(Foto: Dan Jensen)

Fremtidens digitale jobmarked – hvem har magten?

Klumme: Mit postulat er, at vinderne dels er de medarbejdere, der ser hele verden som deres mulighed for at skabe præcis den karriere, som de ønsker sig. Og dels virksomheder, som ser hele verden som en mulighed for at vælge den rette profil til jobbet.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter

Corona har vist os, at det ikke er fysisk fremmøde, der er afgørende for, om digitale profiler er succesfulde, men i stedet virtuelt nærvær og ihærdighed.

Denne erkendelse vil komme til at ændre magtbalancen på jobmarkedet – men hvem bliver sejrherre?

Virksomheder vil fremadrettet ikke være tvunget til at nøjedes med at rekruttere lokal arbejdskraft.

De vil heller ikke være stavnsbundet til at hyre digitale profiler fra de leverandører, som de har indgået rammeaftaler med. I stedet vil de hæve blikket og rekruttere lige præcis den profil, som de har brug for, fra et hvilket som helst sted i verden.

Den største udfordring vil være tidsforskel, men det kan man planlægge sig ud af.

Helt nyt jobmarked at boltre sig i
Medarbejdere, på den anden side, har fået et helt nyt jobmarked at boltre sig i. Pyt med, om man bor i Randers eller Nepal. The world is their oyster. Med de rette kompetencer og den rette indstilling til et virtuelt ansættelsesforhold og engagement, er det kun fantasien, der sætter grænser.

Også her kan tidsforskellen være en udfordring.

Og for de mere sociale er det digitale nærvær på længere sigt måske ikke tilstrækkeligt tilfredsstillende. Men for mange vil de uanede muligheder for jobmæssige udfordringer og karrieremæssige mål opveje sociale behov.

Leverandører og konsulenthuse vil få en udfordring. De vil opleve, at virksomheder stiller nye og skærpede krav til dem. Og kan de ikke finde kvalificerede profiler til global konkurrencedygtig pris, vil de blive forbigået på efterspørgsler, som de ellers har haft førsteret til at byde på.

De vil også opleve, at konsulenter med et ambitiøst DNA vil vælge præcis det job i verden, der passer til deres karrieremæssige forventninger og familiemæssige behov.

Så mit postulat er, at vinderne dels er de medarbejdere, der ser hele verden som deres mulighed for at skabe præcis den karriere, som de ønsker sig. Og dels virksomheder, som ser hele verden som en mulighed for at vælge den rette profil til jobbet.

Medarbejdere og virksomheder, som stadig foretrækker fysisk foretræde, vil få sværere ved at finde et match. Muligheden er der, men risikoen for at måtte nøjes og gå på kompromis med kvalifikationer og indstilling er også til stede.

Taberen, som det ser ud lige nu, er leverandører og konsulenthuse.

De har i årevis overlevet på at udfylde hullet imellem et hastigt foranderligt jobmarked og lokale rigide ansættelses- og opsigelsesforhold.

Deres force har været med relativt kort varsel at kunne stille med profiler fra den ganske verden, hvis det var dét, virksomheden eller kandidaten ønskede. Hvad skal de bidrage med fremadrettet? Hvilket hul skal de udfylde? Hvordan vil de være konkurrencedygtige på både kvalifikationer og pris?

Det må fremtiden vise.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.Premium
Microsoft bekræfter gigant-opkøb af AI-selskabet Nuance
Nuance Communication, der blandt andet har leveret teknologi til Apples Siri, er blevet opkøbt af Microsoft, der mandag eftermiddag bekræfter handlen.
Computerworld
Gigantisk datalæk: 600.000 danskeres Facebook-data offentliggjort på hackerforum
Data om 533 millioner Facebook-brugere på verdensplan er i weekenden blev lækket på hackerforum.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Infrastruktur: Byg et velfungerende Data Estate i otte trin
Mange virksomheder trækker på så mange og righoldige datakilder, at det bliver stadig sværere at holde rede på alle de informationer, man har. Samtidig lever et traditionelt data warehouse sjældent op til hverken de aktuelle eller – i særdeleshed – fremtidige krav fra forretningen. Løsningen er at udvide til en egentlig Data Estate; et stykke kritisk infrastruktur som gør det muligt at opbevare, organisere, konsolidere og analysere organisationens samlede datamængde. Denne hvidbog giver et samlet billede af, hvordan man gennem otte trin bevæger sig mod at implementere og drage nytte af en Data Estate. Samt hvordan du prioriterer indsatsen, så den giver størst værdi for forretningen.