Morgen-briefing: Vestager: EU skal gå foran i kampen mod tech-giganterne / Regningen vokser efter kæmpe norsk hackerangreb / 6.000 danskere testet efter notifikation fra smitte-app

Vestager: EU skal gå foran i kampen mod tech-giganterne. Regningen vokser efter kæmpe norsk hackerangreb. 6.000 danskere testet efter notifikation fra smitte-app. Nets udvider markant i Polen. IT Universitetet åbner nyt center. Sammenslutning af it-selskaber vælger bestyrelse.

Vi tager hul på endnu en morgen-briefing her onsdag morgen.

Bag tasterne sidder Jakob Schjoldager fortsat og giver dig dagens korte it-nyhedsoverblik.

Vestager: EU skal gå foran i kampen mod tech-giganterne
Det er vigtigt, at EU fortsat går forrest i kampen mod internationale it-giganter, der går over stregen.

Det slår EU's danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager fast over for Finans, efter at de amerikanske myndigheder netop har rejst en sag mod Google for at misbruge sit monopol på markedet for søgemaskiner.

"Det er vigtigt, at Europa skubber på, så vi får flyttet grænserne en gang til, i håb om at andre lader sig inspirere af det, så vi får en verden, hvor der er tillid til det, der foregår digitalt," siger hun ifølge mediet.

Dermed ser EU-kommissæren altså det amerikanske sag mod Google som en opfordring til, at EU igen samler handsken op og går giganterne på klingen.

Vestager har siden 2017 sendt bøder afsted til Google, Apple og Facebook til en samlet værdi på 61 milliarder kroner.

Regningen vokser efter kæmpe norsk hackerangreb
Aluminiumsproducenten Hydro blev sidste år ramt af et omfattende hackerangreb der lammede det meste af virksomheden i dagevis.

Regningen lød efterfølgende på omkring 440 millioner danske kroner, men det viser sig nu at have været endnu dyre for den norske producent.

Ifølge det norkse erhvervsmedie Dagens Nærringsliv, vurderer selskabet nu, at prisen nok er blevet væsentlig højere.

"Jo længere ud i et forsikringsopgørelse du kommer, jo mere usikkert er der om de sidste millioner. Men om det er lidt nord for 800 millioner (norske kroner, red.) eller lidt syd, så er det relativt tæt på 800," lyder det fra selskabets finansdirektør til mediet.

Omregnet til danske kroner lyder tabet et ransomware-angrebet dermed på omkring 540 millioner kroner.

6.000 danskere testet efter notifikation fra smitte-app
Siden den danske smitteopsporingsapp, Smittestop, blev taget i brug i slutningen juni måned er 6.028 danskere blevet testet for coronavrius.

Det oplyser Sundheds- og Ældreministeriet på Twitter. Det er de danskere, der har opgivet appen som eneste årsag til, at de har bestilt en test på coronaprøver.dk.

Efterfølgende er 55 af de personer blevet testet positiv alene fordi de blev opmærksom på at de kunne være smittet gennem appen.

1.693.344 danskere har i alt hentet appen, mens 7.547 har registreret sig som smittet i appen.

Nets udvider markant i Polen
Betalingskæmpen Nets gør nu et større indhug på det polske marked. Det sker efter Nets har fået godkendt opkøbet af Polskie ePłatności (PeP), der tilbyder kortindløsning og betalingsterminaler.

"Polen er en af de hurtigst voksende økonomier inden for digital betaling, takket være de senere års mange offentlige initiativer i retning af at fremme brugen af elektroniske betalinger. PeP er strategisk et perfekt match, der fuldender vores palette af betalingsløsninger til polske forretninger," siger Bo Nilsson, Group CEO for Nets.

PeP servicerer omkring 160.000 betalingsterminaler i Polen og har mere end 600 ansatte. I 2020 forventes det nyerhvervede polske selskab at have en omsætning på 55 millioner euro.

IT Universitetet åbner nyt center
I begyndelsen af november slår IT Universitetet dørene op for et sprit nyt center, der skal være med til at fremme teknologiforståelsen.

Formålet er at fremme formidlingen af teknologi på alle niveauer af de danske uddannelsesinstitutioner, og give en bedre forståelse for eksempelvis at lære at programmere.

"Jeg håber, at andre universiteter og uddannelsesinstitutioner vil få glæde af centrets arbejde med, hvordan man kan lære og tænke digitale kompetencer så bredt, holistisk og interdisciplinært som muligt. Udfordringen ligger ikke i blot at lære folk at bruge digitale teknologier, men derimod også at kunne modificere teknologien og at skabe med det digitale," siger lektor på ITU Claus Brabrand, der står bag det nye center.

Netop fordi teknologien breder sig til alle dele af samfundet er det ifølge Claus Brabrand vigtigt, at teknologien ikke alene fokusere på de professionelle brugere.

Sammenslutning af it-selskaber vælger bestyrelse
Den danske sammenslutning af læringsteknologi-virksomheder har haft sin første generalforsamling.

Her blev sammenslutningen ved navn EdTechs nye bestyrelse udpeget, som består af en række profiler inden for virksomheder og myndigheder, der beskæftiger sig med såkaldt læringsteknologi.

Den nye bestyrelse består af Angélique Espensen adm. direktør hos itslearning, Aviaja Borup Lynggaard, CEO CxD -Child Experience Design, May Brandt, Vicedirektør Vestegnen HF & VUC samt Tina Lykkegaard Marker, Skolechef Rødovre Kommune.

"Siden årsskiftet er vores medlemsgruppe vækstet med 200%, og Edtech Denmark består nu af mere end 60 private og offentlige organisationer, der alle har det fælles mål at være med til at fremme forståelsen og anvendelsen af læringsteknologi i og fra Danmark," forklarer foreningens formand Thomas Overholt Hansen, Director of business development hos Clio.
Premium
Coop ansætter ny digital direktør: Her er hans vigtigste opgave
Interview: Den danske supermarkedskoncern Coop skifter ud i topledelsen og ansætter Morten Viktor i en nyoprettet stilling som direktør for digital & e-commerce. "Min rolle bliver at få samlet hele det digitale kundemøde," fortæller han.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.