Artikel top billede

(Foto: Kim Stensdal)

Nyt stort underskud på 367 millioner kroner til EG: Rammes hårdt af katastrofalt kommunalt it-projekt

Mægtige EG kommer ud af 2017 med et dundrende underskud på mere end 367 millioner kroner og et fald i omsætningen på syv procent. Har nu indført ny model til risiko-vurdering.

EG kommer ud af 2017 med et flammende underskud efter skat på 367 millioner, et underskud i drifts-resultatet (EBITDA) på 14,4 millioner kroner og et fald i omsætningen på syv procent til 1,9 milliarder kroner.

Det fremgår af selskabets netop offentliggjorde årsregnskab, som du finder her

EG har ellers haft omsætnings-fremgang i de senere år, men har løbende rapporteret underskud.

Siden 2013 har EG således samlet tabt 792 millioner kroner.

Selskabet, der blev grundlagt i Herning i 1977, er et af de helt store it-firmaer herhjemme med i dag omkring 1.700 medarbejdere.

“Resultatet for 2017 er påvirket af nedgang i salget i dele af serviceforretningen og nedskrivninger i forbindelse med KY-projektet,” lyder det fra EG.

Omsætning falder

Konkret er omsætningen i selskabets største division, EG Vertical Business Solutions, faldet med 2,9 procent til 1,31 milliarder kroner, mens salget i den langt mindre EG Business Ready Solutions er steget med 19,5 procent til 312,8 millioner kroner.

Omsætningen i EG Citizen Solutions er faldet med 27,6 procent til 338 millioner - primært på grund af det katastrofale KY-projekt.

KY står for Kommunernes Ydelsessystem, og EG trak i 2017 i nødbremsen, efter det stod klart, at selskabet havde kurs direkte mod en ny offentlige it-skandale, og Kombit truede med at opsige samarbejdet på grund af voldsomme forsinkelser.

EG skulle ifølge aftalen have leveret Kommunalt Ydelsessystem til kommunerne i slutningen af i år, men indtil videre vil leverancen tidligst finde sted i midten af 2019.

Selskabet fyrede derfor i sommer 26 medarbejdere og indgik samarbejde med konkurrenten Netcompany i et forsøg på at få projektet til 300 millioner kroner på ret kurs igen.

Samtidig betalte EG en kompensation på 50 millioner til kommunerne på grund af forsinkelsen.

Det kan du læse mere om her: EG kæmper for at undgå kommunal it-skandale: Fyrer ansatte og får hjælp fra Netcompany.

EG fik for halvandet år siden ny topchef i skikkelse af Mikkel Bardram, der afløste den mangeårige topchef, Leif Vestergaard.

Bardram igangsatte omgående en stor oprydning og kurs-regulerende indsat i selskabet.

Det kan du læse mere om her: Ny EG-direktør drosler ned for selskabets vilde opkøbstogter: Her er EG's nye kurs

Grundlag for organisk vækst

Ifølge selskabet skyldes det store underskud for 2017 således ikke mindst bestræbelserne på at sikre organisk vækst i fremtiden og på at reducere risikoen i produktporteføljen efter en periode med mange opkøb.

EG har siden 2009 købt 27 virksomheder, og 2017 er således blevet brugt på konsolidering og klargøring til den fremtidige forretning.

Disse bestræbelser har kostet, og det har ikke været ‘muligt at undgå negativ indvirkning’ på resultatet af dette arbejde, lyder det fra EG, som nu vil bruge 2018 på yderligere konsolidering og fokusering.

“For at reducere risikoen i produktporteføljen indgik [vi] en aftale om en ændret leverancemodel, hvilket betød en afskrivning på 193 millioner kroner på et projekt vedrørende Kommunernes Ydelsessystem,” lyder det i regnskabet.

Samtidig er EG blevet mere forsigtig med at tage nye opgaver på sig.

“Vi har desuden valgt at være mere påpasselige med at påtage os nye projekter inden for vores serviceforretning, blandt andet ved at indføre en ny metode til risikovurdering af projekter. I første omgang betyder dette tiltag en midlertidig nedtoning i EG's vækst for visse områder. Til gengæld sikrer vi fokus på leverancesikkerhed for vores kunder, en lavere finansiel risiko og en øget indtjening for EG,” lyder det fra selskabet.

Ifølge EG står 2017 nu til at blive grundlaget for den fremtidige vækst.

“Alt i alt er EG nu klar til et 2018, hvor vi for alvor høster de finansielle fordele af et marked i vækst,” lyder det fra selskabet.

Læs også:

Ny EG-direktør har en plan: Sådan skal EG vokse sig større og endnu mere profitabel

Fejlslagent kommunalt it-projekt koster EG næsten kvart milliard kroner

EG's bestyrelsesformand: Derfor skifter vi Leif Vestergaard ud som direktør trods masser af vækst og fremgang




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere