Artikel top billede

Dansk styrelse måtte droppe nyindkøbt sikkerhedssoftware - fungerede ikke sammen med medarbejdernes smartphones

Slots- og Kulturstyrelsen købte ny sikkerhedssoftware til sine mobilenheder. Men på grund af forkert vejledning fra Statens It virker løsningen ikke, og styrelsen står tilbage med en stor regning og utilstrækkelig sikkerhed.

På grund af forkert vejledning fra Statens It har Slots- og Kulturstyrelsen været nødt til at droppe en nyindkøbt sikkerhedsløsning, der skulle det gøre det sikkert for styrelsens medarbejdere at arbejde fra mobilenheder som smartphones og tablets.

Styrelsen er - ligesom alle andre myndigheder - udsat for et stigende antal hackerangreb, og enhedschef for udvikling og koncern it Kresten Bay mener ikke, at Slots- og Kulturstyrelsens data i dag er tilstrækkeligt sikre.

Han ærgrer sig derfor over, han ikke har mulighed for at bruge den sikkerhedssoftware, styrelsen har købt.

Det kan du læse mere om her: Styrelse dropper stort mobil-projekt og går tilbage til gammelt system: Har brændt 600.000 kroner af på ubrugelige Android-smartphones

“Det står i kontrast til, at vi er udsat for flere og flere forsøg på at komme ind i vores systemer. Derfor er det også nødvendigt, at vi øger beskyttelsesniveauer og særligt på vores mobile devices, som er uden for huset,“ siger han til Computerworld.

“Baggrunden for, at vi ønskede at tage den her platform i anvendelse, var, at vi som alle mulige andre oplever et skærpet trusselsbillede, og at vi havde et behov for at få en bedre beskyttelse af vores mobile platform.”

Styrelsen købte nye smartphones til alle medarbejdere for at understøtte systemet, men på grund af fejlagtig vejledning fra Statens It endte styrelsen med telefoner, der ikke fungerer sammen med systemet MIA.

Private apps kan stjæle data fra det offentlige

Det system, Slots- og Kulturstyrelsen har været nødt til at skrotte, går under navnet MIA og er et Citrix-produkt, som Statens It har tilpasset.

Formålet er at isolere styrelsens data i en krypteret container på den enkelte medarbejders telefon, og ifølge Mads Skalbo, der er landechef for Citrix i Danmark og Sverige, køber mange myndigheder netop softwaren for at undgå, at ondsindede apps skal stjæle oplysninger fra medarbejderens mail og kalender.

“Hvis du bare synkroniserer det med den standard-applikation, der er på telefonen, så ligger dine data i princippet frit tilgængeligt på telefonen."

"De er selvfølgelig beskyttet af det password, du har til telefonen, men i princippet er der andre applikationer, der kan læse med. Den omgang med offentlige data, der kan være personfølsomme, har man formentlig svært ved at retfærdiggøre som korrekt," siger han til Computerworld.

Slots- og Kulturstyrelsen er nu gået tilbage til at bruge ActiveSync, og på grund af indkøbsaftaler har styrelsen ikke tilladelse til at købe en anden løsning.

Statens It afviser at lade sig interviewe om sagen for at fortælle, hvordan den fejlbehæftede indkøbsvejledning er blevet til.

Læs også: Statens It i vildrede efter kaotisk rådgivningsforløb: Fejlagtig rådgivning har kostet styrelse 600.000 kroner
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til NIS2 - indhold, krav og konsekvenser

På dagen vil du både få et koncentreret, fokuseret overblik over de juridiske aspekter og de krav, du vil skulle leve op til. Du går også hjem med praktisk viden fra eksperter, der arbejder med NIS2-compliance på både det tekniske og organisatoriske niveau.

28. februar 2024 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Vi dykker ned i, hvordan du finder den perfekte pasform for netop din virksomhed. Vi ser på, hvordan du kan imødekomme jeres behov for fleksibilitet og hurtig udvikling, samtidig med at håndtere udfordringerne ved cloud-tjenester.

29. februar 2024 | Læs mere


Faldgruber og forberedelser når du skal implementere Dynamics 365 FO

På dette webinar stiller vir skarpt på overvejelser, forberedelser, forretning og faldgruber, så din virksomhed får det bedste udgangspunkt for jeres Dynamics 365-implementering. Du bliver også klogere på at håndtere master data, som er et af de absolut vigtigste områder i ethvert ERP-projekt, og på hvorfor Dynamics 365 FO er en del af et samlet cloud-transformationsprojekt.

29. februar 2024 | Læs mere