Artikel top billede

(Foto: Augusto F. Menezes/Feature Photo Service)

IBM klar med ny mainframe-computer - z13 bliver et monster

IBM er klar med sin første ny-udviklede mainframe-computer i en årrække. Her er z13, der er udviklet med særlig fokus på sikkerhed og mobile krav.

Selv om IBM fornylig har fejret mainframe-computerens 50 års jubilæum, er det ikke slut for selskabets udvikling på området.

I hvert fald er IBM klar med en helt ny mainframe-computer med navnet z13, som kommer på gaden tre år efter IBM's seneste nyhed på området.

Den nye mainframe-computer bliver udstyret med helt nyt processor-design og hurtigere I/O, ligesom den vil kunne håndtere op mod 10 terabyte data. Det er tre gange så meget som forgængeren.

Z13 vil kunne køre op mod 8.000 virtuelle servere og vil kunne rumme 141 processorer i et enkelt system.

Datakrævende kunder

IBM's mainframe-forretning bygger stort set udelukkende på data-tunge kunder med stort behov for oppetid - eksempelvis flyselskaber, medicinalfirmaer og banker.

Mainframe-området bliver i disse år alvorligt udfordret af nye teknologier og andre spillere, men IBM har bedyret, at selskabet vil tage kampen og fortsætte med at udvikle mainframe-computeren til nutidens krav, selv om salget af mainframe-computere falder støt.

Du kan læse mere om IBM's tanker på området her: IBM: Disse ting skal sikre mainframens fremtid

Disse krav er i dag eksempelvis bedre mulighed for at opdage svindel og hackere i realtid samt bedre mulighed for at trawle gennem enorme mængder data og transaktioner og håndtere store mængder mobile data.

Læs også: Hackerne kommer - og du kan (næsten) intet gøre

Selv peger IBM på, at z13 er udviklet til at håndtere de klassiske workloads - blandt andet såkaldt OLTP (online transaction processing).

"Men vi har også designet den til at håndtere den eksplosive vækst inden for mobil," lyder det fra Ross Mauri, der er chef for IBM's mainframe-afdeling.

Bygget til buldrende mobilt marked

Kravet til teknologierne har nemlig udviklet sig kraftigt inden for blandt andet mobile betalingsløsninger.

Hver gang en kunde trykker på 'køb' i en smartphone-app udløser det nemlig en bølge af transaktioner i it-systemerne, hvor kreditkortet skal godkendes, lageret tjekkest, regningen sendes og bogføres og så videre.

Ifølge IBM kan z13 processere 2,5 milliarder transaktioner om dagen.

Den nye mainframe er samtidig udviklet til at kunne analysere hver eneste transaktion i noget nær realtid. Det skal gøre det muligt at opdage forsøg på svindel meget hurtigt.

Når det gælder clockspeed er z13 med sine maksimalt fem gigahertz langsommere end forgængeren, z12, men IBM oplyser, at de øvrige forbedringer klart kompenserer for den manglende tophastighed.

IBM oplyser ikke pris for den nye z13-mainframe, men det vurderes, at prisen vil ligge på omkring 100.000 dollar - godt en halv million kroner.

IBM er i disse dage i gang med at implementere den nye model hos en række særligt udvalgte kunder. Den bliver formelt sat til salg senere på måneden.

Læs også:

Derfor bliver IBM's mainframe vraget af CPR

Efter CPR-hack: Er mainframes overhovedet sikre?

Mainframe bag stort nedbrud hos dansk netbetalings-løsning

Ups: Dansk myndigheds mainframe er på offentlig liste over usikre maskiner

Topdanmarks mainframe flytter hjemmefra efter 15 år




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere