Brætspil: Underholdende nyskabelse gør det nemt at tage på eventyr om spisebordet

I Gloomhaven: Jaws of the Lion har udviklerne gjort sig meget stor umage for at introducere nye spillere for et enestående og gennemført brætspilsunivers, hvor man samarbejder om at klare udfordringer og tage livet af lede monstre.

De færreste er nok kede af at vinke farvel til 2020. Men én lille, formildende omstændighed er dog, at der har været god tid til at spille brætspil. Samt at vi i året, der gik, har fået flere virkeligt gode titler at vælge mellem.

Faktisk kan man med en vis rimelighed argumentere for, at brætspilsmarkedet aldrig har været nær så spændende som nu, og et blandt flere højdepunkter på årets papmarked er Gloomhaven: Jaws of the Lion.

Det er et stemningsfyldt, flot og særdeles gennemtænkt brætspil, hvor man drager på opdagelse i middelalderbyen Gloomhaven.

Her gør horder af lede kultister, slimmonstre, megarotter, dæmoner, levende døde og andet afskum livet surt for folk og fæ.

Spillet er velegnet til en til fire deltagere, der kan vælge mellem fire vidt forskellige heltetyper, som sammen drager på monsterjagt.

Fokus er på samarbejde – man kan ganske enkelt ikke slå hinanden ihjel – men også på at udvikle sine karakterer og evner, på at blive stærkere og få mere overlegent udstyr op under neglene.

I spillet er alle deltagere med på lige fod: Her er ikke behov for, at en spiller påtager sig rollen som spillemester eller Dungeon Master som i eksempelvis rollespillet Dungeons & Dragons – som du kan læse om her.

Ligeledes sørger en nytænkende spilmekanik og en gennemgående fortælling for, at oplevelsen er mere alsidig og med større dybde end traditionelle monsterdræberspil som f.eks. HeroQuest, som vi skrev om her.

Gloomhaven: Jaws of the Lion kan dels anvendes som udvidelse til megahittet Gloomhaven fra 2017. Men det kan også stå 100% alene, og man behøver slet ikke at eje ”storebror” for at få fuldt udbytte af spillet.

Faktisk kan man med meget stor fordel starte med Gloomhaven: Jaws of the Lion, før man overhovedet kaster sig over andre titler i serien. For ganske vist rummer det oprindelige Gloomhaven langt flere scenarier, karakterer og monstre. Men det er også ret komplekst, og læringskurven er noget stejl.

Derimod indledes Gloomhaven: Jaws of the Lion med fem introscenarier, der gør det markant nemmere at lære spil, regler og kampsystem af kende, selv for yngre medspillere.

De i alt 25 scenarier rummer i sig selv materiale til mange, lange og stemningsfulde vinteraftener.

Det er simpelthen fantastisk underholdende og et godt bud på en julegave til medlemmer af en spilleglad engelskkyndig familie, som er klar til at tage skridtet videre fra King of Tokyo, Settlers og Ticket to Ride.

Man sætter sig naturligvis ikke og spiller så meget materiale igennem på én gang.

Derfor er det også nemt at gemme – fuldkommen som når man klikker ”save” i et computerspil – og pakke det hele væk til næste gang.

Spillet sværhedsgrad justeres efter antallet af deltagere, og gennemfører man alle udfordringerne, kan man altid tage hul på det 10 kilo tunge og fire gange mere omfattende Gloomhaven bagefter.

Men naturligvis kun, hvis man får blod på tanden. Blodigt bliver det i hvert fald under alle omstændigheder.

Titel: Gloomhaven: Jaws of the Lion. Brætspil. Kan købes i en lang række danske spillebutikker, fysisk og online
Premium
Siger farvel til Proshop - her er topchef Ivan Jæger Christiansens nye job: "Det kan godt være, det er verdens mest åndssvage beslutning, men det føles virkelig godt"
Interview: Efter fire år som topchef i det fremadstormende Proshop har Ivan Jæger Christiansen meldt sin afgang. Nu tager han hul på drømmen som medejer i et selskab. "Det kan godt være, det er verdens mest åndssvage beslutning, men det føles virkelig godt," siger han.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Overser du muligheder for at optimere din Dynamics-investering?
Der er omfattende og ofte oversete muligheder for at understøtte centrale forretningsprocesser med Dynamics 365 Finance & Operations. For eksempel i form af fuld EDI-integration, som optimerer logistik og forsyning. Eller ved at automatisere håndteringen af konsignation eller centrale processer vedrørende elektronisk dokumentflow og dropshipping. Læs mere i dette whitepaper, der også går i dybden med fire konkrete cases.