Artikel top billede

Fem gode råd: Sådan kommer du i gang med at høste gevinsterne af Internet of Things

Klumme: Internet of Things bliver kæmpe stort - også for små virksomheder. Men det nytter ikke noget at vente på en opskrift til, hvordan udbyttet skal realiseres. Du må selv i gang. Her er ekspertens gode råd.

Internet of Things er en af hvor tids største it-tendenser på grund af den hastige vækst i forbundne enheder.

ABI Research forudser en massiv vækst i antallet af business-to-business Internet of Things-forbindelser. Antallet vil blive mere end firedoblet fra 2014 til 2020, hvor der anslået vil være 5,4 milliarder forbindelser på globalt plan.

IDC bakker vækstmålene op og spår en omsætning på hele 51,4 billioner kroner i 2017.

Men Internet of Things er for mange et uhåndgribeligt begreb, som er forbeholdt store internationale virksomheder eller smarte byer, hvor der er afsat store mængder af ressourcer til at opsætte sensorer, kameraer og teknologiske enheder, der kan indsamle data, samt store it-afdelinger, der kan analysere, hvordan data spiller sammen.

Til trods for at mange spår værdi i anvendelsen af Internet of Things i deres organisation, kan det være svært at overskue, hvordan man anvender de nye dataindsigter på en relevant, acceptabel og værdiskabende måde.

Og hvordan kommer man i gang, hvis man ikke er en stor organisation?

Privacy, sikkerhed og relevans bremser udviklingen af Internet of Things

Teknologien er ikke længere en barriere for udviklingen af Internet of Things.

Veje og bygninger har allerede sensorer og kameraer, der overvåger og indsamler data. Og it-systemerne og mobile enheder gør, at man kan få nem adgang til data.

Men når nu Tingenes Internet spås et stort forretningsmæssigt potentiale, hvilke barrierer bremser så udviklingen?

Beskyttelse af privatlivets fred, it-sikkerhed og politiske forhindringer er blandt årsagerne. Hvem har ret til hvilke data? Og hvem vil dele data med hvem, så borgerne forbliver beskyttet?

Relevans er en anden forhindring - for hvad skal man egentlig bruge de indsamlede data til?

Det er ikke nok, at information og data er tilgængelig ved fingerspidserne; det skal være relevant og anvendelig for at skabe forretningsmæssig værdi.

Og netop derfor kan man være bekymret for, om barriererne overstiger potentialet.

En af de organisationer, der er i gang med at teste mulighederne med Internet of Things, er det islandske politi.

Her tester man i øjeblikket, hvordan sensorer i veje og overvågningssystemer bedre kan spille sammen med politiets digitale enheder og give hurtigere adgang til relevante data.

Med intelligente sensorer, overvågning og dataindsamling - der i øvrigt allerede er installeret - kan man således forbinde systemerne og dermed optimere anvendelsen på tværs af systemer for at skabe mere tryghed for islændingene.

Og netop den tilgang med at teste Internet of Things af i det små, før man udruller de store projekter, kan gøre forskellen på, om Internet of Things bliver værdiskabende eller et uoverskueligt onde, som man aldrig rigtigt får gang i.

Hvordan overkommer man de teknologiske og organisatoriske barrierer?

Det handler om at skabe et fælles udgangspunkt, og det handler om at starte med noget overkommeligt.

Teknologisk set kan man med fordel starte med en slags Internet of Things-startpakke, der - ud over teknologi - indeholder en proces for at komme rigtig fra start.

Teknologisk består pakken af få sensorer, som indsamler data i et udvalgt område af virksomheden. Dette kan være i receptionen eller omkring mødelokaler, da disse områder ofte repræsenterer resten af forretningen, men stadig giver et begrænset område at teste sine IoT-løsning i et sikkert miljø.

På denne måde får alle deltagere i pilotprojektet en fælles forståelse af, hvad data kan bruges til, hvordan de indsamles og ikke mindst visualiseres. Herfra kan ideerne tage fart.

Organisatorisk kan såvel it-eksperterne som repræsentanter fra forretningen være primus motor for udviklingen ved at afprøve mulighederne i form af mindre projekter, hvor man - i et sikkert miljø - løbende kan fremvise værdien for forretningen og ledelsen.

Så snart værdien dokumenteres, fremstår relevansen mere klart, og en ny verden af teknologiske og forretningsmæssige muligheder åbner sig.

Er din virksomhed klar til at afprøve mulighederne med Internet of Things?

I praksis kan man komme i gang på følgende måde:

- Sæt gang i initiativet. Sørg for at medarbejdere har samme referenceramme om Internet of Things. Det gør du gennem workshops, som du selv står bag - eventuelt med hjælp fra eksperter.

- Spark til kreativiteten. Få alle ideer på bordet og sæt strøm til de bedste forslag. Få erfaring med det, du har, så du derigennem starter en bevægelse.

- Undgå at se begrænsninger og forhindringer. Fokusér i stedet på muligheder og på, hvad teknologi kan gøre for din forretning.

- Sæt et beløb af til et pilotprojekt som skal vise, hvor langt du kan komme med den teknologi, du har.

- Få hjælp udefra. Med det teknologiske, det organisatoriske og med selve processen, som du står overfor.

- Perspektiverne i Tingenes Internet er enorme. Teknologien er til stede og kan skabe forretningsværdi i form af omkostningsoptimering, produktivitet og bedre dataindsigt.

Men det nytter ikke at vente på opskriften fra andre virksomheder. Man er nødt til at tage udgangspunkt i sin egen forretning og i de muligheder, der følger med.

Det er dér, bevægelsen starter, og magien opstår.