Artikel top billede

IBM har netop annonceret firmaets "three-bit PCM" (phase-change memory). Illu: IBM.

Ny type hukommelse kan blive hurtigere end flash og billigere end DRAM

IBM ser ud til at være på vej mod et gennembrud med en ny type af hukommelse, der placerer sig et sted mellem flash- og almindelig arbejdshukommelse af DRAM-typen. Forkortelsen er PCM.

Trebogstavsforkortelser er som bekendt næsten et must i it-verdenen, og IBM's nye hukommelsestype er naturligvis ingen undtagelse.

PCM er en forkortelse for phase-change memory, der er en konstant hukommelsestype (hvor data bibeholdes, når strømmen slås fra), og som samtidig er hurtigere end flash-hukommelse.

Det lyder selvfølgelig lovende, men IBM arbejder stadig på to problemer med hukommelsestypen.

For det første er pakningsgraden, eller densiteten, stadig ikke så høj, og dels er typen stadig mere kostbar end DRAM-typen (Dynamic random-access memory).

Læs også: Intel på vej med superhurtig SSD-teknologi - kan ventes i MacBook-computere

Men der er fremskridt på begge områder.

I 2011 viste IBM PCM-hukommelse, der kunne gemme to dataenheder i hver celle, og nu er der denne præstation blevet øget med 50 procent til tre.

Det skriver Computerworlds amerikanske søsterside.

Ifølge IBM reagerer PCM på en anmodning om data fra systemet på mindre en et mikrosekund.

For flash-hukommelse af typen NAND er reaktionstiden - igen ifølge IBM - på 70 mikrosekunder.

Den hastighedsforøgelse kan få stor betydning.

Telefoner og datacentre

Et helt konkret eksempel for den almindelige bruger kan være, at en smart-mobil kan startes på ganske få sekunder, hvis styresystemet opbevares i PCM-hukommelse.

Hastigheden sætter dog også tankerne i gang blandt folk i datacentre.

Her kan PCM anvendes som erstatning for den traditionelle arbejdshukommelse af DRAM-typen, hvor data heller ikke gemmes, når strømmen fjernes.

Anvendelsesmulighederne er flere, eksempelvis til databaser eller som erstatning for traditionelle harddiske eller flash-hukommelse.

En anden fordel er holdbarheden.

Ifølge IBM kan PCM overleve mindst 10 millioner write cycles, eller skrivninger.

Til sammenligning er gennemsnittet for flash-hukommelse på omkring 3.000 skrivninger.

Den store blå virksomhed forventer, at der vil gå et sted mellem to og tre år, inden PCM bliver tilgængelig i stor skala, og at prisen kommer til at blive lavere end på traditionelle hukommelsesblokke.

PCM er ikke det eneste bud på en ny hukommelsestype, der findes også andre forsøg med 3D Xpoint fra Intel, RRAM eller MRAM, der er en teknologi, som har været under udvikling i mange år.

Læs også:

SSD-afløser vil først være klar om 10 år

Denne teknologi kan blive afløseren til DRAM

Intel udvikler hurtigere hukommelse
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2023

Gennem inspirerende oplæg fra personer, der – på egne eller andres vegne – har formået at udnytte data til at sikre en kant til konkurrenterne, bliver du inspireret til, hvordan din organisation kan lykkes med at høste gevinsterne gennem målrettet investering i databaseret innovation og udvikling og om, hvordan man i praksis spotter potentialet i og værdien af data.

23. marts 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

28. marts 2023 | Læs mere


Nye muligheder - ny værdi. Få mere ud af Microsoft Dynamics 365 CE - med særligt fokus på kunstig intelligens (AI)

Kunstig intelligens, stemmegenkendelse, Open AIs meget omtalte ChatGPT, integrationer til Outlook, Teams og meget mere. Microsoft Dynamics 365-platformen byder på masser af muligheder for at øge produktiviteten, forbedre kundeservicen, få bedre indsigt i forretningen og i det hele taget rykke fra konkurrenterne.

29. marts 2023 | Læs mere