Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Japanske NEC køber KMD for otte milliarder kroner

Den japanske teknologikæmpe NEC køber danske KMD for otte milliarder kroner. "Et historisk øjeblik," siger topchef Eva Berneke.

Den japanske teknologigigant NEC køber danske KMD af kapitalfonden Advent International.

Dermed bekræfter KMD det køb, som Computerworld kunne fortælle om allerede i sidste uge.

Det kan du læse mere om her: Brancherygterne svirrer: KMD kan være meget tæt på at blive solgt - handel kan blive afsluttet inden for få dage

"Dette er et historisk øjeblik for KMD. At blive en del af NEC vil give KMD en ny og meget solid platform for den fortsatte strategiske udvikling af forretningen", siger KMD's admninistrerende direktør, Eva Berneke.

KMD bliver med købet et selvstændigt datterselskab i NEC-koncernen, der i forvejen tæller et stort antal virksomheder.

Købes ventes endeligt gennemført inden for et par måneder og være endeligt gennemført med udgangen af februar.

Læs også: KMD-top forklarer: Her er slagplanen for NEC’s opkøb af KMD

NEC vil 'opruste'

NEC meddeler, at selskabet - der i dag ikke er tilstede i Danmark - vil opruste inden for software til det offentlige segment, og at selskabet ser KMD som 'en af de førende softwareleverandører i verden på området.'

"NEC ser opkøbet af KMD som et led i virksomhedens vækststrategi og udbygning af dens globale kompetencer inden for softwareudvikling, særligt til det offentlige segment," lyder det fra selskaberne.

"Gennem købet af KMD får NEC adgang til teknologi, kompetencer og produkter, som er i absolut verdensklasse. Vi ser et stærkt potentiale i at udbrede KMD’s platforme og erfaringer fra Skandinavien til resten af Europa og også globalt," meddeler Takashi Niino, administrerende direktør, NEC Corporation.

Med købet vil NEC indarbejde selskabets teknologier inden for eksempelvis biometrik og kunstig intelligens i KMD's løsninger.

NEC købte tidligere på året britiske Northgate Public Services, der som KMD udvikler software til den offentlige sektor.

"Begge selskaber er tiltænkt til at styrke NEC's strategiske position inden for softwareudvikling," hedder det.

Det er NEC's plan, at de to selskaber skal udnytte hinandens software og salgskanaler i deres porteføljer.

NEC oplyser, at selskabet betaler 'omkring otte milliarder danske kroner' for KMD.

Advent International købte KMD i 2012 af EQT og ATP, der i 2008 købte selskabet af de danske kommuner via KL.

Siden har kapitalfonden indsat ny bestyrelse og ledelse med topchef Eva Berneke og bestyrelsesformand Jens Due Olsen i spidsen.

De har siden arbejdet på at omstille det store selskab med 3.500 medarbejdere fra dets fundament som egenrådig kommune-leverandør med monopol-status til almindelig kommerciel spiller i fri konkurrence med andre it-selskaber.

KMD har eksempelvis investeret hele 1,7 milliarder kroner på opkøb siden 2012.

Du kan læse mere om disse målsætninger i dette tidligere interview med KMD-direktør Eva Berneke: Her er KMD-bossens plan: Sådan skal KMD trimmes til fremtiden

KMD's bestyrelsesformand, Jens Due Olsen, vendte i sidste uge aldrig tilbage på Computerworlds henvendelser om salget af KMD til NEC.

Han fortalte for et års tid siden til Computerworld, at et kommende salg af KMD på dette tidspunkt ‘absolut intet’ fyldte i hans dialog med ejerne.

Det kan du læse mere om her: Ny formand for KMD afblæser alle salgsrygter: "Et muligt salg af KMD fylder ingenting for hverken mig eller selskabet - men det gør møgsagerne'.

Jens Due Olsen meddeler nu, at han mener, at KMD er en 'slagkraftig privatejet it-koncern, som kan konkurrere på lige vilkår med de stærkeste aktører i branchen.'

Massiv udvikling

"Siden salget fra kommunerne har KMD undergået en massiv udvikling. Vi er stolte over arbejdet med at transformere KMD, så virksomheden i dag kan blive en del af en førende, global it-koncern," siger han.

Bestyrelsesformanden peger på, at KMD i dag er 'en veldrevet virksomhed med en stærk produktportefølje,' som er 'i besiddelse af internationalt førende kompetencer' og som har 'et stort udviklingspotentiale.'

Med salget har Advent Internationals sagsbestræbelser omsider båret frugt. Salget er nemlig kulminationen på den køber-jagt, som Advent International angiveligt har været på i de seneste måneder.

Formelt ejes KMD af selskabet KMD Holdco 4, der ejes af selskabet AI Keyemde 3, der igen ejes af selskabet AI Keyemde 2, der igen ejes af KMD Holding, der igen ejes af Luxembourg-firmaet AI Keyemde & Cy.

En dårlig handel?

Advent International havde håbet på, at KMD ville være en lukrativ investering, men meget tyder på, at det ikke bliver tilfældet, og at Advent International vil være tilfreds, hvis det blot lykkes at komme ud ad KMD-ejerskabet med skindet nogenlunde på næsen.

For siden Advent købte KMD i 2012, har KMD fået tæv og skrammer i både regnskab, resultater og omdømme.

KMD har for tiden eksempelvis sager kørende med Skat, der har sagsøgt KMD med krav om tilbagebetaling af 700 millioner kroner, og ATP, der har krævet erstatning på 881 millioner af KMD for et kuldsejlet it-system. KMD har afvist begge krav.

Du kan læse mere om det her: Efter nyt krav: KMD har nu erstatningskrav på mere end 1,6 milliarder kroner hængende over hovedet

Børsnotering droppet
Der har tidligere været rygter fremme om, at Advent International arbejdede på en plan om at børsnotere KMD, men disse planer blev skrinlagt i kølvandet på KMD’s møgsager i fjor.

Det kan du læse mere om her: KMD står i et slemt dilemma: Nu er der fri bane for de vrede kunder.

Vækst i salg - men pengene vælter ud

Af KMD's seneste regnskab fremgår det, at der er vækst i KMD’s salg til både staten og det private erhvervslivet. Disse to områder spiller en central rolle i selskabet strategi.

KMD’s salg til statens organisationer udgjorde i fjor 19 procent af omsætningen - syv procent mere end året før. Og salget til det private erhvervsliv udgjorde 27 procent af omsætningen - 15 procent mere end året før.

Selskabets absolut største forretningsområde er dog fortsat det kommunale område, der i seneste regnskab udgjorde 53 procent af omsætningen.

KMD omsatte i fjor for 5,6 milliarder kroner, men tabte 291 millioner kroner på bundlinien.

Det kan du læse mere om her: Nyt dundrende underskud til KMD: Har tabt 291 millioner kroner i 2017 - men omsætningen vokser.