende virkning. Eksempelvis er Stockholm et af Europas største internet-exchanges, hvor datatrafikken mellem udbyderne bliver udvekslet.

At en virksomhed som Facebook for få år siden vælger Nordsverige som sit hjemsted for et gigantisk cloudcenter, giver bare Stockholms infrastruktur et yderligere boost - og øger afstanden mellem Sverige og Danmark som et yndet sted at placere sit datacenter eller web-selskab.

"Det er lidt som hønen og ægget, og skal vi så bare rulle om på ryggen og dø? Nej, selvfølgelig ikke. Men vi bliver nødt til at få styr på strømregningen, infrastrukturen og mulighederne for dataudveksling," opsummerer han.

IDC: Usandsynligt med cloud-giganter
Hos it-talknuserne hos IDC lyder analysen, at Danmark er og forbliver et land uden mulighed for at tiltrækning af de helt store datacentre.

"I Danmark er der et højt lønniveau, strøm er dyrt, dyrere end i eksempelvis Island. Så når datacentrene kommer tilSkandinavien, sker det meget længere mod nord. Danmark har ingen klima-fordele, ingen naturlig køling, mens andre har flere resourcer i form af eksempelvis energi/køling fra vandstrøm."

Sådan vurderer chef for IDC's software- og infrastrukturhold, Carla Arend, Danmarks chancer.

Hun peger på, at internet-exchanges til trafikudveksling steder som Stockholm, Frankfurt og Amsterdam er digital infrastruktur, der virker som magnet på it-giganternes lyst til at investere milliarder af kroner i cloud-centre.

Mindre kan også gøre det, da it-giganterne udover få store, gigantiske datacentre også har brug for et væld af distributionsnoder, som eksempelvis datacenter-virksomheder som Interxion og GlobalConnect udbyder.

"Danmark kunne jo udvikle nogle store branchespecifikke HPC-datacentre, som dækker indlandsefterspørgslen, men det er usandsynligt, at en stor hyperscale provider kommer til landet," lyder vurderingen fra IDC.

Giv din mening til kende: Hvordan mener du, at Danmark kan tiltrække store it-virksomheder? 

Læs også:
Derfor mister Danmark kæmpe-mulighed for datacenter-eventyr
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere