Artikel top billede

(Foto: Liz Welsh, CC BY 2.0)

Microsoft spotter dårlig kode - og udsender 'hemmelig' Windows-opdatering

Microsoft sendte i sidste uge en haste-opdatering afsted til Windows Server. Pakken indeholdt dog også en 'hemmelig' rettelse til firmaets almindelige klienter. Her er forklaringen.

Da Microsoft i sidste uge sendte en hasteopdatering ud til Windows Server, var sikkerhedspakken også forsynet med rettelser til flere versioner af Microsofts klientsystemer, herunder Windows 7, 8 og det kommende version 10.

Du kan læse mere om server-rettelsen her: Microsoft lukker kritisk hul lige nu - hasteudsender rettelse

Men der blev kun oplyst om server-sårbarhederne i den såkaldte sikkerheds-bulletin, der følger med alle opdateringer.

Rettelserne til klientudgaverne blev ikke omtalt med et eneste ord.

AD-tyveri

Hasteudsendelsen understreger naturligvis, at der er tale om en alvorlig sårbarhed i Windows Server.

Hackere var således allerede startet med at udnytte hullet i Windows Server 2008 R2 og tidligere versioner. Derfor lukkede Microsoft hullet uden for normal cyklus.

I server-versionerne betød sårbarheden, at hackere benyttede login-oplysninger fra personer i Active Directory (AD) til at skaffe sig administrator-rettigheder. 

Sikkerhedslappen lukkede en sårbarhed i Windows Kerberos KDC, der er en sikkerhedsfunktion til validering, som man finder på kodevirksomhedens servere.

Den hemmelige rettelse

I oplysningerne for opdateringen var der dog ingen informationer om, at en rettelse til klientversionerne af Windows var med i pakken, som tilfældet var.

Server-sårbarheden, der blev lukket, findes slet ikke i skrivebordsversionerne af firmaets styresystem.

Men opdateringspakken havde alligevel 'hemmelige' opdateringer til Windows Vista, Windows 7, Windows 8, Windows 8.1 og forhåndsudgaven af Windows 10.

En talsmand fra Microsoft forklarer den usynlige opdatering således:

"Da vi arbejdede med rettelsen til Privilege Attribute Certificate (server-sårbarheder, red.), opdagede vi en del ældre kode, som vi ikke var tilfredse med. Teoretisk kunne koden udnyttes i forbindelse med andre angrebstyper," lyder den officielle udtalelse fra Microsoft til PC World i USA.

Og han forklarer videre:

"I vores undersøgelse opdagede vi ikke en direkte sårbarhed til disse platforme, men vi fandt en del kode, der skulle forbedres for at kunne modstå fremtidens sikkerhedsproblemer," skriver kodefabrikken i en mail til PC World.

Læs også:

Her er Microsofts kæmpe-sikkerhedspakke

Kæmpe-opdatering på vej fra Microsoft

Microsoft lukker kritisk hul lige nu - hasteudsender rettelse
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling. Tema: Trusselsvurderinger – hvorfor er de så forskellige?

19. december 2023 | Læs mere


Secure Access Service Edge - SASE: Sådan styrker du netværkssikkerhed i skyen og skaber et robust cyberforsvar

Bliv klogere på nogle af de udfordringer, som en SASE-løsning effektivt kan håndtere. Du får inspiration til, hvordan du implementerer en cloudbaseret SASE-strategi i din organisation – og hvorfor du bør gøre det. Og så dykker vi ned i nogle af de trends og tendenser, som betyder, at mange virksomheder og organisationer udskrifter deres klassiske netværkssikkerhedstilgang med en SASE-strategi.

16. januar 2024 | Læs mere