Massere af nyt Apple-grej: :Læs om den nye store MacBook Air 15" og den mægtige Apple Mac Pro

Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Danske myndigheder sjusker med it-sikkerheden: Har ikke styr på deres it-leverandører

Der er hård kritik til en række prominente myndigheder i ny rapport fra Rigsrevisionen om deres håndtering af it-sikkerheden.

'Utilfredsstillende,' 'bekymrende' og 'uklart.'

Sådan lyder nogle af ordene i ny rapport om en række store offentlige myndigheders håndtering af it-sikkerheden hos deres it-leverandører i en ny rapport fra Rigsrevisionen.

De fem myndigheder - Rigspolitiet, Skat, Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, Digitaliseringsstyrelsen samt Søfartsstyrelsen - har alle outsourcet større dele af deres it til eksterne leverandører.

Det er dog stadig myndighederne selv, der har ansvaret for at håndtere it-sikkerheden, og derfor skal de ifølge Rigsrevisionen udarbejde risiko-vurderinger og lignende med henblik på forsvarlig styring af it-sikkerheden.

Og det går ikke særligt godt, er konklusionen i undersøgelsen, hvor Rigsrevisionen har kigget nærmere på håndteringen af i alt seks it-systemer, nemlig Det Centrale Pasregister (Politiet), TastSelv Borger og Nyt TastSelv Erhverv (Skat), Det fælles datagrundlag (Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering), NemID (Digitaliseringsstyrelsen) samt Skibsregisteret (Søfartsstyrelsen).

Kun Rigspolitiet lever op til kravene

Rigspolitiet er den eneste myndighed af de fem undersøgte, der har udarbejdet 'tilstrækkelige risikovurderinger for de undersøgte it-systemer," hedder det.

De øvrige myndigheder har nemlig kun foretaget overfladiske vurderinger, der ikke omfatter alle dele af systemerne, hedder det.

"Endvidere begrunder myndighederne i deres risikovurderinger ikke deres fravalg i forhold til adgangsstyring og logning i it-infrastrukturen," lyder kritikken.

Det betyder, at de ikke dokumenterer deres overvejelser om, hvorvidt det er nødvendigt eller ej med adgangsstyring og logning, og det er alvorligt, da det betyder, at beslutningerne kan være blevet træffet på usagligt grundlag.

Hertil kommer, at Rigsrevisionen mener, at de pågældende myndigheders krav til leverandørerne er enten for upræcise eller decideret mangelfulde.

Det betyder, at der er risiko for, at it-leverandørerne kan lande ordrerne selv om de slet ikke er it-sikkerhedsmæssige rustede til det.

I rapporten peger flere af de pågældende myndigheder på, at deres leverandører er ISO 27001-certificerede, hvilket efter myndighedernes opfattelse betyder, at de har it-sikkerheden og de nødvendige procedurer på plads.

Her understreger Rigsrevisionen imidlertid, at ISO 27001-certifikatet tager udgangspunkt i leverandørernes risikovurderinger og ikke i myndighedernes.

"Det er derfor vigtigt, at myndighederne stiller krav om revisorerklæringer og adgang til at foretage kontrol af it-sikkerheden hos leverandøren. Det er ligeledes vigtigt, at myndighederne løbende følger på på it-sikkerheden," hedder det.

Rigsrevisionen påviser desuden, at kun Rigspolitiet har forlangt oplysninger fra leverandørerne om, hvor længe leverandørerne gemmer log-filer i systemerne.

Læs hele rapporten fra Rigsrevisionen her: Beretning om styring af it-sikkerhed hos it-leverandører.

Læs også:

Bliv klar til EU's nye persondataforordning: Disse konkrete ting bør du sætte i gang allerede nu

Syv praktiske råd om EU's persondata-regler: Sådan kommer din virksomhed helt i mål
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk effektivitet og bundlinje i ét hug

Fleksibilitet, valgfrihed og bæredygtighed er nogle af de områder, som vægtes særligt højt, især blandt de yngre generationer, når de skal vælge eller blive på en arbejdsplads. På eventet kan du få konkrete løsningsforslag til, hvordan du med en fleksibel IT-strategi og det frie IT-valg, kan give medarbejderne medbestemmelse omkring valg af digitalt arbejdsudstyr og samtidig være mere miljøbevidste i deres valg.

06. juni 2023 | Læs mere


Kom godt i gang og få det fulde udbytte med Dynamics 365 FO

Overvejelser, forberedelser og implementering. CGI's eksperter stiller skarp på Microsoft Dynamics 365 FO og merværdien ved samspillet med Azure og Power Platform.

06. juni 2023 | Læs mere


Cybersecurity Excellence Day 2023

Sikkerhed er et vidt begreb, og antallet af produkter og services nærmest eksploderer i takt med, at trusselsbilledet bliver stadig mere mudret og faretruende. På årets Cybersecurity Excellence Day kommer vi hele vejen rundt, så du får et solidt grundlag for at skelne mellem de aktuelt mest værdifulde teknologier fra buzzwords og ny vin på gamle flasker.

07. juni 2023 | Læs mere