Interne mails:Netcompany har kendt til datatyveri lang tid før offentligheden fik det at vide

Artikel top billede

Har rullet Mac-computere ud til 90.000 ansatte: Her er seks nyttige erfaringer fra IBM's store Mac-udrulningsprojekt

På lidt over et år har IBM rullet 90.000 Mac-computere ud til medarbejderne, mens virksomheden har gjort sig en hel række erfaringer. Læs her, hvad IBM har lært af projektet.

Sidste år begyndte it-giganten IBM at udrulle Macs til sine medarbejdere. Indtil videre har 90.000 af virksomhedens medarbejdere takket ja til at bruge Macs, og det antal ventes at stige i takt med, at flere medarbejdere kvalificerer sig til en opgradering af deres computere.

Tidligere på måneden interviewede Computerworld Fletcher Previn, der er såkaldt VP hos Workplace As A Service hos IBM og ansvarlig for virksomhedens globale Mac-udrulning.

Her fortalte han om de besparelser, som IBM har opnået ved projektet. Samtidig løftede han sløret for en række af de erfaringer, som IBM har gjort sig undervejs.

Det kan du læse mere om her: ]IBM-boss har høstet store gevinster ved at tilbyde Mac-computere til de ansatte: "Jeg finder hele tiden skjulte omkostninger i vores pc-miljø"

1. erfaring: IBM's it-afdeling kommer ikke i kontakt med computerne

Når en IBM-ansat modtager en Mac, kommer den direkte fra Apple, og den har således ikke været i kontakt med IBM's it-afdeling.

"Du modtager den pakket ind i plastik. Akkurat som hvis du fik den i julegave," fortæller Fletcher Previn.

Medarbejdere hos IBM får tilbudt en Mac, hvis de enten er nyansatte, eller hvis de har haft deres eksisterende bærbare computer så længe, at de har kvalificeret sig til en opgradering.

Når det er tilfældet, modtager de i en e-mail fra IBM, forklarer Fletcher Previn.

"I e-mailen står der: Det er nu tid til at få en ny bærbar. Klik her for at vælge, hvilken computer du ønsker," siger han.

Når medarbejderne klikker på linket, bliver de sendt ind på en hjemmeside, hvor de kan vælge mellem tre forskellige Windows-pc'er og tre forskellige Mac-computere.

På Mac-siden kan de vælge mellem en Macbook Air, en Macbook Pro på 13 tommer og en Macbook Pro på 15 tommer.

"Når du har valg den computer, som du foretrækker, modtager du først en e-mail, der bekræfter dit valg og igen en e-mail på den dag, hvor din computer ankommer. I mailen er der også en instruktion, der forklarer, hvordan computeren skal opsættes," fortæller han.

Det eneste, du skal gøre, er at pakke computeren ud og starte opsætningen som på enhver anden Mac.

IBM er en del af Apples officielle Device Enrollment Program, og derfor skal medarbejderne blot logge ind med deres IBM-login-informationer, hvorefter computerne automatisk begynder at hente de programmer og de indstillinger, som IBM har besluttet, at computeren skal have.

"Du behøver ikke være på kontoret. Du kan gøre det over internettet, uanset hvor i verden du befinder dig," siger Fletcher Previn.

Det er ifølge Fletcher Previn markant anderledes, end når IBM hidtil har udstedt Windows 7-computere til sine ansatte. Her lægger IBM's interne it-folk manuelt et image på alle computere, der bliver udstedt til en medarbejder.

Læs også: IBM-boss har høstet store gevinster ved at tilbyde Mac-computere til de ansatte: "Jeg finder hele tiden skjulte omkostninger i vores pc-miljø"

2. erfaring: Medarbejdertilfredsheden er steget

Medarbejderne hos IBM er ifølge Fletcher Previn blevet mere tilfredse, efter de har fået mulighed for at vælge mellem flere platforme.

Hvert år laver IBM en undersøgelse af medarbejdertilfredsheden, hvor medarbejderne blandt andet bliver spurgt, om de er glade for at arbejde hos IBM, og om de vil anbefale virksomheden til en ven.

Samme år som IBM begyndte at udstede Macs steg medarbejdertilfredsheden signifikant, fortæller Fletcher Previn.

"Af undersøgelsen fremgik det, at en af de hyppigst brugte forklaringer på den stigende tilfredshed var 'bedre værktøjer fra it-afdelingen," fortæller han.

Fletcher Previn forklarer desuden, at IBM's undersøgelse har vist, at medarbejderne, der har udskiftet deres Windows-pc med en Mac, har brug for betydeligt mindre support.

Læs også: Så meget billigere er en Mac: IBM sparer tusindvis af kroner, når de ansatte dropper Windows

3. erfaring: IBM-ansatte med Macs bruger mindre tilbehør og er yngre

IBM har erfaret, at de ansatte, der vælger en Mac typisk tilhører en anden demografi.

Ifølge Fletcher Previn har alder og geografiske placering indflyldelse på, hvor tilbøjelig en IBM-ansat er til at vælge en Mac:

"Yngre ansatte der eksempelvis bor i New York er langt mere tilbøjelige til at vælge en Mac end vores ældre ansatte," siger Fletcher Previn.

Han forklarer ligeledes, at IBM har identificeret, at de ansatte, der vælger en Mac, i langt mindre grad anvender tilbehør, som eksempelvis eksternt tastatur, skærm eller mus.

Ifølge Fletcher Previn har knap 70 procent af IBM's ansatte meddelt, at de formentligt vil vælge en Mac, når de næste gang skal udskifte deres computer. IBM's egne forventninger var i første omgang, at omkring 30 procent ville vælge en Mac.

Indtil videre er 58 procent af IBM's danske ansatte udstyret med en Mac.

4. erfaring: Det er endnu uvist om det har givet produktivitetsforbedringer

Det er ifølge Fletcher Previn endnu uvist, om IBM har opnået produktivitetforbedringer ved at tilbyde Macs.

"Men det, vi rent anekdotisk hører, er, at medarbejderne føler, at de er blevet mere produktive, og de er glade for, at computerne starter hurtigt op og er stabile," siger han.

Fletcher Previn forklarer dog, at IBM i øjeblikket er i gang med at undersøge, hvilken indflydelse Mac-udrulningen har haft på produktiviteten.

Læs også: Holder påstanden? En Mac kræver langt mindre support end en Windows-maskine

5. erfaring: Kun 78 programmer, der ikke er understøttes

I starten af processen mødte Fletcher Previn en del folk, der var bekymret for, om den software, der blev brugt i IBM, nu også understøttede Macs.

Men han forklarer, at IBM har en enterprise-portefølje på knap 3.000 programmer, og her har IBM kun identificeret 78 programmer, der i følge Fletcher Previn er "problematiske på en Mac".

"Det er langt færre, end hvad mange indledningsvist troede, og det viser, at langt de fleste vil kunne skifte til en Mac uden større problemer," siger han.

6. erfaring: Kun fem ansatte til 90.000 Macs

IBM har indtil videre udrullet 90.000 Macs, men virksomheden har blot fem ansatte i den stab, der arbejder med Mac-miljøet. Det fortæller Fletcher Previn.

"Lad mig sige det sådan. Hos IBM har vi i dag 90.000 Mac-computere, men min Mac-stab består af blot fem personer. Vi har langt flere personer, der arbejder med vores pc-miljø," siger han.

Læs også:
IBM-chef: Sådan gik det til, da jeg løb ind i Tim Cook under en brandøvelse