Lidl åbner for NFC-betaling: Computerworld tester løsningen og forsøger at købe en kringle med NFC-teknologi

Tirsdag har butiks-kæden Lidl indført Danmarks første NFC-betaling i dagligvare-butikker. Med NFC-kreditkort i hånden besøger Computerworld Lidl for at se, hvad det er for noget. Det går ikke helt efter planen.

Computerworlds chefredaktør har talt højt om Lidls profilprodukt i bagerafdelingen: Brezels, de store salte brødkringler - og med lanceringen af NFC-teknologi i kædens 94 butikker landet over, nærmest råbte det på en udflugt.

En kollega og jeg begav os derfor ud på en rejse gennem Herlevs betonjungle, også kendt som industrikvarteret Hørkær, med kurs mod den nærmeste Lidl og de eftertragtede Brezels.

Med os havde vi et hul i maven og et Mastercard udstyret med NFC-teknologi.

Endnu er det kun knap 100.000 Mastercards, som er blevet opdateret med NFC, men allerede i 2016 er samtlige Danske Banks kort udstyret med NFC. 

Det har Danske Banks vicedirektør, Jesper Nielsen, fortalt ved en tidligere lejlighed: Sådan virker trådløs NFC-betaling i Danmark.

Bag Lidls linjer
Varmen fra Lidls indgangsparti rammer som en slående kontrast til den bidende december-kulde, vi har trodset på vejen.

Men glæden over varmen er kun kortvarig. Vi er ikke kommet for at lune os. Vi er kommet for at spise saltkringle indkøbt med kontaktløs betaling.

Kontaktløs betaling er stadig en temmelig ukendt disciplin i Danmark, men spås af mange analytikere en stor fremtid.

Det kan du læse mere om her: Betal med MobilePay i Netto og Bilka

I USA er krigen om den endegyldige de facto-løsning på kontaktløse betalinger i gang.

Selv om Google allerede for år siden lod startskuddet ringe med selskabets Google Wallet-løsning, så må Apple nok få en stor del af rosen for at gøre begrebet mainstream med sin Apple Pay.

I Danmark har NFC-betaling haft en lidt usikker start, hvor blandt andre festivaler har forsøgt sig med armbånds- og tank op-løsninger.

Forsøgene her har båret præg af manglende erfaringer og usikker it-infrastruktur på henholdsvis mobilnet og terminaler.

Læs også: Smart NFC-teknologi erstatter kontanterne på Roskilde

Køen voksede bag os
Vi er nået til de gylden-brune brezels i den modsatte ende af butikker og uden videre omsvøb griber min kollega pose og tang og læsser kringler op, til han skammer sig.

Selvbetjeningsdelen i bake-off området går stærkt på en tirsdag formiddag, hvor der ikke er mange kunder i den store butik.

Dette er samtidig den sidste gang, det går hurtigt i Lidl.

Ved kassen lægger vi vores kringler på båndet, og køen skrider frem, til vi når betalings-terminalen.

Terminalerne har ingen særlige kendetegn eller NFC-logo'er, så min kollega spørger kassemedarbejderen, hvordan det fungerer:

"Du skal bare holde kortet hen mod den, sådan her," svarer den unge mand i kassen, mens han holder sin hånd hen foran displayet på terminalen.

Nemt.

Kortet bliver holdt op mod displayet. Terminalen bipper hidsigt og beder om, at der bliver brugt chip i stedet.

Fejl. 

Øv.

Flere hjælpsomme kassemedarbejdere træder til, og forsikrer os om, at der skam tidligere har været en kunde igennem, hvor det virkede.

Men efter otte forsøg på at gennemføre NFC-betalingen, og efter endnu en kasse er blevet åbnet for at afhjælpe køen bag os, må vi se os slået af teknologien.


Kontanter bliver udvekslet, og til trods for den venlige betjening, så blev det altså ikke i dag, at vi kunne betale for vores brezels med plastikkort uden brug af pin-koder.

Læs også:

Lidl genbesøgt: Saltkringle-sagen afsluttes med kontaktløs betaling

Sådan virker trådløs NFC-betaling i Danmark

Åben krig om mobilbetalinger: Så meget er på spil for de danske banker
Premium
Nvidia RTX 3080 til test: Her sættes en ny standard – og trods prisen er det på mange måder et stærkt køb
Der er ikke nogen tvivl om, at der er krummer i Nvidias nye high-end grafikkort. Det ligner endda et særdeles godt køb trods den høje pris.
Computerworld
Ups!: Gammelt fjernsyn lagde internetforbindelsen ned i hel landsby i halvandet år
I halvandet år var en hel landsby i Wales plaget af elendig bredbåndsforbindelse, som begyndte hver dag klokken syv om morgenen. Teknikere kæmpede med at løse mysteriet, men lige meget hjalp det. Årsagen viste sig at være et brugt tv, som en af byens familier havde taget i brug.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Vil du med på vej mod den moderne dataestate?
At gøre data tilgængelig, men hurtigst og med de færreste ressourcer, er de første og nødvendige skridt mod en moderne dataestate. Tiden er inde til, at du bevæger dig ned af den digitale landevej, der fører til hurtige og konsistente svar på simple forretningsspørgsmål. Vi giver her et bud på, hvordan du kommer igang.