Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Det digitale sundhedskort rammer to millioner downloads / Microsoft investerer i grønt flybrændstof / Twitter-stifter angriber Mark Zuckerbergs krypto-strategi

Det digitale sundhedskort rammer to millioner downloads. Microsoft investerer i grønt flybrændstof. Twitter-stifter angriber Mark Zuckerbergs krypto-strategi. Online-måling skal mindske energispild. Tech-kunstner bliver den første dansker til at udstille et kunstværk det ydre rum.

Velkommen til ugens midtvejsmorgen-briefingen, der igen i dag er sammensat af Jakob Schjoldager.

Vi tager et kig på de nyheder, der præger dagen denne onsdag morgen.

Det digitale sundhedskort rammer to millioner downloads

To millioner danskere har nu hentet Sundhedskort-appen ned på deres telefon. Det dog kun er 1.750.204 danskere, der har oprettet deres sundhedskort i den digitale app.

Alene i løbet af det første døgn hentede knap 500.000 borgere sundhedskort-appen, som i den første uge blev hentet hele 630.000 gange.

Appen er da også flittigt brugt af de mange brugere. Hver eneste dag bliver appen i gennemsnit åbnet 170.000 gange.

”Det flotte tal og en stabil høj rating viser, at appen har ramt ind i en efterspørgsel for digitale alternativer til det gule plastikkort, og at den taler ind i danskernes hverdagsbillede. Hver dag er den med til at forenkle for eksempel vaccinationer og prøvetagninger – situationer de fleste jævnligt befinder sig i under corona-pandemien,” skriver Digitaliseringsstyrelsen på LinkedIn.

Microsoft investerer i grønt brændstof

I et samarbejde med Shell vil it-giganten Microsoft satse på grønt brændstof, der skal udvindes af Ætanol.

Brændstoffet skal bruges til flybrændstof og altså sikre, at flyrejser kan ske markant mere klimavenligt end det er tilfældet i dag.

Det skriver CNBC.

De to kæmpeselskaber har til formålet investeret i den amerikanske virksomhed LanzaJet. Selskaberne mener ikke, at der er nogen udsigt til elektriske fly i den nærmeste fremtid og derfor lyder vurderingen, at det er bedre at satse på et grønt alternativ til olie.

Samtidig peger selskaberne bag på, at det er nødt til at være globale tiltag, der kan fungere i hele verden.

”USA kan måske bevæge sig frem ved at udvikle og producere fly, der bruger hydrogen. Men lander det fly i Indien, er man så klar til at genopfylde flyet?” lyder det fra LanzaJet topchefen Jimmy Samartzis.

Twitter-stifter angriber Mark Zuckerbergs krypto-strategi

Tidligere på ugen annoncerede Facebooks moderselskab Meta, at man solgte sit stort anlagte kyprovaluta-projekt The Diem Association til den amerikanske bank Silvergate Capital.

Det betød samtidig et farvel til selskabets planer om at udvikle en digital valuta, og det møder nu kritik fra stifteren af Twitter.

Jack Dorsey, der står bag det sociale medie, skyder nu på Mark Zuckerberg for at spilde tiden med en valuta, der var alt for lukket om sig selv.

”Man prøvede at skabe en valuta der var ejet af Facebook – sikkert af alle de rigtige årsager, sikkert af noble årsager – men der er også noget der tyder på, at det var for at få flere mennesker ind i Facebooks økosystem. Det gjorde de i stedet for at bruge en åben standard som Bitcoin,” siger Jack Dorsey til Bloomberg.

Twitter-stifteren har været en stor fortaler for netop Bitcoin. Dorsey har mange gange talt varmt om Bitcoins som han ser en stor fremtid for.

Online-måling skal mindske energispild

Sammen med forsyningsselskaber og produktionsselskaber skal Teknologisk Institut online-målesystem, der skal mindske energispild.

“Slutmålet er at effektivisere fjernvarmenettet, opnå bedre forsyningssikkerhed og spare energi, og derved i sidste ende både forbedre CO2 regnskabet og gøre varmeregningen for forbrugerne mindre. Med præcise målinger kan man fx kontrollere den aktuelle tilstand i ledningsnettet, udnytte varmen i systemet bedre og hurtigere gribe ind, hvis der opstår uregelmæssigheder,“ siger projektlederen, konsulent Jakob Fester fra Teknologisk Institut i en pressemeddelelse.

Programmet er støttet af Energistyrelsens Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram. Folkene bag regner med stor interesse fra forsyningsbranchen fordi der i dag kun er begrænset adgang til at måle temperaturer og tryg på fjernvarmenettet.

Tech-kunstner bliver den første dansker til at udstille et kunstværk det ydre rum.

Ved hjælp af både blockchain-teknologi og kunstig intelligens har hun skabt kunstværket Celestium, der er blev sendt til NASA’s del af Den Internationale Rumstation (ISS), hvor det bevæger sig i 386 km højde rundt om jorden.

”Det har været en utrolig spændende rejse. Takket være NASA og CASIS er Den Internationale Rumstation et fantastisk sted, hvor vi kunne skabe det digitale kunstværk baseret på AI og blockchain-teknologi.” siger kunstner Cecilie Waagner Falkenstrøm og tilføjer:

”Med kunstværket ønsker vi at tematisere den stigende rumkapitalisme, som finder sted lige nu, og skabe en debat om decentralisering og demokratisering af rummets ressourcer og bæredygtighed.”

kunstværket er skabt af kunstnerens art-tech studio ARTificial Mind. Her har to softwareudviklerne programmeret den komplekse machine learning software og blockchain teknologi, der driver kunstværket.