Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Foldbar bliver årets ord i 2021

Klumme: Det seneste år har med tydelighed vist, at der er behov for fleksibilitet både i den måde, vi arbejder på, og for teknologi, der kan understøtte vores nye virkelighed.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

Kontorpladser er byttet ud med køkkenborde. Møderne er blevet virtuelle.

2020 har ændret vores holdning til at arbejde – det er ikke længere et sted, vi tager hen, men en handling, vi gør.

Danskerne har nemlig over en bred kam taget den fleksible arbejdsplads til sig, viser adskillige undersøgelser fra det forgangne år.

Vi kommer med andre ord til at arbejde på nye måder fremover, og det stiller krav til de teknologiske hjælpemidler, vi har til rådighed.

De skal kort sagt kunne understøtte de nye fleksible, hybride arbejdsmiljøer.

Den accelererede udvikling på arbejdsmarkedet falder tilfældigvis sammen med en teknologi, som har været undervejs i adskillige år og nu er modnet i en sådan grad, at de første mange produkter er kommet på markedet. Jeg taler naturligvis om foldbare skærme.

En nøglerolle i de kommende år

Netop den teknologi kommer til at spille en nøglerolle i de kommende år.

I det forgangne har mange opdaget, at det er muligt at arbejde effektivt andre steder end på virksomhedens matrikel. I takt med at grænserne mellem det professionelle og private bliver udvisket, bliver der behov for teknologisk udstyr, der kan favne mange brugs- og arbejdssituationer.

Foldbare skærme tilbyder udover enorm fascination en hidtil uset grad af fleksibilitet. Hvad enten det er en telefon, der kan samles om håndleddet som ét stort armbåndsur, eller en foldbar computer, der også kan fungere som tablet, bog eller telefon alt efter den situation, brugeren befinder sig i.

Foldbar teknologi er dog ikke reaktiv i den forstand, at teknologien passivt tilpasser sig udviklingen på arbejdsmarkedet.

Teknologi har igennem århundreder vist sig at have afgørende betydning for den måde, vi arbejder på, og foldbare produkter kommer efter min bedste overbevisning til at blive en del af den fortælling. Den driver altså i sig selv udviklingen.

Teknologien giver en unik mulighed for at bygge produkter, som er lette og kompakte at transportere, og som i udfoldet tilstand kan bruges som bog, tablet eller rendyrket bærbar computer.

Den gør det kort sagt muligt at samle flere produkter i ét. Dermed skal man kun medbringe ét produkt og én oplader, når man arbejder på farten, rejser – når verden igen tillader det – eller blot flytter sig fra hjemmekontorets skrivebord til hjemmets sofa.

I dag er det muligt at købe en håndfuld foldbare telefoner og computere fra et par forskellige producenter, og det er kun begyndelsen.

I 2021 og de følgende år kommer vi til at se foldbare skærme i et bredt udvalg af størrelser og i flere produkter som fjernsyne.

Mange har nævnt, at det er en løsning, som mangler et problem. Men det seneste år har med tydelighed vist, at der er behov for fleksibilitet både i den måde, vi arbejder på, og for teknologi, der kan understøtte vores nye virkelighed.

Samfundssind blev årets ord i 2020. Mit bud er, at foldbar kan blive det i 2021 i teknologibranchen.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.