Frivillige fra danske it-virksomheder står bag nyt data-værktøj i kampen mod corona: "Vi har arbejdet på projektet i noget nær døgndrift"

En række frivillige danske it-folk har i løbet af de seneste dage udviklet et nyt databaseret værktøj, som skal hjælpe med at afdække mørketal forudse belastningen på sundhedsvæsenet i de kommende uger og dage.

Premium Kun for abonnenter
Denne Premium-artikel er normalt kun for abonnenter

Men vi har valgt at låse den op for at give dig et eksempel på den omfattende viden og de artikler, som du har adgang til som Computerworld Premium-abonnent.

Tak, lad mig læse den OK, fortæl mig mere om Premium

Det får du i artiklen

  • Få indsigt i det nye dataprojekt c19, som en række danske it-folk har udviklet
  • Blive klogere på, hvordan det kan bruges i kampen mod corona
  • Få indblik i hvodan projektet er blevet udviklet
915
4:45 min
En række danske it-folk arbejder i øjeblikket på et nyt dataprojekt, som de håber kan blive et effektivt våben i kampen mod den coronavirus, der nu spreder med stor hastighed over hele verden.

”Vi har arbejdet på projektet i noget nær døgndrift siden fredag eftermiddag,” siger Martin Permin, der er en af hovedkræfterne bag projektet, til Computerworld

Projektet er et selvrapporteringsværktøj, som folk kan tilmelde sig via hjemmesiden c19.dk.

Skal rapportere via sms
Her kan danskerne, når tjenesten går i luften, via en daglig sms-besked, rapportere om deres sundhedstilstand samt oplyse om de udviser symptomer.

De medvirkende skal også oplyse om, hvorvidt de er i karantæne samt, hvor mange mennesker der er i husstanden.

”Med det samfundssind, som vi indtil nu har set i Danmark, så er det vores vurdering, at rigtig mange danskere vil deltage i projektet,” siger Martin Permin.

I skrivende stund er der 1132 registrerede coronatilfælde i Danmark, men det vurderes, at det er et betydeligt mørketal, og målet med projektet er derfor at afdække det reelle antal af smittede i befolkningen.

På den baggrund kan der lavea prognoser over sygdomsudviklingen, der gør det muligt at forudse antallet behandlingskrævende syge i de kommende uger og dager.

”Vi ved at pandemier og epidemier som disse udvikler sig efter nogle ret forudsigelige formler, og vi forsøger derfor at bygge en pipeline, der gør det muligt at forudse, hvor mange der vil få brug for intensiv behandling i den kommende tid. Det gør vi, fordi vi ved, at den begrænsende faktor i at redde menneskeliv under den her krise vil være adgangen til respiratorer, sundhedsfagligt personale og andre ressourcer på hospitalerne,” forklarer han.

Bor i dag Los Angeles, men er fanget i Danmark
Martin Permin bor og arbejder normalt i Los Angeles i USA, hvor han er stifter og administrerende direktør for den dansk-amerikanske startupvirksomhed Pelion, som leverer digitale mentorydelser over internettet.

Mandag skulle han være fløjet retur til USA efter et kort ophold i Danmark, men han blev fanget herhjemme, da statsminister Mette Frederiksen fredag valgte at lukke grænserne.

I stedet har han sammen med 15 andre it-folk, der til dagligt slår deres folder i så forskellige virksomheder som blandt andet Soundbox, Copenhagen Data og Zetland, arbejdet på at udvikle projektet.

De arbejder alle på projektet fra hvert deres hjemmekontor, og arbejdet bliv koordineret via samarbejdsværktøjet Slack.

Ikke alene et medicinsk problem
Martin Permin forklarer, at de har valgt at kaste sig ud i projektet, fordi det ifølge ham ikke alene er en medicinsk problemstilling som verden står foran.

”Vi står også med et dataproblem og ressourceallokeringsproblem. I England skal bilfabrikanterne til at fremstille respiratorer, i Frankrig laver parfumefabrikanter håndsprit, og derfor er det kun naturligt, at os der er arbejder med data og apps til dagligt bidrager med det, som vi er gode til,” siger han.

Støtte fra it-virksomheder
Martin Permin forklarer, at folkene bag projektet i øjeblikket er i fuld gang med at hente støtte og opbakning fra en række store danske og internationale it-virksomhed, og han oplyser, at flere allerede har indvilliget i at stille udviklingsressourcer til rådighed.

Samtidig har AWS valgt at give projektet adgang til en række af selskabets tjenester, mens kommunikationsplatformen Twilio også har stillet en sms-service til rådighed for projektet.

I første omgang er det meningen, at projektet skal udrulles i Danmark, men herefter er det Martin Permins forventning, at projektet også skal udrulles i andre lande.

Han forklarer også, at derfor også er villig til at bruge al den tid på projektet, som det kræver - også selvom, at det betyder at han i den periode ikke kan lægge samme arbejdsindsats i sit eget firma.

”I mit eget firma, Pelion, er vi så heldige, at vi har nogle meget forstående investorer, der også bekymrer sig om samfundet og verdensøkonomien, og derfor er jeg i princippet klar til at blive ved med det her, så længe det er nødvendigt. Men det er dog vores forhåbning, at vi i løbet af nogle uger kan overdrage tjenesten til nogle frivillige organisationer,” siger han.

Staten klar med lignende projekt
Statens Serum Institut lancerede dog allerede onsdag morgen tjenesten Influmeter.dk, der hidtil nu har været brugt til overvågning af influenza-symptomer, men som nu også vil overvåge udbredningen af corona-smitte efter nogle af de samme principper som c19-projektet.

Martin Permin vurderer dog ikke at arbejdet med tjenesten af den grund bliver overflødiggjort.

Han påpeger for det første, at tjenesten også vil kunne anvendes i andre lande, der ikke har samme beredskab som det danske. Men han understreger også, at tjenesten gerne stiller deres arbejde og know-how til rådighed for Staten Serum Institut og andre dele af sundhedssektoren.

”Det er vigtigt for mig at understrege, at vi ikke medicinfaglige, men datafaglige og vi forsøger at samarbejde så meget som muligt med det medicinske miljø. Vi stiller os derfor også til rådighed for det data- og softwarebehov, som staten har i øjeblikket."

"Jeg har eksempelvis noteret mig, at Statens Serum Instituts tjeneste blev lanceret for fem timer siden (interviewet blev foretaget onsdag, red), men har været nede lige siden. En af de ting, som vi er rigtig gode til er at bygge hjemmesider, der ikke går ned,” siger han.


Kunne du lide, hvad du netop har læst?

Artiklen er en del af Computerworld Premium

Med Premium får du adgang til eksklusivt indhold for abonnenter

Se mere Premium indhold

Med Computerworld Premium får du

Øget indsigt i it og digitalisering. Premium klæder dig på til at træffe bedre beslutninger.

Et konkret overblik over it-markedet, nye tendenser samt konkrete råd og erfaringer fra danske beslutningstagere.

Råd og erfaringer fra danske CIO'er, analytikere og it-beslutningstagere. Samlet i 10-15 unikke artikler hver uge.

Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Eksklusivt Premium-indhold for abonnenter

0 Premium-indhold

Derfor kan Apples dristige processor-revolution give Mac'en længeventet renæssance - men det kan også blive dødsstødet

0 Premium-indhold

ProData Consult vinder DSB-udbud til 400 millioner kroner

0 Premium-indhold

Spritny app giver danske patienter adgang til videokonsultationer og selvbooking på hospitaler

0 Premium-indhold

Den danske revisiorplatform Ageras reagerer på politianmeldelse: Nogle revisorer udnyttede forretningsmodellen

0 Premium-indhold

Martin Wood skal bringe danske domstole ind i ny digital tidsalder: Vil investere trecifret millionbeløb i omfattende it-transformation


Premium
Derfor kan Apples dristige processor-revolution give Mac'en længeventet renæssance - men det kan også blive dødsstødet
ComputerViews: Gennem det seneste årti har Apples Macs stået i skyggen af iPhonen og iPaden, men beslutningen om at smide Intel på porten og udvikle sine egne chips kan få helt afgørende betydning for Macens fremtid.
Computerworld
Tidligere Intel-udvikler: Derfor besluttede Apple sig for at droppe Intel
Det har vakt opsigt, at Apple har besluttet at droppe sin mangeårige samarbejdspartner Intel som leverandør af chip til Mac. Årsagen var helt konkret, fortæller tidligere Intel-topudvikler.
White paper
God it-sikkerhed kræver hurtige og kontinuerlige opdateringer på tværs af dit it-landskab
Konsekvenserne kan være uoverskuelige, når en it-kriminel får adgang til virksomhedens systemer. Typisk kan tabet af tid, tabet af indtægter og tabet af omdømme gøres op i millioner. I dette whitepaper kan du derfor læse om fordelen ved kontinuerligt at arbejde med it-sikkerhed og sårbarheder – og hvordan du kan sikre hurtige og kontinuerlige opdateringer på tværs af dit it-landskab. Også uden at skulle bruge dagevis på at researche trusler og de relevante opdateringer.