Artikel top billede

Yndlingsmetode: Sådan åbner hackerne nemt din infrastruktur

Forkert konfigurering og mistede login-oplysninger overgår malware-truslen med flere længder, viser en række fingerede it-angreb fra et sikkerhedsfirma.

Mennesker er farligere end software, når det kommer til at lade døren stå åben for hackerangreb i en virksomhed.

Det har utallige sikkerhedsrapporter gennem tiderne påvist, og nu kommer endnu en, der specifikt udpeger de fem største sikkerhedsblundere, når det kommer til at invitere hackerne inden for.

Top 5-listen over de mest benyttede hacker-metoder for at komme ind i varmen er udarbejdet af sikkerhedsfirmaet Praetorian, som har benyttet over 100 indbrudstests på forskellige virksomheder, skriver it-sikkerhedssitet Dark Reading.

Angriber igen og igen 

Når de først har haft brugeroplysningerne, der typisk indhentes via phishing- eller andre social engineering-missioner, har de siden benyttet disse til at komme videre ind i en organisations system med. 

I indbrudstestene - populært kaldet penetrationstests eller blot 'pen tests - har sikkerhedsfolkene fra Praetorian haft held og dygtighed til at benytte de samme metoder igen og igen eller i kombination med hinanden for at komme ind på de angrebne organisationers netværk.

Sikkerhedsselskabet fortæller, at folkene bag de fingerede angreb ikke er hackere, men derimod er sikkerhedsfolk.

Blandt disse sikkerhedsfolk er tidligere NSA- og CIA-ansatte, som nikker genkendende til, at flere sikkerhedsbrud kommer fra sløset password-brug snarere end sløset software-opdatering.

Software-opdatering til nyeste versioner er dog stadig en lavt hængende frugt, når det kommer til at beskytte sit virksomhedsnetværk.

Fem måder et komme ind

I overbliksform har Praetorian samlet de fem mest succesrige metoder, hvorpå selskabets folk med ens lignende metoder kunne få adgang til de angrebnes infrastruktur.

På førstepladsen kommer, at angriberne kan misbruge svage brugerpasswords, hvilket var tilfældet i 66 procent af de succesrige angreb.

Andenpladsen er indtaget af begrebet broadcast name resolution poisoning, hvor angriberne eksempelvis forsøger at få deres egne webadresser til at være indbefattet af en organisations interne netværksnavngivning og efterfølgende benytte man-in-the-middle-angreb for at komme ind på netværket.

Tredjepladsen er tilgangen til lokaladministratorers passwords via metoden 'pass-the-hash', som omfatter den kryptografiske hashing af passwords, der kan misbruges via en svaghed i autentifikationsprotokollen.

Som den fjerdenemmeste indgangsmåde til en organisations digitale infrastruktur, fandt pen-testerne i 59 procent af angrebene vej gennem passwords gemt i klar tekst i hukommelsen.

På femtepladsen ligger så utilstrækkelig netværkssegmentering som det eneste punkt i top fem-placeringerne, der ikke direkte berører stjålne brugeroplysninger.

Du kan selv finde Praetorians sikkerhedsrapport her

Læs også:
Ny liste over 50 landes it-sikkerhed: Så sårbar er Danmark over for angreb

Test af 19 programmer: Her er den bedste antivirusbeskyttelse lige nu
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2023

Gennem inspirerende oplæg fra personer, der – på egne eller andres vegne – har formået at udnytte data til at sikre en kant til konkurrenterne, bliver du inspireret til, hvordan din organisation kan lykkes med at høste gevinsterne gennem målrettet investering i databaseret innovation og udvikling og om, hvordan man i praksis spotter potentialet i og værdien af data.

23. marts 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

28. marts 2023 | Læs mere


Nye muligheder - ny værdi. Få mere ud af Microsoft Dynamics 365 CE - med særligt fokus på kunstig intelligens (AI)

Kunstig intelligens, stemmegenkendelse, Open AIs meget omtalte ChatGPT, integrationer til Outlook, Teams og meget mere. Microsoft Dynamics 365-platformen byder på masser af muligheder for at øge produktiviteten, forbedre kundeservicen, få bedre indsigt i forretningen og i det hele taget rykke fra konkurrenterne.

29. marts 2023 | Læs mere