Stort galleri:Tag med til kåringen af Årets CIO 2021 - og se hvordan Morten Holm Christiansen blev udnævnt

Artikel top billede

Skal du i gang med IoT? Her er den bedste netværksteknologi for fremtidens smarte byer

Klumme: Den mest udbredte netværksteknologi til at sammenkoble IoT-infrastruktur bruger ofte stjernenetværk, der kan være både dyre og ineffektive. Istedet bør du anvende selvkonfigurerende netværk. Se her hvorfor.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribentens synspunkter.

Når det kommer til udviklingen af intelligente byer, er IoT en sand ’game changer’ i form af de muligheder, det tilbyder i forhold til at optimere infrastrukturelle driftsomkostninger og samtidig øge kvaliteten af det byrum, der bliver stillet til rådighed.

Der er stadig et stykke vej til, at de intelligente løsninger bliver normalen, men i byer som for eksempel København, Chicago og Paris er man allerede i gang med at høste frugterne af byernes intelligente infrastruktur.

Men for at de smarte byer fortsat kan udvikle sig og forblive konkurrencedygtige, kræver det, at de bærende systemer og services er stabile og effektive.

I den forbindelse er det vigtigt at vælge den rigtige type netværk til at facilitere den datakommunikation, som er essentiel for byrummets nye intelligente teknologier.

Populær løsning er ufleksibel

En ny undersøgelse fra Riot Research forudser, at den mest udbredte netværksteknologi til at sammenkoble IoT-infrastruktur og andre smarte enheder i 2020 vil være LPWAN.

Men der er en række ting, man bør overveje, førend man udvider sit LPWAN-netværk.

For LPWAN-netværkets ydeevne og egenskaber afhænger af den underliggende teknologi og løsningsarkitektur.

Mange LPWAN-netværk bruger stjernenetværk, som er afhængige af et omfattende hardware-setup, for at de tilkoblede enheder kan kommunikere med hinanden.

Det store fysiske setup med signalmaster og centrale datacentre er en stor svaghed for stjernenetværket.

Ændringer i landskabet – en ny stor bygning eller lignende – kan resultere i, at man bliver nødt til at lave større omstruktureringer, da de kan blokere for signalet.

Desuden er det et begrænset antal datapunkter, der kan tilkobles hver signalmast.

Det betyder, at man må bygge nye og dyre signalmaster i takt med at de intelligente løsninger bliver mere udbredte.

Det medfører i sidste ende, at de stjerneformede LPWAN-netværk bliver både dyre og ineffektive, hvis man ønsker den fleksibilitet, som er nødvendig for at kunne følge med udviklingen af IoT-baserede løsninger og infrastruktur.

Et selvforstærkende net

Stjernenetværket bliver altså gradvist mindre effektivt, som netværket opskaleres og udbygges, men ved i stedet at forbinde IoT-løsninger i et selvkonfigurerende netværk – eksempelvis et mesh-netværk – undgår man det problem.

Mesh-netværk sammenkobler datapunkter i ét netværk og omdirigerer selv signalruten i tilfælde af nedbrud på enkelte enheder eller ændringer i landskabet.

Desuden har mesh-netværk den store styrke, at det kan forbinde uendeligt mange datapunkter i ét netværket, i stedet for som stjernenettet at skulle inddeles i separate klynger.

Faktisk bliver mesh-netværk kun mere modstandsdygtigt og pålideligt, i takt med at flere enheder kobles på.

Og så har mesh-netværk også den fordel, at enhederne kan kommunikere uden at skulle via en forsinkende central server – de kan via edge computing kommunikere direkte, og det øger hastigheden og effektiviteten.

Derfor er mesh-netværket ideelt til IoT og til fremtidens intelligente byer.

Men forudsætningen for at man kan udnytte fordelene ved smarte byer – og ikke mindst mesh-netværk – er, at IoT-enhederne kan kommunikere sammen.

På nuværende tidspunkt findes der et hav af løsninger og enheder, bygget på proprietære standarder, som gør, at de ikke kan kobles sammen.

I fremtiden bør alle løsninger og enheder baseres på åbne standarder.

Så får vi det maksimale ud af de omkring syv milliarder IoT-enheder, som forventes at blive tilføjet i løbet af de næste par år – og kobler vi dem på mesh-netværk, så bliver det endda uden at gå på kompromis med hverken hastighed, troværdighed eller kvalitet.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os noget tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.Premium
Kæmpe it-problemer i det danske skattevæsen: Har kun kortlagt it-beredskabet for syv ud af 230 it-systemer
Statsrevisorerne skyder en sønderlæmmende kritik af Skatteministeriets it-beredskab af sted. It-beredskabet for kritiske forretningsprocesser "er utilfredsstillende og utilstrækkeligt," lyder det. I værste fald kan det ende med, at staten ikke kan opkræve skatter og afgifter, udbetale løn, SU, sociale ydelser og pension.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Få overblik over forhindringer på den digitale rejse og kom hurtigt videre
Få indblik i gennemprøvet metodik, som gør det muligt at analysere og gennemskue præcis hvordan du moderniserer dine legacy-systemer.