Artikel top billede

(Foto: Kim Stensdal / Kim Stensdal)

Nyt stort underskud på 367 millioner kroner til EG: Rammes hårdt af katastrofalt kommunalt it-projekt

Mægtige EG kommer ud af 2017 med et dundrende underskud på mere end 367 millioner kroner og et fald i omsætningen på syv procent. Har nu indført ny model til risiko-vurdering.

EG kommer ud af 2017 med et flammende underskud efter skat på 367 millioner, et underskud i drifts-resultatet (EBITDA) på 14,4 millioner kroner og et fald i omsætningen på syv procent til 1,9 milliarder kroner.

Det fremgår af selskabets netop offentliggjorde årsregnskab, som du finder her

EG har ellers haft omsætnings-fremgang i de senere år, men har løbende rapporteret underskud.

Siden 2013 har EG således samlet tabt 792 millioner kroner.

Selskabet, der blev grundlagt i Herning i 1977, er et af de helt store it-firmaer herhjemme med i dag omkring 1.700 medarbejdere.

“Resultatet for 2017 er påvirket af nedgang i salget i dele af serviceforretningen og nedskrivninger i forbindelse med KY-projektet,” lyder det fra EG.

Omsætning falder

Konkret er omsætningen i selskabets største division, EG Vertical Business Solutions, faldet med 2,9 procent til 1,31 milliarder kroner, mens salget i den langt mindre EG Business Ready Solutions er steget med 19,5 procent til 312,8 millioner kroner.

Omsætningen i EG Citizen Solutions er faldet med 27,6 procent til 338 millioner - primært på grund af det katastrofale KY-projekt.

KY står for Kommunernes Ydelsessystem, og EG trak i 2017 i nødbremsen, efter det stod klart, at selskabet havde kurs direkte mod en ny offentlige it-skandale, og Kombit truede med at opsige samarbejdet på grund af voldsomme forsinkelser.

EG skulle ifølge aftalen have leveret Kommunalt Ydelsessystem til kommunerne i slutningen af i år, men indtil videre vil leverancen tidligst finde sted i midten af 2019.

Selskabet fyrede derfor i sommer 26 medarbejdere og indgik samarbejde med konkurrenten Netcompany i et forsøg på at få projektet til 300 millioner kroner på ret kurs igen.

Samtidig betalte EG en kompensation på 50 millioner til kommunerne på grund af forsinkelsen.

Det kan du læse mere om her: EG kæmper for at undgå kommunal it-skandale: Fyrer ansatte og får hjælp fra Netcompany.

EG fik for halvandet år siden ny topchef i skikkelse af Mikkel Bardram, der afløste den mangeårige topchef, Leif Vestergaard.

Bardram igangsatte omgående en stor oprydning og kurs-regulerende indsat i selskabet.

Det kan du læse mere om her: Ny EG-direktør drosler ned for selskabets vilde opkøbstogter: Her er EG's nye kurs

Grundlag for organisk vækst

Ifølge selskabet skyldes det store underskud for 2017 således ikke mindst bestræbelserne på at sikre organisk vækst i fremtiden og på at reducere risikoen i produktporteføljen efter en periode med mange opkøb.

EG har siden 2009 købt 27 virksomheder, og 2017 er således blevet brugt på konsolidering og klargøring til den fremtidige forretning.

Disse bestræbelser har kostet, og det har ikke været ‘muligt at undgå negativ indvirkning’ på resultatet af dette arbejde, lyder det fra EG, som nu vil bruge 2018 på yderligere konsolidering og fokusering.

“For at reducere risikoen i produktporteføljen indgik [vi] en aftale om en ændret leverancemodel, hvilket betød en afskrivning på 193 millioner kroner på et projekt vedrørende Kommunernes Ydelsessystem,” lyder det i regnskabet.

Samtidig er EG blevet mere forsigtig med at tage nye opgaver på sig.

“Vi har desuden valgt at være mere påpasselige med at påtage os nye projekter inden for vores serviceforretning, blandt andet ved at indføre en ny metode til risikovurdering af projekter. I første omgang betyder dette tiltag en midlertidig nedtoning i EG's vækst for visse områder. Til gengæld sikrer vi fokus på leverancesikkerhed for vores kunder, en lavere finansiel risiko og en øget indtjening for EG,” lyder det fra selskabet.

Ifølge EG står 2017 nu til at blive grundlaget for den fremtidige vækst.

“Alt i alt er EG nu klar til et 2018, hvor vi for alvor høster de finansielle fordele af et marked i vækst,” lyder det fra selskabet.

Læs også:

Ny EG-direktør har en plan: Sådan skal EG vokse sig større og endnu mere profitabel

Fejlslagent kommunalt it-projekt koster EG næsten kvart milliard kroner

EG's bestyrelsesformand: Derfor skifter vi Leif Vestergaard ud som direktør trods masser af vækst og fremgang
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere


Digitale forretningsprocesser 2023

Virksomhedens digitale processer er fuldkommen afgørende for, hvor hurtigt du kan transformere forretningen, udvikle nye forretningsmuligheder skabe overblik og rapportere effektivt, hurtigt og retvisende. Samtidig er de digitale processer – i tæt samspil med dine systemløsninger – afgørende for samarbejdet med partnere og leverandører – og for den oplevelse og værdiskabelse, du tilbyder ansatte og kunder. Herunder for ambitionerne om at skabe og tilpasse de muligheder, der karakteriserer en moderne arbejdsplads.

18. april 2023 | Læs mere


Digital bæredygtighed - den grønne transformation er over os

Kom med, når vi i giver et overblik over, hvordan nogle af de mest innovative it-selskaber går til bæredygtighed som forretningsområde - og hvorfor de har valgt at sætte ind på netop bæredygtighed som område. Du får også indblik i, hvordan innovative virksomheder udvikler teknologier direkte rettet mod øget bæredygtighed - og inspiration til, hvordan du selv kan komme videre med bæredygtigheden og blive en del af det spirende kæmpemarked for bæredygtighed - en af verdens for tiden tungeste dagsordener.

25. april 2023 | Læs mere