Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Danske myndigheder sjusker med it-sikkerheden: Har ikke styr på deres it-leverandører

Der er hård kritik til en række prominente myndigheder i ny rapport fra Rigsrevisionen om deres håndtering af it-sikkerheden.

'Utilfredsstillende,' 'bekymrende' og 'uklart.'

Sådan lyder nogle af ordene i ny rapport om en række store offentlige myndigheders håndtering af it-sikkerheden hos deres it-leverandører i en ny rapport fra Rigsrevisionen.

De fem myndigheder - Rigspolitiet, Skat, Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, Digitaliseringsstyrelsen samt Søfartsstyrelsen - har alle outsourcet større dele af deres it til eksterne leverandører.

Det er dog stadig myndighederne selv, der har ansvaret for at håndtere it-sikkerheden, og derfor skal de ifølge Rigsrevisionen udarbejde risiko-vurderinger og lignende med henblik på forsvarlig styring af it-sikkerheden.

Og det går ikke særligt godt, er konklusionen i undersøgelsen, hvor Rigsrevisionen har kigget nærmere på håndteringen af i alt seks it-systemer, nemlig Det Centrale Pasregister (Politiet), TastSelv Borger og Nyt TastSelv Erhverv (Skat), Det fælles datagrundlag (Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering), NemID (Digitaliseringsstyrelsen) samt Skibsregisteret (Søfartsstyrelsen).

Kun Rigspolitiet lever op til kravene

Rigspolitiet er den eneste myndighed af de fem undersøgte, der har udarbejdet 'tilstrækkelige risikovurderinger for de undersøgte it-systemer," hedder det.

De øvrige myndigheder har nemlig kun foretaget overfladiske vurderinger, der ikke omfatter alle dele af systemerne, hedder det.

"Endvidere begrunder myndighederne i deres risikovurderinger ikke deres fravalg i forhold til adgangsstyring og logning i it-infrastrukturen," lyder kritikken.

Det betyder, at de ikke dokumenterer deres overvejelser om, hvorvidt det er nødvendigt eller ej med adgangsstyring og logning, og det er alvorligt, da det betyder, at beslutningerne kan være blevet træffet på usagligt grundlag.

Hertil kommer, at Rigsrevisionen mener, at de pågældende myndigheders krav til leverandørerne er enten for upræcise eller decideret mangelfulde.

Det betyder, at der er risiko for, at it-leverandørerne kan lande ordrerne selv om de slet ikke er it-sikkerhedsmæssige rustede til det.

I rapporten peger flere af de pågældende myndigheder på, at deres leverandører er ISO 27001-certificerede, hvilket efter myndighedernes opfattelse betyder, at de har it-sikkerheden og de nødvendige procedurer på plads.

Her understreger Rigsrevisionen imidlertid, at ISO 27001-certifikatet tager udgangspunkt i leverandørernes risikovurderinger og ikke i myndighedernes.

"Det er derfor vigtigt, at myndighederne stiller krav om revisorerklæringer og adgang til at foretage kontrol af it-sikkerheden hos leverandøren. Det er ligeledes vigtigt, at myndighederne løbende følger på på it-sikkerheden," hedder det.

Rigsrevisionen påviser desuden, at kun Rigspolitiet har forlangt oplysninger fra leverandørerne om, hvor længe leverandørerne gemmer log-filer i systemerne.

Læs hele rapporten fra Rigsrevisionen her: Beretning om styring af it-sikkerhed hos it-leverandører.

Læs også:

Bliv klar til EU's nye persondataforordning: Disse konkrete ting bør du sætte i gang allerede nu

Syv praktiske råd om EU's persondata-regler: Sådan kommer din virksomhed helt i mål
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere