Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Chip-gigant får bøde på 6,5 milliarder kroner: Tvinges til at sætte priser ned

Med kæmpebøde tvinges amerikanske Qualcomm til at sætte priserne ned og give markant bedre betingelser for kinesiske smartphone-firmaer. Selskabet er 'skuffet' over afgørelsen, men tør ikke lade være med at betale og rette ind.

Kinesiske myndigheder har tildelt den amerikanske processor-producent Qualcomm en bøde på 6,5 milliarder kroner for 'monopolistiske forretnings-metoder,' som det hedder.

Sammen med bøden pålægges selskabet at ændre en række af sine priser og betingelser for en række produkter, som de kinesiske mobil-producenter er afhængige af.

Qualcomm står blandt andet bag Snapdragon-processorerne, der anvendes i mange smartphones, ligesom selskabets trådløse teknologi anvendes i langt de fleste 3G-, 4G- og LTE-modemmer.

For høje priser

De kinesiske myndigheder mener imidlertid, at Qualcomm har krævet for høje priser af de kinesiske producenter i forhold til andre producenter.

Qualcomm er 'skuffet' over afgørelsen og resultaterne af den undersøgelse, der er blevet foretaget af selskabet, men har alligevel indvilget i at betale bøden.

Selv om Qualcomm ikke er enig i afgørelsen, er aftalerne med de kinesiske producenter så vigtige for selskabet, at det ikke vil 'udfordre resultatet' af de kinesiske myndigheders undersøgelse.

Samtidig skal Qualcomm løsne på sine licens-betingelser, når det gælder de kinesiske selskaber, ligesom det skal adskille dets 3G- og 4G-licenser fra licenser for andre teknologier og i en række tilfælde helt nulstille de nuværende prisniveauer for royalties.

Qualcomm vil ligeledes genforhandle licens-betalingelser med en række kinesiske partnere, hedder det.

Skal lægge en milliard kroner i en fond

Som rosinen i pølse-enden skal processor-producenten smide knap en milliard kroner ind i en ny-etableret fond, som skal fremme udvikling af mobil-teknologier og chip-teknologier i Kina.

Nogle af pengene skal investeres i fem specifikke, kinesiske selskaber, hedder det. Navnene på disse fem selskaber er dog ikke blevet offentliggjort.

Vil fremme kinesisk egen-produktion

Ifølge analytikere skyldes de kinesiske myndigheders fremfærd, at Kina ønsker at skabe gunstige betingelser for lokale chip-producenter og lokale hardware-producenter.

Kina ser gerne flere prisbillige smartphones på markedet.

Det kræver, at de lokale producenter kan nøjes med at betale så lidt som muligt i licenser for de teknologier, som de har brug for, hvilket altså tæller Qualcomms 3G- og 4G-teknologier.

Læs også:

Intels nye vision: Ikke længere blot 'Intel Inside' - et nyt Intel er ved at se dagens lys

Rygte: Samsung skal bygge super-chip til næste iPhone

Pc-priserne står til at falde i det kommende år




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere