(Foto: Dan Jensen)

Fremtidens digitale jobmarked – hvem har magten?

Klumme: Mit postulat er, at vinderne dels er de medarbejdere, der ser hele verden som deres mulighed for at skabe præcis den karriere, som de ønsker sig. Og dels virksomheder, som ser hele verden som en mulighed for at vælge den rette profil til jobbet.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter

Corona har vist os, at det ikke er fysisk fremmøde, der er afgørende for, om digitale profiler er succesfulde, men i stedet virtuelt nærvær og ihærdighed.

Denne erkendelse vil komme til at ændre magtbalancen på jobmarkedet – men hvem bliver sejrherre?

Virksomheder vil fremadrettet ikke være tvunget til at nøjedes med at rekruttere lokal arbejdskraft.

De vil heller ikke være stavnsbundet til at hyre digitale profiler fra de leverandører, som de har indgået rammeaftaler med. I stedet vil de hæve blikket og rekruttere lige præcis den profil, som de har brug for, fra et hvilket som helst sted i verden.

Den største udfordring vil være tidsforskel, men det kan man planlægge sig ud af.

Helt nyt jobmarked at boltre sig i
Medarbejdere, på den anden side, har fået et helt nyt jobmarked at boltre sig i. Pyt med, om man bor i Randers eller Nepal. The world is their oyster. Med de rette kompetencer og den rette indstilling til et virtuelt ansættelsesforhold og engagement, er det kun fantasien, der sætter grænser.

Også her kan tidsforskellen være en udfordring.

Og for de mere sociale er det digitale nærvær på længere sigt måske ikke tilstrækkeligt tilfredsstillende. Men for mange vil de uanede muligheder for jobmæssige udfordringer og karrieremæssige mål opveje sociale behov.

Leverandører og konsulenthuse vil få en udfordring. De vil opleve, at virksomheder stiller nye og skærpede krav til dem. Og kan de ikke finde kvalificerede profiler til global konkurrencedygtig pris, vil de blive forbigået på efterspørgsler, som de ellers har haft førsteret til at byde på.

De vil også opleve, at konsulenter med et ambitiøst DNA vil vælge præcis det job i verden, der passer til deres karrieremæssige forventninger og familiemæssige behov.

Så mit postulat er, at vinderne dels er de medarbejdere, der ser hele verden som deres mulighed for at skabe præcis den karriere, som de ønsker sig. Og dels virksomheder, som ser hele verden som en mulighed for at vælge den rette profil til jobbet.

Medarbejdere og virksomheder, som stadig foretrækker fysisk foretræde, vil få sværere ved at finde et match. Muligheden er der, men risikoen for at måtte nøjes og gå på kompromis med kvalifikationer og indstilling er også til stede.

Taberen, som det ser ud lige nu, er leverandører og konsulenthuse.

De har i årevis overlevet på at udfylde hullet imellem et hastigt foranderligt jobmarked og lokale rigide ansættelses- og opsigelsesforhold.

Deres force har været med relativt kort varsel at kunne stille med profiler fra den ganske verden, hvis det var dét, virksomheden eller kandidaten ønskede. Hvad skal de bidrage med fremadrettet? Hvilket hul skal de udfylde? Hvordan vil de være konkurrencedygtige på både kvalifikationer og pris?

Det må fremtiden vise.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.Computerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Infrastruktur: Byg et velfungerende Data Estate i otte trin
Mange virksomheder trækker på så mange og righoldige datakilder, at det bliver stadig sværere at holde rede på alle de informationer, man har. Samtidig lever et traditionelt data warehouse sjældent op til hverken de aktuelle eller – i særdeleshed – fremtidige krav fra forretningen. Løsningen er at udvide til en egentlig Data Estate; et stykke kritisk infrastruktur som gør det muligt at opbevare, organisere, konsolidere og analysere organisationens samlede datamængde. Denne hvidbog giver et samlet billede af, hvordan man gennem otte trin bevæger sig mod at implementere og drage nytte af en Data Estate. Samt hvordan du prioriterer indsatsen, så den giver størst værdi for forretningen.