Artikel top billede

Ny WiFi-standard, IoT og sikkerhed: Her er fire netværkstendenser, du skal tage stilling til i 2018

Klumme: Eksplosionen i ny teknologi i alle typer af virksomheder stiller store krav til netværket og ikke mindst sikkerheden i 2018. Her er et bud på de fire væsentligste tendenser inden for netværk netop nu.

1. WiFi-standarden 802.11ax vinder frem, men nok først for alvor i 2019

802.11ax har nogle ret interessante perspektiver i forhold til tunge udrulninger, som gør den særligt brugbar på steder, hvor der er mange mennesker samlet som for eksempel stadiums, koncerthaller, universiteter og konferencecentre.

Og der vil - som mange oplever med den nuværende standard - ikke være samme grad af udfald og langsom forbindelse.

Batteriforbruget bliver også noget bedre på de tilkoblede enheder, når mange mennesker kobles på netværket.

Ligesom med standarden 802.11ac vil prisstrukturen være afgørende for, hvornår 802.11ax vinder frem.

Men det, der kommer til at afgøre, hvornår vi ser standarden ude i virksomhederne, er i virkeligheden investering i det rette hardware, certificering til at anvende standarden og ikke mindst, hvor interessant det er for mobilproducenterne at implementere det i deres devices.

Hvis det nye wifi-chipset bruger mindre strøm på telefonerne, så forlænger det batterilevetiden, og det er mobilproducenterne interesserede i. Derfor har anden bølge af den nuværende standard heller ikke fanget grundigt an endnu.

Af disse grunde vil vi nok først for alvor se 802.11ax blive udbredt i 2019.

2. Sikkerhed omkring IoT-løsninger vil blive opprioriteret

Vi kan ikke få armene ned over IoT og de muligheder, teknologien giver. Men sikkerheden er et alvorligt benspænd, og det er først for alvor ved at gå op for mange virksomheder.

Realiteten er, at virksomheder her i begyndelsen af 2018 er nødt til at udrulle en mere detaljeret enheds- eller rolle-baseret segmentering af deres netværk.

Samtidig må virksomhederne gennemgå alle større forandringer i deres netværksdesign.

En sikkerhedsstrategi for IoT bør inkludere automatiserede politikker som identificerer, hvilke enheder det er okay at oprette forbindelse til, hvilke data og applikationer disse enheder må tilgå, og endelig hvem der har kompetencerne til at føre tilsyn med og vedligeholde enhederne.

Muligheden for at registrere forandringer i enheders opførsel over lange perioder er også en central del af en komplet sikkerhedsstrategi for IoT.

3. Lokationsbaserede services vil fortsat vokse

Vi oplever i øjeblikket, at lokationsbaserede services og analytics vokser markant, og det vil fortsætte i 2018 – vi har kun set begyndelsen.

Når organisationer fokuserer på at optimere effektiviteten på arbejdspladsen, udvikler muligheder for bedre brugerengagement og skærer i omkostningerne, bliver der et stadig større behov for lokationsbaserede services og analytics.

It-organisationer i særligt detailhandlen, sundhedsvæsenet og store virksomheder oplever, at de får nemt ved at identificere brugsmønstre og optimere pladsudnyttelsen i forhold til mødelokaler og skriveborde, eller for eksempel at tilbyde målrettede oplevelser til kunder i butikkerne baseret på kundernes fysiske tilstedeværelse og præferencer.

Men det kan også være asset tracking, hvor trådløse access-punkter, der anvender Bluetooth lavenergi-teknologi og beacons, gør det simpelt at finde enheder og forbedre servicen uden at skulle bygge en helt ny infrastruktur.

Forestil dig for eksempel, at en madvogn på et hotel selv giver besked, når gæsten skubber den ud af værelset. Personalet kan derefter få den fjernet med det samme, så den ikke er til gene for andre gæster.

Eller forestil dig en landsdækkende entreprenørvirksomheder, der på simpel vis kan slå op, hvor deres redskaber og reservedele befinder sig rundt om i Danmark – det vil spare en masse ressourcer.

4. Cloud, mobility og IoT vil nødvendiggøre udvikling i kernen af netværket

Kombinationen af vækst inden for mobility og IoT-enheder koblet med digitaliseringsbølgen generelt gør, at it-budgetterne er udfordret på at dække volumen, variationen og hastigheden af trafikken på netværket.

Det er allerede en udfordring, og det vil fortsætte i 2018.

It-afdelingerne er derfor nødt til at booste kapaciteten på  netværket og tilpasse sig hurtigere til forretningens krav og de nye netværksmønstre.

Det bliver i denne proces helt afgørende, at it-afdelingerne prioriterer automatisering og cloudbaserede services for at kunne følge med og modsvare forretningens behov for hastig udvikling inden for meget forskelligartede områder.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling. 

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt? 

Læs vores klumme-guidelines og send os noget tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.