Forleden reparerede en mekaniker min bil: Det kostede 4.200 kroner, som min hjerne snød mig til at betale med et smil

De rationelle it-beslutninger du træffer er måske en illusion. Det lærte jeg da min bil gik i stykker og min hjerne snød mig til at tro, at alt var fint. Til gengæld fandt jeg tre fælder dine it-beslutninger kan falde i.

Forleden reparerede en mekaniker min bils aircondition. Det kostede 4.200 kroner, og jeg betalte med et smil – fordi min hjerne snød mig.

På samme måde som din sandsynligvis snyder dig adskillige gange i løbet af dagen. Og endda på en måde, som i det skjulte påvirker din arbejdsdag og får dig til at træffe forkerte it-beslutninger.

Tag nu bare mit seneste mekanikerbesøg, hvor jeg betalte med et smil.

For en måned siden virkede min aircondition. Men da hedebølgen ramte landet drog den til aircondition-Valhalla, hvor floderne flyder af gratis elektricitet og svalende kølemiddel.

At få bilens temperaturen bragt ned fra de tropiske højder kostede 10.000 hos de to første værksteder, så da et lokalt værksted tilbød at løse opgaven til knapt 7.000, sprang jeg til.

Og da den endelige mekanikerregning landede på blot 4.200 kroner, virkede det som den rene foræring. Også selvom jeg reelt bare pungede ud for at reetablere en funktion, der har virket i årevis.

1. Din hjerne kaster anker
Fælden min hjerne faldt i var en såkaldt bias, et udtryk der bruges når vi favoriserer en ting, person eller synspunkt over andre (måske) mere rationelle valg.

Det fandt jeg efterfølgende ud af, da jeg læste The Atlantics glimrende artikel om alle de forskellige bias - altså ikke rationelle afvejninger - som der kan påvirke ens beslutninger.

I tilfældet med mekanikeren var der tale om en såkaldt anchoring bias, hvor jeg rent mentalt har kastet anker ud for det første – og høje – tal, som jeg hørte. Derfor virker eventuelle efterfølgende tal både lave og som en god forretning.

Anchoring er kendt og elsket af sælgere, som kan starte en forhandling højt eller lavt, fordi de ved, at du tager udgangspunkt i det første tal, som du hører.

Men, som The Atlantic forklarer, så er det ikke kun oppustede før-priser, du skal være på vagt over for. I artiklen henvises der til et forsøg, hvor en række deltagere først skulle spille på en roulette, som kunne vise et højt eller et lavt nummer (10 eller 65).

Derefter skulle de gætte på andelen af afrikanske lande blandt FNs medlemmer. Her viste det sig, at de deltagere, som havde fået 10, gættede væsentligt lavere end dem, som havde fået det store tal. På trods af, at rouletten og gætteværket var to forskellige aktiviteter kun forbundet af, at det ene kom umiddelbart efter det andet.

I sig selv er eksperimentet sjovt. Men tænk over hvor mange gange du er gået direkte fra det ene møde eller opgave til den anden - og måske ubevidst har ladet ankeret sidde fast i den forrige opgave.

Sjovt nok har vi et gammelt udtryk, som handler om, at man ikke må blande æbler og pærer. Men det er lige nøjagtigt, hvad din hjerne gør, hvis du ikke stopper op og overvejer dine og dine kollegaers motiver og handlemønstre.

2. Kan du stoppe mens legen er god? Bush kunne ikke
Læser du videre i Wikipedias omfattende liste over kendte bias (find den her) eller The Atlantics gode artikel, er det helt ok at blive en lille smule nervøs over, hvor let din hjerne kan falde i hak.

Med en ældre bil er jeg tilsyneladende skyldig i confirmation bias, som gør, at vi som mennesker sorterer i nye oplysninger, fordi vi leder efter bekræftelse af beslutninger, vi allerede har taget – og derfor hurtigere afviser fakta, som ikke passer ind i vores verdensbillede eller beslutninger.

I mit tilfælde var det ret uskyldigt. Jeg reparerede på en ældre bil med en løsning, som kostede 20 procent af bilens værdi: For jeg havde jo for nyligt udstyret den med både nye dæk, ny udstødning og, og ...

Uskyldigt som sagt. Også her har vi flere ordsprog, som passer godt. For man skal som bekendt ikke kaste gode penge efter dårlige - og stoppe mens legen er god.

Men mere alvorligt bliver det, hvis du som Bush insisterer på, at Irak må have masseødelæggelsesvåben et eller andet sted, eller hvis du holder fast i, at Sundhedsplatformen var det helt rigtige valg.

Historierne om især it-projekter, som fortsætter hvor sund fornuft burde have stoppet dem, er alt for lang. Men måske er det på tide at tilgive dem - og så i øvrigt sikre, at friske og kritiske øjne også kigger på dine beslutninger, før millionerne ruller.

Læs også: Danmark har tradition for kuldsejlede it-projekter i det offentlige: I hvilke andre brancher accepterer man en vare med 1.000 fejl?

3. IKEA-bias: Samler du noget selv, så har det mere værdi
Ok, så langt så godt. Jeg regner med, at du er kvik nok til at have fattet, at dine rationelle beslutninger i virkeligheden blot er et skalkeskjul for en lang række af ubevidste beslutninger drevet af dine forudindtagede holdninger.

Men du får lige én mere. Fordi den virker til at være en favorit for it-afdelinger mange af de steder, jeg har arbejdet: Den såkaldte IKEA-bias, hvor du tillægger ting, du selv har bygget, eller samlet større værdi end færdige løsninger.

Du kender den måske også under synonymet Not invented here (NIH), som i fuldt udbrud resulterer i it-afdelinger, der næsten tårevædet fremhæver ældre dødsmærkede, men håndinstallerede udgaver af Lotus Notes over moderne cloud-løsninger (true story!).

Skræmmende nok.

Og så har jeg ikke engang kastet mig ud i halo-effekten (folk vi kan lide, tillægger vi flere gode karaktertræk, end vi har basis for), affect bias (forelsker sig i egne forslag), loss aversion (vi føler meget mere ubehag over at miste noget i forhold til glæden ved at få det).

Men vil du læse mere om bias, så er bagmændene bag ideen om din knapt så rationelle hjerne de to forskere Daniel Kahneman og Amos Tversky. Daniel Kahneman har blandt andet vundet nobelprisen i økonomi og udgav i 2012 bestselleren Thinking fast and slow.Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Flere dybdegående Computerworld artikler

"Det er skide sjovt, at vi nu også kan følge med i en masse data under kampene. Men det betyder også, at dårlige tabere kan henvise til vores bordfodbold-data"

Alle de indsamlede data bliver bearbejdet via machine-learning, der giver os en masse statistik på vores bordfodboldkampe. Vi kan eksempelvis se hvilket hold, der har haft bolden mest, og hvem der har flest skud på mål. Vi har også installeret en optisk sensor i målet, der registrerer, når der bliver scoret og holder styr på stillingen.

Erik Kaae stopper som topchef i EG efter salg til DXC Technology - forlader nu helt it-branchen
Morgen-briefing: Lars Seier henter dansk erhvervsprofil til krypto-virksomhed / Amazon investerer milliarder i Tesla-rival / Google køber grunde op via mystiske skuffeselskaber / Apple henter tidligere Microsoft-chef til ny smart home-satsning
Ugen i tech: Stort Samsung læk: Her er selskabets forårskollektion af wearables / Canon-prisbombe – halverer nærmest prisen på spritnyt fullframe kamera / Salg på prisstærkt Nvidia GTX1660 er tyvstartet.
2 Test af Microsoft Surface Laptop 2: En genial laptop - hvor Microsoft begår nogle sløje svipsere
Årets største mobil-messe åbner snart portene: Her er de fem nyheder, vi glæder os mest til
Netcompanys bestyrelsesformand trækker sig: Fravælger selskabet til fordel for andre bestyrelsesposter
11 Her er Googles svar på nye EU-regler, der 'kan ødelægge internettet for altid': "Detaljerne er vigtige"


Premium
Erik Kaae forlader it-verdenen efter mere end 20 år - men det lykkedes ham aldrig at lande et job som topchef: "Det er bestemt ikke fordi, at jeg ikke har haft lyst"
Interview: Et ny job som kommerciel direktør hos ISS betyder, at Erik Kaae forlader den danske it-branche for første gang i sit voksne liv. På trods af at den tidligere Microsoft-direktør har haft en lang række topposter, er han aldrig nået helt til tops. Nu fortæller han selv, hvorfor det ikke er sket.
CIO
Tech fra Toppen: Det har CIO Mads Madsbjerg Hansen fra FLSmidth lært af flere års global it-konsolidering
Tech fra Toppen: Flere års arbejde har betydet en reduktion i antallet af it-systemer hos FLSmidth. Men processen har ikke været uden overraskelser. Hør hvad CIO Mads Madsbjerg Hansen har lært af den omfattende og globale proces.
Job & Karriere
Toke Kruse: Jeg spår, at humankapital i 2019 erstattes af it-kapital
I 2019 vil vi se en kæmpe udskiftning af ressourcer, hvorunder de menneskelige processer overtages af software, der gør os mennesker hurtigere og mere effektive. Betyder det store fyringsrunder? Måske.
White paper
Sikkerhedsimplikationerne ved digital transformation
I Fortinets rapport fra 2018 omkring sikkerhedsimplikationerne ved digital transformation, tages temperaturen på den aktuelle tilstand for Cybersecurity i organisationer rundt omkring i hele verden. Blandt de 300 respondenter viste der sig en række spændende trends. Her er et par stykker af dem: - Digital Transformation er den mest indflydelsesrige it-trend i organisationer i dag. Hele 92% svarede at det har stor indvirkning på deres forretning - Sikkerhed er den klart største udfordring i forhold til digital transformation. Hele 85% mener det har stor indvirkning på deres forretning Download hele rapporten her og få flere spændende findings.