Artikel top billede

Danske myndigheder sjusker med it-sikkerheden: Har ikke styr på deres it-leverandører

Der er hård kritik til en række prominente myndigheder i ny rapport fra Rigsrevisionen om deres håndtering af it-sikkerheden.

'Utilfredsstillende,' 'bekymrende' og 'uklart.'

Sådan lyder nogle af ordene i ny rapport om en række store offentlige myndigheders håndtering af it-sikkerheden hos deres it-leverandører i en ny rapport fra Rigsrevisionen.

De fem myndigheder - Rigspolitiet, Skat, Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, Digitaliseringsstyrelsen samt Søfartsstyrelsen - har alle outsourcet større dele af deres it til eksterne leverandører.

Det er dog stadig myndighederne selv, der har ansvaret for at håndtere it-sikkerheden, og derfor skal de ifølge Rigsrevisionen udarbejde risiko-vurderinger og lignende med henblik på forsvarlig styring af it-sikkerheden.

Og det går ikke særligt godt, er konklusionen i undersøgelsen, hvor Rigsrevisionen har kigget nærmere på håndteringen af i alt seks it-systemer, nemlig Det Centrale Pasregister (Politiet), TastSelv Borger og Nyt TastSelv Erhverv (Skat), Det fælles datagrundlag (Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering), NemID (Digitaliseringsstyrelsen) samt Skibsregisteret (Søfartsstyrelsen).

Kun Rigspolitiet lever op til kravene

Rigspolitiet er den eneste myndighed af de fem undersøgte, der har udarbejdet 'tilstrækkelige risikovurderinger for de undersøgte it-systemer," hedder det.

De øvrige myndigheder har nemlig kun foretaget overfladiske vurderinger, der ikke omfatter alle dele af systemerne, hedder det.

"Endvidere begrunder myndighederne i deres risikovurderinger ikke deres fravalg i forhold til adgangsstyring og logning i it-infrastrukturen," lyder kritikken.

Det betyder, at de ikke dokumenterer deres overvejelser om, hvorvidt det er nødvendigt eller ej med adgangsstyring og logning, og det er alvorligt, da det betyder, at beslutningerne kan være blevet træffet på usagligt grundlag.

Hertil kommer, at Rigsrevisionen mener, at de pågældende myndigheders krav til leverandørerne er enten for upræcise eller decideret mangelfulde.

Det betyder, at der er risiko for, at it-leverandørerne kan lande ordrerne selv om de slet ikke er it-sikkerhedsmæssige rustede til det.

I rapporten peger flere af de pågældende myndigheder på, at deres leverandører er ISO 27001-certificerede, hvilket efter myndighedernes opfattelse betyder, at de har it-sikkerheden og de nødvendige procedurer på plads.

Her understreger Rigsrevisionen imidlertid, at ISO 27001-certifikatet tager udgangspunkt i leverandørernes risikovurderinger og ikke i myndighedernes.

"Det er derfor vigtigt, at myndighederne stiller krav om revisorerklæringer og adgang til at foretage kontrol af it-sikkerheden hos leverandøren. Det er ligeledes vigtigt, at myndighederne løbende følger på på it-sikkerheden," hedder det.

Rigsrevisionen påviser desuden, at kun Rigspolitiet har forlangt oplysninger fra leverandørerne om, hvor længe leverandørerne gemmer log-filer i systemerne.

Læs hele rapporten fra Rigsrevisionen her: Beretning om styring af it-sikkerhed hos it-leverandører.

Læs også:

Bliv klar til EU's nye persondataforordning: Disse konkrete ting bør du sætte i gang allerede nu

Syv praktiske råd om EU's persondata-regler: Sådan kommer din virksomhed helt i mål
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
iPaaS-webinar: Take advantage of key trends in a billion dollar-market

According to Gartner, by 2023, the iPaaS market is expected to grow well above $6 billion in revenue, thus becoming the largest segment in the integration platform technology market. To illustrate what iPaaS can do for your business, Flügger will outline how to overcome their integration challenges. Do not miss the opportunity to learn how a successful iPaaS implementation can improve your business outcomes.

07. maj 2021 | Læs mere


Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Premium
Claus Thorsgaard skal sætte gang i væksten som ny CEO: Her er hovedopgaverne som topchef i Luxion
Den tidligere Conscia-topchef Claus Thorsgaard skal nu sætte gang i væksten hos den danske it-virksomhed Luxion. "Luxion har et kæmpe uudnyttet potentiale. Ordrerne vælter ind ad døren uden en aktiv salgsindsats, så hvis vi begynder at fokusere på det, så skulle det gerne gå endnu bedre," siger den nye direktør til Computerworld.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Er din forretning og jeres Dynamics 365 klar til løbende opdateringer?
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.