Artikel top billede

Kriminelle står kun bag halvdelen af alle datalæk: Dine medarbejdere og egne systemer er de store syndere

Det er ikke kun it-kriminelle, der stjæler virksomheders data ved at hacke systemerne. Faktisk skyldes mere end halvdelen af alle datalæk enten systemfejl eller uforsigtighed blandt medarbejderne, viser rapport.

Et datalæk kan hurtigt blive dyrt for virksomheden, men faktisk er det langt fra hver gang, at det er kriminelle, der er skyld i, at virksomheden mister data.

En rapport fra IBM viser nemlig, at hackere og ondsindet software, som ransomware-angreb, kun er ansvarlig for 48 procent af alle datalækager.

Læs også: Antallet af datalæk er steget med 133 procent i forhold til sidste år

Så selv om it-kriminalitet er den største enkeltstående årsag til, at virksomheder verden over får lækket data, så det alligevel mere sandsynligt, at lækket skyldes virksomhedens it-systemer eller uforsigtige medarbejdere.

Samtidig forårsager menneskelige fejl 27 procent af virksomhedernes datalæk, mens systemfejl er skyld i de resterende 25 procent, fremgår det af rapporten.

Læs også: Pas nu på - er du mon en trussel mod din arbejdsplads?

Det er dog ifølge rapporten de datalæk, der skyldes hackere, der er de dyreste for virksomheden.

Et hackerangreb koster nemlig i gennemsnit 157 dollar per medarbejder, mens systemfejl og medarbejderfaktorer koster henholdsvis 131 dollar og 128 dollar per medarbejder, viser rapporten.

Prisen for datalæk stiger

Derudover viser rapporten, at prisen for et datalæk bliver større, jo længere tid der går, før virksomheden opdager lækket.

IBM har set på 477 virksomheder, der i gennemsnit var 197 dage om at opdage et datalæk og yderligere 69 dage om at begrænse omfanget af lækket.

Læs også: KL efter kæmpe-datalæk: Vi ved stadig ikke, hvordan hackerne kom ind til de lækkede data

Måske ikke overraskende fandt IBM ligeledes, at reaktionstiden er afgørende for, hvor dyrt det bliver for virksomheden.

Virksomhederne i IBM's undersøgelse, der har taget under 100 dage om at identificere et datalæk, har i gennemsnit sparet mere end en million dollar eller cirka 6,4 millioner kroner sammenlignet med virksomheder, der har taget mere end 100 dage.

Læs også: Dansk sikkerheds-ekspert: Derfor er det en efterretningstjeneste, der står bag det store Facebook-hack

Der var yderligere én million dollar at spare for de virksomheder, der identficerede og stoppede datalæk allerede efter 30 dage.

Desuden var virksomhederne langt hurtigere om at opdage datalæk, der skyldtes medarbejdernes egne fejl, end ondsindet software som eksempelvis




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere