Artikel top billede

Forstå 3D-print på fem minutter

Klumme: Hvis du tænker, at 3D-print primært handler om at printe små plasticfigurer eller prototyperne til et nyt produkt, så lad mig give dig et større wake-up call.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribenternes synspunkter.

Hvis du tænker, at 3D-print primært handler om at printe små plasticfigurer eller prototyperne til et nyt produkt, så lad mig give dig et større wake-up call med denne korte introduktion til 3D-print i nutiden og fremtiden.

Du behøver nemlig ikke rejse ret langt væk fra Danmark for at se de kæmpe-implikationer, som teknologien kommer til at have i verden i de kommende år.

Og det vil naturligvis også have betydning for it-branchen – både selve it-industrien samt alle steder, hvor it-medarbejdere er ansat.

I Holland er man eksempelvis i stand til at 3D-printe mindre broer af jern.

Du kan se, hvordan det fungerer, i denne YouTube-video.

Tag nogle tusinde kilometer østpå til Rusland og se her, hvordan én af Ruslands førende virksomheder indenfor 3D-print er nået dertil, hvor det kan 3D-printe et hus på under 24 timer.

Og tag derfra videre til Asien – nærmere bestemt til Kina, hvor det i løbet af 2017 lykkedes at 3D-printe ikke mindre end 10 huse på under ét døgn!

Ja, du læste rigtigt. På under 24 timer!

Det er ikke fjern fremtid

Disse radikale udviklinger og forbedringer indenfor 3D print-teknologien kan være svære at forestille sig, hvis man ikke har oplevet dem i virkeligheden, men de finder sted i dette øjeblik.

Det er ikke i en fjern fremtid. Jeg har selv oplevet dem i mit arbejde med bøgerne The GuruBook og GURUBOGEN, hvor jeg rejste rundt i verden for at se tingene i levende live.

Det er fortsat den basale 3D print-teknologi, der ligger til grund, men nu blot i en videreudviklet og forfinet form.

Basen er stadig nogle skitser, der tegnes i et såkaldt CAD-program og derfra overføres til et 3D printer specifikt software, som gør det muligt at specificere materialer, skala m.v. Og derfra sendes informationerne så videre til de stationer, som skal udføre det faktiske print.

Selve 3D print-metoden i praksis er også meget lig den, du kender fra de tidlige 3D-printere.

Man arbejder med et printerhoved, som indeholder det eller de materialer, der skal printes.

Det kunne være metaller, plastik, glasur osv. Modsat den gode gammeldags inkjet-printer har de nye 3D-printere evnen til at bevæge sig i alle akser, hvor inkjetten kun kunne bevæge sig langs en flad/plan overflade.

Og også de tynde lag af materiale, der printes ovenpå hinanden, minder om hinanden – uanset om det er til en LEGO-figur af dig selv eller til fundamentet for et typehus i Kina.

Indenfor andre brancher end entreprenørverden bruges 3D print-teknologien også i stadigt større omfang.

Der 3D-printes dele til fremtidens mest avancerede rumraketter. Der 3D-printes proteser til både tandlæge og kirurgi-verden, og der printes særligt tilpassede smykker med unikke features og personaliseret til den enkelte kunde.

Det unikke er altså, at 3D-printere i dag kan udføre så mange forskellige opgaver og løse så mange forskellige behov, fordi de selvsamme printere findes i et væld af udgaver og størrelser – og naturligvis også prisklasser.

Tre af de mest populære er The Pirate3D Buccaneer, Makerbot Replicator 2 og Objet1000, men det er bare at gå på sigt i 3D-universet og finde frem til den model, der vil kunne gøre en forskel i jeres konkrete virkelighed og forretning.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os noget tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.