Hurtigere opstart af din pc

Enhver pc er udstyret med en BIOS (Basic Input/Output System), der skal sørge for, at systemet er i stand til at starte op, og som styrer styresystemets kommunikation med pc'ens enheder. Små ændringer i BIOS kan give en hurtigere opstart af pc'en.

Ind i BIOS

Når man køber en ny pc eller bare et nyt bundkort, er indstillingerne i BIOS ofte valgt ret konservativt. Bundkortproducenterne vil være sikre på, at bundkortet fungerer sammen med et meget bredt udvalg af hardware, og derfor praktiseres en "better safe than sorry"-holdning. Det betyder, at man ofte kan presse lidt mere ydelse ud af pc'en ved at optimere indstillingerne i BIOS, og man kan også få pc'en til at starte hurtigere op.

På alle bundkort, der er fremstillet inden for de sidste par år, er det muligt at opdatere BIOS. En sådan opdatering kan give højere ydelse og bedre stabilitet, men ofte er der bare tale om, at der understøttes ny hardware. BIOS-opdateringer skal findes på bundkort-producenternes website, men man kan også finde links til opdateringerne på Wim's BIOS Page, som i øvrigt er et rigtig godt sted at få mere at vide om BIOS.

Når pc'en starter op, kan man gå ind og ændre indstillingerne, så pc'en kommer lidt hurtigere i gang. Ved at trykke på en bestemt tast ved opstarten, får man adgang til de indstillinger, der findes i BIOS. For det meste er det Delete-tasten, man skal trykke på, men det kan også være F2 eller en anden tast.

Det skal siges, at det ikke er helt ufarligt at rode rundt i BIOS. Man kan komme til at indstille pc'en, så den ikke kan starte op, og man skal helst vide, hvordan man nulstiller BIOS, hvis uheldet er ude. Det står i manualen til bundkortet.

Standard Features

I den del af BIOS, der hedder Standard CMOS Setup eller Features, finder man blandt andet indstillingerne for pc'ens harddiske og cd/dvd-drev. Alternativt kan man finde indstillingerne under IDE Configuration.

Langt de fleste pc'er har to IDE-kanaler, en primær og en sekundær, hvor der kan sidde et master-drev og et slave-drev på hver. Fra producentens side vil pc'en for det meste være sat op til automatisk at bestemme indstillingerne for alle IDE-enheder, hver gang pc'en starter op. Både Primary Master, Primary Slave, Secondary Master og Secondary Slave vil være sat til Auto, og derfor vil pc'en bruge tid på at lede efter drev på alle tilslutningsmuligheder.

Opstartstiden kan gøres mindre, hvis man fortæller BIOS, hvilke drev der sidder hvor. I mange BIOS'er er der en mulighed for at få pc'en til at auto-detektere drevene, og informationerne bliver gemt automatisk. Alternativt kan man selv ændre indstillingerne, så de passer til den aktuelle konfiguration.

Hvis man for eksempel har et system med en harddisk og et cd-drev, bør harddisken sidde som master på den primære IDE-kanal og cd-drevet som master på den sekundære kanal. Dette skal BIOS afspejle. Primary Master skal sættes til User, og antallet af cylindre, heads og så videre skal skrives ind. Disse informationer findes i manualen til harddisken, men ofte er det som nævnt nemmere at bruge auto-detect. Primary Slave og Secondary Slave skal sættes til None, mens Secondary Master sættes til CD-ROM. Sidstnævnte kan normalt også sættes til None, Windows finder cd-drevet alligevel.

Advanced Features

Tit kan man få BIOS til at bruge de optimale frem for de sikre indstillinger. Kig efter punktet Load Optimal Settings eller Load Optimized Defaults. Under BIOS-punktet Advanced CMOS Setup eller Features finder man boot-indstillingerne. Punktet Quick Power on Self Test skal være aktiveret, for så sløjfes nogle af de punkter, som pc'en normalt tjekker, før der startes op. For eksempel tælles hukommelsen ikke op, og derfor starter pc'en hurtigere.

BIOS leder efter det lagringsmedium, hvorfra styresystemet skal hentes. Som standard leder BIOS først på diskettedrevet og derefter på den harddisk, der sidder som master på den primære IDE-kanal. Eventuelt kigges der også efter, om der sidder en boot-cd i cd-drevet. I BIOS kan man ændre på den rækkefølge, hvormed der søges efter styresystem, så pc'en altid leder på harddisken først. Det sker under punktet Boot Sequence i BIOS Features Setup, hvor rækkefølgen skal starte med C: for at sikre den hurtigste opstart. Desuden kommer man ikke længere ud for, at pc'en nægter at starte op, fordi der sidder en diskette i drevet. Til gengæld skal man lave boot-rækkefølgen om igen, hvis det en dag bliver nødvendigt at boote fra en diskette, for eksempel i forbindelse med fejl på harddisken eller installation af nyt styresystem.

Endelig skal punktet Boot up Floppy Seek være sat til Disabled. Det forhindrer, at der bruges tid på at teste diskettedrevets funktion.

Tilbage er bare at gemme indstillingerne og genstarte. Nu skulle pc'en starte lidt hurtigere op, men desværre går der stadig et godt stykke tid med at hente styresystemet - især hvis det drejer sig om Windows.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere