Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Nokia beskyldes for at have hjulpet Rusland med cyberspionage

Løsninger fra Nokia har muliggjort Ruslands omfattende cyberovervågning, lyder det fra en amerikansk avis. Finske Nokia mener dog, at artiklen er vildledende.

Den finske telegigant Nokia har via sine løsninger medvirket til at den russiske stat har kunne overvåge sine borgere.

Det skriver den amerikanske avis New York Times.

Ifølge dokumenter som avisen er kommet i besiddelse, leverede det finske selskab i en periode på mindst fem år ”kraftfulde værktøjer” til digital overvågning, der gjorde det muligt at forbinde den russiske stats overvågningssystem SORM med mobilnetværket hos Ruslands største teleudbyder, MTS.

SORM bruges af FSB til at aflytte telefonsamtaler, overvåge internetkommunikation og til at få adgang til både mails og tekstbeskeder, og det anvendes blandt andet mod systemkritikere.

Ifølge New York Times viser dokumenterne, at Nokia var klar over, at selskabet bidrog med løsninger, som kunne bruges til den russiske stats overvågning.

Kalder beskyldninger for vildledende

Nokia bestrider ikke ægtheden af dokumenterne, men i en pressemeddelelse kalder selskabet artiklen for vildledende.

”Nokia hverken producerer, installerer eller servicerer SORM-udsyr eller -tjenester. Enhver antydning af, at vi gør det, er ukorrekt,” lyder det fra Nokia.

Det finske selskaber understreger samtidig, at det har fulgt internationale regler, samtidig opfordrer Nokia til at man indfører endnu klarer internationale regler i forhold til, hvilke teknologier, der kan eksporteres.

Nokia valgte tidligere på måneden at trække sig ud af det russiske marked, og selskabet understreger, at det tager skarpt afstand fra Ruslands invasion af Ukraine.