Artikel top billede

(Foto: JumpStory)

Forventningerne til Kubernetes containerstyring rammer snart bunden - men fremtiden er alligevel lys

Klumme: Der er en stor uddannelseskløft, som nu ser ud til at ramme Kubernetes containerstyring og gøre teknologien mindre attraktiv. Det betyder dog ikke, at det er tid til at lægge Kubernetes i graven - tværtimod.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

Kubernetes containerstyring er en af de hurtigst voksende open-source teknologier nogensinde i forhold til tidlig adoption.

Desværre er forståelsen for teknologien ikke fulgt med den hastighed, som virksomhederne har taget den til sig.

Der er derfor en stor uddannelseskløft, som nu ser ud til at ramme Kubernetes og gøre teknologien mindre attraktiv.

Det betyder dog ikke, at det er tid til at lægge Kubernetes i graven - tværtimod.

Kubernetes containerstyring er stadig i en tidlig fase som teknologi, og som det typisk er tilfældet, er forventningere til teknologien lige nu temmelig oppustede.

Gartners Hype Cycle er containerstyring i øjeblikket i fasen “Peak of Inflated Expectations”, hvor en ny teknologi skaber en masse omtale, som ofte efterfølges af en række negative erfaringer.

Det betyder, at hvis Kubernetes, og andre teknologier indenfor containerstyring, følger det sædvanlige mønster, så vil de i løbet af de kommende 12 måneder træde ind i fasen “Trough of disillusionment”, hvor interessen for teknologien mindskes i takt med at en række brugere har negative erfaringer med at implementere og eksperimentere med teknologien.

Derefter vil Kubernetes begynde at kravle op af “Slope of Enlightenment”, hvor der i stigende grad dukker eksempler op, hvor teknologien viser sit værd.

Dette stemmer ret godt overens med, hvor Kubernetes implementeringer i øjeblikket befinder sig i danske virksomheder.

Blandt de tidligste brugere er etablerede og regulerede industrier såsom bank og finansielle tjenester.

Virksomheder fra andre industrier vurderer i øjeblikket fordele og ulemper ved Kubernetes og en række organisationer er ved at få øjnene op for Kubernetes potentiale og hvor teknologien kan levere reelle konkurrencefordele.

Det kræver dog fortsat en hel del uddannelse, før de it-ansvarlige har sat sig helt ind i, hvordan man bedst implementerer Kubernetes.

I øjeblikket er de tekniske adgangsbarrierer stadig relativt høje, og derfor er en af ​​de største udfordringer, ifølge de virksomheder, der ønsker at implementere Kubernetes, at de mangler de nødvendige interne færdigheder.

Det ses ofte, at relativt nye teknologier, som oplever en høj grad af adoption, overgår markedet i forhold til færdigheder og infrastruktur. Det er derfor vigtigt, at der bliver sat skub i uddannelsesprocessen.

To ting vil ændre opfattelsen

I løbet af de næste 12 måneder vil der ske to ting, som vil ændre opfattelsen omkring Kubernetes.

Den første er, at de 57 procent af nordiske virksomheder, som, allerede har implementet teknologien, vil begynde at forstå den bedre, få tillid til at opbygge business casen og begynde at demonstrere reel ROI.

Den anden er, at cloud-udbydere vil udvikle mere enkle måder at betjene Kubernetes til organisationer. Det vil mindske behovet for dyb teknisk forståelse for at implementere teknologien effektivt.

Dette vil i være den vigtigste drivkraft i at transformere Kubernetes fra at være en ny teknologi, der befinder sig på det eksperimentelle stadie, til etableret virksomhedsteknologi.

Det er ganske vigtigt i betragtning af, at 36 procent af nordiske virksomheder tilkendegiver, at de vil begynde at anvende containers i løbet af det kommende år.

Succesen med Anything-as-a-Service (XaaS) beviser, at organisationer efterspørger enklere måder at forbruge og implementere cloud-baserede tjenester. Det er forventningen, at Kubernetes kommer til at følge det samme mønster:

For at accelerere den voksende interesse, begynder store cloud-tjenesteudbydere at tilbyde Kubernetes-as-a-Service (KaaS), hvilket gør det muligt at drive Kubernetes som en administreret service.

KaaS leveres normalt via cloud, men efterhånden som det bliver mere udbredt, vil virksomhederne være i stand til at anvende lignende tjenester gennem lokale tjenesteudbydere eller implementere dem lokalt.

Det vil markant øge brugen af Kubernetes og reducere behovet for investeringer i opstartsfasen, så virksomhederne hurtigt opnår fordelene ved at levere applikationer hurtigere, i større skala og med større nøjagtighed.

En vigtig pointe at have med i implementeringen af Kubernetes er en opmærksomhed på, at kravene til databeskyttelse ikke ændrer sig fundamentalt.

Det vil stadig være nødvendigt at have en strategi for backup og gendannelse, ligesom det er tilfældet med data på enhver anden platform.

Der er dog en forskel, nemlig at infrastrukturen på Kubernetes er tættere på applikationerne. Derfor skal backup af data foretages på en anden måde end i virtualiserede miljøer, hvilket der findes specialiserede værktøjer til.

Samlet set betyder ovenstående, at Kubernetes udvikler sig på samme måde, som en række andre teknologier, og helt i overensstemmelse med Gartners Hype Cycle.

Det vil betyde, at teknologien efter en række indledende udfordringer i form af tilgængelighed og brugervenlighed, når et punkt, hvor de positive virkninger bliver et større samtaleemne end besværlighederne ved at implementere den.

På det tidspunkt vil teknologien nå den fase, Gartner kalder “Plateau of Productivity”, hvor de fleste ikke engang kan huske, hvorfor de fandt den svær at arbejde med - og hvor de, der tidligt tog den til sig, vil opleve en fordel ved være de første til at stige på toget.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.