Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: IBM tvinger amerikanske medarbejdere til at vaccinere sig / Antallet af ugentlige angreb størst i Danmark / 68 danske ofre for ransomware siden maj 2020

IBM tvinger amerikanske medarbejdere til at vaccinere sig. Antallet af ugentlige angreb størst i Danmark. 68 danske ofre for ransomware siden maj 2020. Facebook-tjenester nede igen - anden gang på en uge.

Velkommen til mandag morgen i uge 41, som vi - som alle andre mandage - skyder i gang med en morgen-briefing i it-branchens tegn.

Dagens overblik er sammensat af Ditte Vinterberg Weng.

Rigtigt god fornøjelse!

IBM tvinger amerikanske medarbejdere til at vaccinere sig

Hos IBM's amerikanske medarbejdere, trækker cloud-koncernen nu en klar streg i sandet: Bliv fuldt vaccineret inden december, eller bliv suspenderet fra arbejdet uden løn.

"IBM's sundheds- og sikkerhedspraksis er drevet af videnskab," lyder argumentet til den hårde linje fra en talsmand for IBM.

”I betragtning af den fortsatte spredning af Covid-19, de lokale kliniske forhold omkring IBM-websteder og den virkelighed, at vacciner er let tilgængelige på landsplan, vil vi nu kræve, at alle ansatte i IBM i USA er fuldt vaccineret inden den 8. december," lyder det.

Påbuddet gælder alle USA-baserede medarbejdere, og det er uanset hvor ofte medarbejderne møder op på IBM-kontoret for at arbejde.

Den klare besked kommer efter, at USA's præsident Joe Biden i sidste uge bekendtgjorde, at at føderale entreprenører og underleverandører skal vaccineres.

Medarbejdere der af medicinske eller religiøse årsager ikke kan lade sig vaccinere kan dog blive undtaget, tilføjer virksomheden. Det skriver mediet The Register.

Antallet af ugentlige angreb størst i Danmark

Gennemsnittet af de ugentlig angreb, der er rettet mod danske virksomheder er steget med 173 procent i 2021. Det konkluderer sikkerhedsvirksomheden Check Point i en ny rapport.

Tallet er i sammenligning med det ugentlige niveau i 2020, og stigningen ser ud til at ramme danske virksomheder særligt hårdt.

Stigningen i cyberangreb mod svenske, norske og finske virksomheder steget med henholdsvist 131 procent, 72 procent og 96 procent. Globalt er stigningen på 40 procent.

Hvorfor netop Danmark er blevet det mest populære landt blandt de it-kriminelle i stedet for vores nordiske naboer, er svært at sætte fingeren på helt præcist, forklarer Niels Zimmer Poulsen, der er Head of Security Engineering hos Check Point Software Technologies i Danmark.

"En del af det kunne hænge sammen med, at tendensen startede med små angrebsmængder, og hver ændring medførte en dramatisk ændring. Det kan også være baseret på angribernes valg af mål og fundne sårbarheder, teknologi- og cybersikkerhedsforanstaltninger."

Rapporten viser desuden, at mens eksempelvis norske virksomheder tager et dyk på 21 procent i antallet af ransomwareangreb specifikt, så stiger dette tal med 23 procent i Danmark.

Det skriver Check Point i en pressemeddelelse.

68 danske ofre for ransomware siden maj 2020

Tal fra Datatilsynet viser, at 68 danske ofre for ransomwareangreb er blevet registreret, siden Datatilsynet begyndte at føre statistik i maj 2020.

Talle tæller alle de virksomheder og offentlige instanser, der har oprettet anmeldelser hos Tilsynet. Anmeldelserne opretttes kun, hvis der er tale om ransomware-angreb, der involverer et persondatabrud.

Tallet kan virke umiddelbate lavt, og det anslås, at der er et stort mørketal forbundet med statistikkerne på disse anmeldelser.

I Danmark er man ikke forpligtet til at anmelde ransomware til hverken politiet eller Center for Cybersikkerhed.

Ifølge DR har Politiets Landsdækkende Center for It-relateret økonomisk Kriminalitet (LCIK), modtaget 79 anmeldelser om ransomware i 2019, mens der i 2020 var 65.

Facebook-tjenester nede igen - anden gang på en uge

Hjemmesiden Downdetector har fredag registreret 36.000 tilfælde af tekniske problemer med det Facebook-ejede sociale medie Instagram. Og flere registrere problemer er også sporet på Facebooks chat-app Messenger.

Problemerne kom kun kort tid efter at samtlige af Facebooks platforme i mandags var nede i seks timer, indtil fejlen blev lokaliseret.

Dengang måtte Faccebook bruge konkurrenten Twitter for at opdatere de flere millionere brugere om status på nedbruddet.

Det samme gjaldt i fredags, hvor nedbruddet varede to timer.

"Vi er opmærksomme på, at nogle oplever problemer med at tilgå vores apps," skriver Facebook i en opdatering, ifølge nyhedsbureauet Reuters.