Artikel top billede

Kriminelle står kun bag halvdelen af alle datalæk: Dine medarbejdere og egne systemer er de store syndere

Det er ikke kun it-kriminelle, der stjæler virksomheders data ved at hacke systemerne. Faktisk skyldes mere end halvdelen af alle datalæk enten systemfejl eller uforsigtighed blandt medarbejderne, viser rapport.

Et datalæk kan hurtigt blive dyrt for virksomheden, men faktisk er det langt fra hver gang, at det er kriminelle, der er skyld i, at virksomheden mister data.

En rapport fra IBM viser nemlig, at hackere og ondsindet software, som ransomware-angreb, kun er ansvarlig for 48 procent af alle datalækager.

Læs også: Antallet af datalæk er steget med 133 procent i forhold til sidste år

Så selv om it-kriminalitet er den største enkeltstående årsag til, at virksomheder verden over får lækket data, så det alligevel mere sandsynligt, at lækket skyldes virksomhedens it-systemer eller uforsigtige medarbejdere.

Samtidig forårsager menneskelige fejl 27 procent af virksomhedernes datalæk, mens systemfejl er skyld i de resterende 25 procent, fremgår det af rapporten.

Læs også: Pas nu på - er du mon en trussel mod din arbejdsplads?

Det er dog ifølge rapporten de datalæk, der skyldes hackere, der er de dyreste for virksomheden.

Et hackerangreb koster nemlig i gennemsnit 157 dollar per medarbejder, mens systemfejl og medarbejderfaktorer koster henholdsvis 131 dollar og 128 dollar per medarbejder, viser rapporten.

Prisen for datalæk stiger

Derudover viser rapporten, at prisen for et datalæk bliver større, jo længere tid der går, før virksomheden opdager lækket.

IBM har set på 477 virksomheder, der i gennemsnit var 197 dage om at opdage et datalæk og yderligere 69 dage om at begrænse omfanget af lækket.

Læs også: KL efter kæmpe-datalæk: Vi ved stadig ikke, hvordan hackerne kom ind til de lækkede data

Måske ikke overraskende fandt IBM ligeledes, at reaktionstiden er afgørende for, hvor dyrt det bliver for virksomheden.

Virksomhederne i IBM's undersøgelse, der har taget under 100 dage om at identificere et datalæk, har i gennemsnit sparet mere end en million dollar eller cirka 6,4 millioner kroner sammenlignet med virksomheder, der har taget mere end 100 dage.

Læs også: Dansk sikkerheds-ekspert: Derfor er det en efterretningstjeneste, der står bag det store Facebook-hack

Der var yderligere én million dollar at spare for de virksomheder, der identficerede og stoppede datalæk allerede efter 30 dage.

Desuden var virksomhederne langt hurtigere om at opdage datalæk, der skyldtes medarbejdernes egne fejl, end ondsindet software som eksempelvis
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere