Drop ideen om at det grå guld er gamle mænd, der sidder i et hjørne iført turtlenecks og tweed-jakker: Det grå guld er en uundværlig ressource

Klumme: Her i Hewlett Packard Enterprise er gennemsnitsalderen ret høj. Faktisk er den i slutningen af 40’erne. Er det så symptomatisk for en organisation fyldt med gamle nisser? Gamle nisser, der vel at mærke er meget loyale, men ikke har den store eventyrlyst og dermed mangler mod til forandringer?

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribentens synspunkter.

Denne klumme handler om "det grå guld", der jo er en betegnelse anvendt om ældre – som regel over 50 år - der befinder sig på kanten af arbejdsmarkedet. Generelt i politiske sammenhænge refererer begrebet til dem, hvis evner på den ene eller den anden måde kunne bruges langt bedre i erhvervslivet.

Her i Hewlett Packard Enterprise er gennemsnitsalderen ret høj. Faktisk er den i slutningen af 40’erne. Er det så symptomatisk for en organisation fyldt med gamle nisser? Gamle nisser der vel at mærke er meget loyale, men ikke har den store eventyrlyst og dermed mangler mod til forandringer?

Min holdning er, at det er bedst for en organisation at have blandede teams.

Basalt set er der tre generationer her i kompagniet:

- Den unge generation – vores ”young guns” - der har ungdommens gå-på-mod.

- Os, der er ”In-between’ers” og dermed har et ben i begge lejre.

- Den ældre – og meget erfarne – generation.

Vi yngre eller midaldrende glemmer ofte at sætte pris på erfaring, ro og overblik.

Det er nemlig ikke alt, der egner sig til en verden med et meget højt forandringstempo.

Det har man også fundet ud af i andre organisationer. Jeg tænker eksempelvis på "The Elders", hvor flere forhenværende verdensledere mødes og diskuterer tidens gang.

Blandt medlemmerne er den forhenværende amerikanske præsident Jimmy Carter og menneskerettighedsaktivisten Desmond Tutu. Organisationen blev i øvrigt stiftet i 2007 af Nelson Mandela.

I generelle vendinger, så er det grå guld en person, som er tæt på pension, men som stadig er i stand til at yde en normal fysisk eller psykisk arbejdsindsats.

Der er meget at komme efter
Især i årtiet op til finanskrisen blev betegnelsen hyppigt anvendt af vores politikere, fordi den historisk lave arbejdsløshed havde skabt mangel på kvalificeret arbejdskraft. Og som en løsning på denne udfordring anbefalede man, at det grå guld kunne afhjælpe efterspørgslen på netop kvalificeret arbejdskraft.

I it-branches tilfælde, så er der endnu mere at komme efter.

For jo mere kompleks en opgave bliver, jo mere har du brug for en der kan sige ”ro på settet”, når nu de unge bliver rådvilde.

Det gælder særligt, når opgaverne bliver meget komplekse som for eksempel mainframe offload, high performance computing, clustering, ”eksotiske” (læs: gamle) programmeringssprog, operativsystemer etc.

Prøv for sjov skyld at ringe til en leverandør og spørg om tilgængelige ressourcer til ovenstående discipliner, og så vil du opdage, at ingen af disse kan ikke leveres af den yngre generation. Hvis de overhovedet kan leveres.

'Blue zones'
Jeg kan ikke lade være med at tænke på verdens ”Blue Zones” (der hvor folk lever længst og sundest).

En vigtig fælles faktor for dem alle er, at de er erhvervsaktive langt op i både 80’erne og 90’erne.

Og så kan det godt være, at de fleste danskere beklager sig over en forhøjet pensionsalder, men det er nu engang en medvirkende årsag til et langt liv.

Det giver jo stof til eftertanke, når vores folketingsvalgte politikere diskuterer, hvornår man er i pensionsalderen.

Det virker en smule kontraevolutionært, da det tilsyneladende er vigtigt at være aktiv, hvis du vil leve et langt liv.

Lærdommen er, ifølge flere studier, at langt de fleste ældre medborgere begynder, at leve mere stillesiddende tilværelser og sammen med disse følger flere sygdomme - både fysiske og psykise -, invaliditet, manglende vitalitet, manglende social kontakt og manglende indlæring.

Og hvis man så samtidig holder sig bort fra de sociale medier og Internettet generelt, så oplever mange en social isolation.

Hvis du vil lære mere og Blue Zones, så kig her.

Linket refererer i øvrigt til et dansk studie der viser, at vores gener kun dikterer 20 procent af vores forventede livslængde. Resten er bestemt af livsstil og miljø.

Vi skal væk fra denne holdning
Vi skal væk fra holdningen om, at det grå guld bare er gamle mænd, der sidder i et hjørne iført turtlenecks og tweed-jakker.

Det grå guld er en uundværlig hjælp til både både young guns og in-between’ers. De har prøvet alt, hvad der er rigtigt og forkert, de sidder med både specialviden og en stoisk ro, og de bidrager til de teams, de nu engang arbejder i.

Og så skal man huske på, at hele vores civilisation er baseret på erfaringslære.

Og det ligger implicit i ordet erfaring, at det kan kun den ældre generation have. Man skal i øvrigt ikke forveksle erfaring med klogskab. De fleste af os er erfarne, men ikke nødvendigvis kloge.

Heldigvis, så har flere og flere arbejdsgivere seniorpolitiker.

De vil nemlig holde på de ældre, fordi de har nyttige kvalifikationer, stor faglig viden og et godt overblik. Og samtidig så er de stabile, loyale og pligtopfyldende.

Et kulturelt fænomen
Alder er også et kulturelt fænomen og forskellene er store.

Hvis man for eksempel sammenligner Shinzo Abe, Japans premierminister, (64 år) og Jacinda Ardern, New Zealands premierminister, (38 år), så vil man opdage, at nogle lande kulturelt er meget fokuseret på alder som en kvalifikation. Kvalifikationer og kompetence er ikke nødvendigvis proportionalt med din alder. Men husk, at erfaring kan kun fås over tid.

Vi skal i øvrigt ikke længere væk end Holbæk Kommune, hvor Christina Krzyrosiak Hansen i 2017 blev borgmester i en alder af 25 år. Det er med andre ord ikke ”South of the Ordinary” at udnævne unge ledere i Danmark. Heldigvis.

Et godt team består altid af folk med forskellige aldre, køn, erfaringer, kompetencer etc. Alle kan bidrage og alle ved og kan noget, som du ikke selv ved eller kan.

Og som en af mine helte fra 80’erne – radio- og tv-værten Kim Schumacher – altid sagde: ”Det kræver et stort talent at forvalte et lille”.

Men når man er mange og med mange forskellige baggrunde, så kan man altså udrette store ting.


Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.

mest debatterede artikler

Premium
Justitsminister Nick Hækkerup efter kritik: Derfor bliver Datatilsynet beskåret
Datatilsynet står til at blive beskåret i de kommende år. Det betyder blandt andet færre medarbejdere hos tilsynet i de kommende år. Her er Justitsministeriets forklaring.
Computerworld
For to år siden nedsænkede Microsoft 864 servere i Nordsøen: Nu er datacenteret på land igen - se resultatet her
Microsoft har efter to år hævet sit undervands-datacenter op af Nordsøen. Her er de erfaringer, selskabet har gjort sig.
CIO
Podcast: Pandoras CIO Peter Cabello afslører sine tre vigtigste mål for digitaliseringen
Podcast, The Digital Edge: Hør Pandoras CIO Peter Cabello Holmberg fortælle om, hvordan et af verdens største smykkefirmaer arbejder med innovation og digitalisering af et traditionel offline salg, og hvordan Pandora udnytter data til at skabe en bedre kundeoplevelse.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan opbevarer du effektivt og sikkert dine data – også med hybrid cloud
Cloud er her der og alle vegne. Men mange organisationer foretrækker en mere blandet tilgang, hvor dele af virksomhedens workload og it-miljøer sendes i clouden, mens andre dele placeres i andre og ofte lokale datacentre. Det stiller ofte mange forskelligartede krav til behovet for lokal storage. Men med IBM FlashSystem kan du konsolidere dit storage-behov og reducere kompleksiteten. Samtidig er FlashSystem all-flash og hybrid-løsninger bygget på et standardiseret sæt af værktøjer og APIs, som giver dig adgang til enterprise-løsninger uanset størrelsen på din organisation. I dette whitepaper fra Atea og IBM kan du læse om IBMs storeløsninger og de yderligere fordele som du kan opnå med dem.