Forretningen skriger på digitalisering: It-chef, du skal være spydspids

Klumme: Kunstig intelligens er en af de mest ultimative udmøntninger af den digitalisering, der er på agendaen i alle virksomheder lige nu, og den er vi nødt til at forholde os til.

Computeren med en IQ på 120 er lige om hjørnet, skal vi tro forskere med indsigt i kunstig intelligens.

Allerede i 2040 kan vi have kompetente robotkolleger, der kan løse de samme problemer, som vi selv kan, tage en mastergrad i økonomi og formentlig huske bedre end gennemsnittet af dem, der læser disse linjer.

De samme forskere tror, at det kun tager 20 år derefter at udvikle supercomputeren: En IQ på 12.000 og en uendelig hukommelse at trække på allerede i 2060. Den kunne godt tænkes at blive svær at styre. Hvis det altså overhovedet stadig er os, der styrer til den tid ...

Men hvorfor skal vi som CIO'er beskæftige os med det? Det er i bedste fald 25 år ude i fremtiden og meget langt fra dagens akutte incident management og styregruppemøder?

Det er da heller ikke, fordi vi behøver at tænke på pensionsordninger og frynsegoder for de nye robotkolleger de første par år. Men kunstig intelligens er en af de mest ultimative udmøntninger af den digitalisering, der er på agendaen i alle virksomheder lige nu, og den er vi nødt til at forholde os til. Digitalisering og speed.

Store forventninger
NNIT tager hvert år temperaturen på, hvad der er vigtigt for it-afdelingen. Den seneste undersøgelse viser ikke overraskende, at der er store forventninger.

65 procent siger, at it-afdelingen skal deltage mere i den strategiske og digitale forretningsudvikling, end tilfældet er i dag. Og kravene er specifikke og forretningsorienterede.

Vi skal bidrage til lavere produktionsomkostninger og øget kundeloyalitet. Vi skal øge forretningsforståelsen, og som topscorer: Vi skal bidrage til øget digitalisering af virksomheden. Hvad det så end betyder.

Når forretningen skriger på digitalisering, er det lige så meget et nødråb. Det er nemlig de færreste, der reelt ved, hvad det er for en digitalisering, virksomheden skal igennem, så her skal it-chefen træde i karakter som spydspidsen, der give teknologisk førstehjælp. Hvad kan lade sig gøre (alt ...), og hvilken værktøjskasse er til rådighed?

Vi har en plan - men det er ikke nemt
Danske it-afdelinger er heldigvis allerede godt i gang med forandringsprocessen. Nogle har valgt at sende ambassadører ud i forretningen, og nogle har valgt at organisere sig "2-speed", hvor nogle har ansvar for stabil daglig drift og andre for agil forretnings-it.

Vi ansætter data scientists til at navigere i virksomhedens vigtigste råstof - data - og vi bliver bedre og bedre til at måle resultaterne af it-afdelingens arbejde. Men det er ikke uden forhindringer.

Alle gode intentioner til trods, ser det ikke ud til, at vi har den fart på, vi ønsker i forhold til at flytte ressourcer fra basale infrastrukturopgaver til forretningsudvikling. I gennemsnit ønsker danske it-direktører at anvende 30 procent af ressourcerne på forretningsudvikling, men det ser lige nu ud til at lande på godt 20 procent.

Årsagen er især, at infrastrukturopgaven stadig koster mange kræfter. Forhåbentlig for det gode, for det er også her, vi skal have udviklet værktøjskassen, så server, netværk og storage er både agilt og tilstrækkeligt til at møde forretningens behov.

Tre indsatsområder
Hvad skal den kloge CIO gøre? Fokuser på disse tre indsatsområder i transformationen fra costcenter til spydspids:
  • Vær spydspids. Gå foran, stil din kompetence til rådighed for organisationen, og tag en plads ved bordet, når digitaliseringsstrategien skal fastlægges, og når den skal gennemføres i praksis. 
  • Sæt forretningsmæssige mål. Oppetid og helpdesk-svartid er fint, for stabil daglig drift er forudsætningen for at få lov til at sidde med, men vi skal sætte mål for it-afdelingens bidrag til top- og bundlinje i virksomheden, så vi kommer væk fra at være kostcenter til at være et vigtigt investeringsområde. 
  • Skab finansiel transparens. Kend din costbase i detaljer. Hvis du ikke kan måle det, kan du ikke forandre det - og forandring skal der til. 
Få et eksemplar af barometeret på www.nnit.dk/forventningsbarometer, hvor du også kan deltage i næste års undersøgelse.

mest debatterede artikler

Premium
PA Consulting solgt for milliard-beløb: 190 ansatte i København følger med i købet
Det amerikanske teknologi-selskab Jacobs overtager konsulenthuset PA Consulting. Med i købet følger 190 medarbejdere i København. Handelen rummer ‘mange spændende muligheder,” lyder det fra direktør Søren Krogh Knudsen.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.