Artikel top billede

Nyeste ransomware-påhit: Ofrene skal sprede ransomware til deres kontakter for at få adgang til deres data

Ny type ransomware kommer med et opsigtsvækkende tilbud til de ramte ofre: Send ransomwaren videre til to andre og få dem til at betale løsepenge - så slipper du selv.

Det er forhåbentlig efterhånden gået op for de fleste, at det er en rigtig dårlig idé at betale løsepenge, hvis man er blevet ramt af ransomware, og ens data er blevet krypteret.

Ikke nok med, at man ved at betale løsepenge er med til at finansiere de kriminelles aktiviteter - der er heller ingen garanti for, at man rent faktisk får krypteringsnøglen, hvis man vælger at betale løsepenge.

Nu forsøger ransomware-bagmændene sig med et nyt tiltag, og heller ikke dette krav kan det anbefales, at man vælger at sige ja til.

De it-kriminelles nye påhit går nemlig kort fortalt ud på, at ransomware-ofre bliver stillet i udsigt, at de kan få deres kidnappede data igen uden at betale løsepenge - men ved til gengæld at inficere to andre maskiner med ransomware.

Læs også: Virksomhederne bruger flere og flere penge på it-sikkerhed - men mange misforstår noget helt grundlæggende

Det er er blandt andre Bleeping Computer, der beretter om den nye metode til at sprede ransomware og fortæller, at ransomwaren, der kaldes Popcorn Time, stadig ser ud til at være under udvikling.

"I et tiltag, vi ikke har set med nogen anden ransomware, tilbyder ransomware-udviklerne en 'beskidt måde' for et offer at få en gratis krypteringsnøgle på ved at hjælpe dem med at sprede ransomwaren."

"Hvis to mennesker bliver inficerede via ofrets 'referral" link' og betaler løsepenge, vil ofret tilsyneladende få en gratis nøgle," forklarer Bleeping Computer.

Den nye Popcorn Time-ransomware anvender AES-256-kryptering til at låse filerne på ofrenes maskiner med .filock,efternavnet. Det hævdes, at det er syriske it-folk, der står bag ransomwaren. 

Ifølge Threatpost får ofrene besked om, at løsepengene vil gå til mad, medicin og husly til ofrene i Syrien - men det er nok tvivlsomt, om det rent faktisk er der, pengene ender.

Dette nye ransomware-angreb er blot et af mange, vi har set her i 2016, hvor antallet af ransomware-angreb er eksploderet. Få overblikket over de mange angreb her:

Hackerne i kæmpe-offensiv: Antallet af ransomware-angreb eksploderer

Læs også:

Virksomhederne bruger flere og flere penge på it-sikkerhed - men mange misforstår noget helt grundlæggende

Microsofts tech-support misbruges til nye udspekulerede ransomware-angreb




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere