Artikel top billede

Vild plan fra Firefox-browseren: HTTP skal sendes ud i kulden

Der er stadig alt for mange usikre websider på nettet, og det får nu Mozilla til at lægge an til til angreb mod HTTP-protokollen.

HTTP skal udfases, fordi protokollen er for usikker.

Så kontant er udmeldingen fra Mozilla, der står bag Firefox-browseren.

Fremover vil Mozilla arbejde på at eliminere de rene HTTP-elementer fra nettet, så de krypterede HTTPS-sider kan tage over i højere grad end i dag.

Firefox' sikkerhedsansvarlige, Richard Barnes, forklarer i et blogindlæg, at Mozilla arbejde på at fastsætte en dato, hvorfra alle nye funktioner i Firefox kun vil være tilgængelige for krypterede websider.

Samtidig ønsker Firefox-holdet at "gradvist udfase adgangen til browser-funktioner for ikke-sikre websider, særligt funktioner, der udgør en risiko for brugernes sikkerhed og privatliv."

Richard Barnes forklarer, at en nærmere dialog med udviklerne og webmiljøet nu skal føre til de helt konkrete handlinger.

"At fjerne funktioner fra det ikke-sikre internet vil formentlig få nogle sider til at gå i stykker. Derfor skal vi monitorere graden af ødelæggelse og balancere det med de sikkerhedsmæssige fordele."

"Da vores mål med denne indsats er at sende en besked til webudvikler-miljøet om, at man er nødt til at være sikker, vil vores arbejde være mest effektivt, hvis det koordineres på tværs af web-miljøet. Vi forventer snart at komme med forslag til W3C WebAppSec Working Group," lyder det fra Richard Barnes.

Chrome angriber også HTTP

Strategien fra Firefox minder en del om de tanker, man gør sig hos konkurrenten Google Chrome.

Chrome-lejren har planer om at gøre det klart for brugerne, at HTTP ikke giver nogen data-sikkerhed.

De fleste web-brugere har i dag vænnet sig til, at der ses en lille hængelås sammen med HTTPS, når man eksempelvis går ind på netbanken.

Men når man befinder sig på en helt almindelige HTTP-side, er der modsat ikke nogen advarsel om, at kommunikationen er ukrypteret.

"Vi har alle brug for, at data-kommunikation på nettet er sikker (privat, autentificeret, uden bekymringer). Når der ikke er nogen data-sikkerhed, skal bruger-agenten eksplicit vise det, så brugerne ud fra informationen kan træffe beslutninger om, hvordan de vil interagere med kilden," har Chrome-lejren tidligere forklaret.

Læs også:

Kontroversielt forslag: HTTP-sider skal hænges ud som usikre i browseren

Vakler HTTPS-modellen så vi ikke kan stole på de "sikre" websider?

Sikkerhedsfolk i hårdt angreb mod HTTPS - derfor er det alt for usikkert

Sådan kommer dit website sikkert til tops i Google-søgninger
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere


Identity & Access Management - sådan holder du din virksomhed sikker

God styring af brugerrettigheder er en af de mest effektive måder til at højne it-sikkerheden. For det kan hurtigt gå galt, hvis system-rettigheder, system-adgang og lignende ikke hele tiden opdateres. Kom og hør om erfaringer og muligheder til hurtigt og nemt hele tiden at sikre, at der er styr på brugerrettighederne i hele din organisation- også uden at genere brugerne.

08. december 2022 | Læs mere