IBM har netop annonceret firmaets "three-bit PCM" (phase-change memory). Illu: IBM.

Ny type hukommelse kan blive hurtigere end flash og billigere end DRAM

IBM ser ud til at være på vej mod et gennembrud med en ny type af hukommelse, der placerer sig et sted mellem flash- og almindelig arbejdshukommelse af DRAM-typen. Forkortelsen er PCM.

Trebogstavsforkortelser er som bekendt næsten et must i it-verdenen, og IBM's nye hukommelsestype er naturligvis ingen undtagelse.

PCM er en forkortelse for phase-change memory, der er en konstant hukommelsestype (hvor data bibeholdes, når strømmen slås fra), og som samtidig er hurtigere end flash-hukommelse.

Det lyder selvfølgelig lovende, men IBM arbejder stadig på to problemer med hukommelsestypen.

For det første er pakningsgraden, eller densiteten, stadig ikke så høj, og dels er typen stadig mere kostbar end DRAM-typen (Dynamic random-access memory).

Læs også: Intel på vej med superhurtig SSD-teknologi - kan ventes i MacBook-computere

Men der er fremskridt på begge områder.

I 2011 viste IBM PCM-hukommelse, der kunne gemme to dataenheder i hver celle, og nu er der denne præstation blevet øget med 50 procent til tre.

Det skriver Computerworlds amerikanske søsterside.

Ifølge IBM reagerer PCM på en anmodning om data fra systemet på mindre en et mikrosekund.

For flash-hukommelse af typen NAND er reaktionstiden - igen ifølge IBM - på 70 mikrosekunder.

Den hastighedsforøgelse kan få stor betydning.

Telefoner og datacentre
Et helt konkret eksempel for den almindelige bruger kan være, at en smart-mobil kan startes på ganske få sekunder, hvis styresystemet opbevares i PCM-hukommelse.

Hastigheden sætter dog også tankerne i gang blandt folk i datacentre.

Her kan PCM anvendes som erstatning for den traditionelle arbejdshukommelse af DRAM-typen, hvor data heller ikke gemmes, når strømmen fjernes.

Anvendelsesmulighederne er flere, eksempelvis til databaser eller som erstatning for traditionelle harddiske eller flash-hukommelse.

En anden fordel er holdbarheden.

Ifølge IBM kan PCM overleve mindst 10 millioner write cycles, eller skrivninger.

Til sammenligning er gennemsnittet for flash-hukommelse på omkring 3.000 skrivninger.

Den store blå virksomhed forventer, at der vil gå et sted mellem to og tre år, inden PCM bliver tilgængelig i stor skala, og at prisen kommer til at blive lavere end på traditionelle hukommelsesblokke.

PCM er ikke det eneste bud på en ny hukommelsestype, der findes også andre forsøg med 3D Xpoint fra Intel, RRAM eller MRAM, der er en teknologi, som har været under udvikling i mange år.

Læs også:

SSD-afløser vil først være klar om 10 år

Denne teknologi kan blive afløseren til DRAM

Intel udvikler hurtigere hukommelse
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


Dell Talk: Cybersikkerhed skal gentænkes for at kunne imødegå fremtidige avancerede cybertrusler

Danske virksomheder er nødt til at gentænke cybersikkerheden for at kunne imødegå fremtidige cybertrusler, som vi hele tiden gøres opmærksomme på. I denne talk får du et indspark i, hvordan du som virksomhed kan gentænke cybersikkerheden ud fra både et operationelt og sikkerhedsmæssigt perspektiv.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Lars Engbork klar til at komme i gang som ny topchef for Visma E-conomic: "Vi har allerede lagt en plan for fremtiden"
Interview: Den nye direktør for Visma e-conomic havde for få måneder siden ikke regnet med, at han skulle overtage posten som CEO efter Mads Rebsdorf, der efter 10 år hos Visma er skiftet til en toppost hos norske Kahoot.
Computerworld
TDC ruller gratis fiber ud til 5.100 danske husstande - se adresserne her
TDC går i gang med at udruller fiber til tusindvis af danske husstande i Odens, Nordsjælland og Storkøbenhavn. Se hvor TDC’s gravemaskiner kommer forbi med tilbud om gratis fiber-opkobling.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Få øjeblikkelig og brugbar sikkerhedsindsigt med SIEM i skyen
En stigende del af virksomhedens kritiske IT-infrastruktur og applikationer driftes som hybridløsninger eller leveres online som SaaS eller PaaS. Alligevel er mange sikkerhedsprodukter stadig on-premise-baserede, tunge at implementere, kræver løbende vedligehold, er svære at overskue og bliver slet ikke udnyttet effektivt – hvis de da overhovedet installeres. Men det er under hastig forandring. Gartner venter, at 80% af alle Security Information and Event Management-løsninger (SIEM) om højst fem år vil have kernefunktioner, der udelukkende leveres via skyen, og det er der gode grunde til. Cloudbaseret SIEM er mere agilt, lettere at implementere, trækker på både AI og flere datakilder, er enkle at skalere og giver et markant bedre og mere prioriteret overblik over aktuelle trusler. Læs meget mere i denne hvidbog.