Artikel top billede

(Foto: Garmin PR)

Stortest af fem lækre smart-ure: Er du til Schwarzenegger-modellen eller diskret elegance?

Computerworld stor-test: Et smart ur der kan bruges til den daglige træning fås i alverdens varianter. Vi har testet fem der rækker fra Schwarzenegger-modellen til det, som du kan have på, når du skal på Michelin-restaurant.

Da triatlon-bølgen var på sit højeste, skulle alle på ledelses-gangen helst have en ironman under bæltet. Og med i den pakke var det obligatorisk med et kæmpe gps-smartur, der tydeligt kunne vise, at bæreren var seriøs og blandt de seje.

Så til helvede med forretningen - bare der blev trænet. Men det er en anden historie.

Og selv om jeg var at finde i denne flok for år tilbage, så glæder det mig, at urene trods alt er blevet mere almindelige. Ligesom træningen mere handler om at have det godt og ikke hvor mange medaljer, der kan fremvises på sociale medier.

Trænings-urene er blevet hverdag for mange, og de er efterhånden lige dele smart-ur og trænings-ur. Her tænker vi ikke på fitness-ure, der tracker dit velbefindende, men ure, der kan anvendes til mange forskellige træningsformer.

Og de ure fås i mange former og varianter. Det kommer nok ikke bag på dig, kære læser.

Men trods af mange år som anmelder af sådanne ure, er jeg alligevel overrasket over, hvor stor spredning, der er på disse fem ure, jeg har testet i løbet af de seneste par måneder.

Der er virkelig forskel på ure, der på papiret kan næsten det samme. Og heldigvis for det. Samtidig er designet lige så forskelligt som på mekaniske ure.

Så der er lidt for enhver smag, som testen her afslører.

Suunto Peak 9

Finske Suunto leverer i den grad ure, der er bygget til formålet, og det er Peak 9 et glimrende eksempel på.

Her er det træning og aktivitet, der ligger i første lag af uret. Smartur-funktionerne er der naturligvis, men de er gemt lidt ned i menuerne.

Derfor fremstår uret mere gammeldags, end det reelt er. Det er betjeningen af det, der giver dette indtryk.

Men under den trykfølsomme skærm gemmer der sig også et smart-ur med alle de funktioner, som du forventer.

Det er langt fra Samsung i denne test, som har alverdens applikationer, som du kan hive ned. Til gengæld har du et ur, som er bygget solidt og ikke er prangende. Og ikke mindst gør det, som det er bygget til, ret godt.

Så glem alt om flashy stil. Suunto er underspillet, og på den måde er det faktisk ret cool på sin egen facon.

Garmin Fenix 7x - Det ultimative træningsur

Der er ingen tvivl om, at Garmin med selskabets Fenix-serie i årevis har sat barren for, hvordan et trænings-ur skal sættes sammen.

Nyeste skud på stammen er Fenix 7, og det kan næsten svejse under vand. Med det mener vi, at det kan mere, end de fleste har brug for.

Sådan er det jo med mange smart-ure, men her går Garmin til ekstremerne. Slår du mange af funktionerne fra, så du kun bruger det som ur, skulle det kunne holde ét år på én opladning.

Af mere praktiske muligheder er vi især glade for den ekstremt hurtige og præcise GPS-måling. Den har da også flere satellit-systemer, som den kan benytte sig af.

Dernæst er uret bygget ekstremt solidt, og selv den trykfølsomme skærm kan tåle mange knubs.

Uret er ret stort i den testede variant, men fås heldigvis i mange versioner.

Det er ubetinget det ur, der giver størst 'wauw'-effekt, når du er ude at træne, og byggekvaliteten er da også klart bedst i denne test. Du får blandt andet urkrans i en stærk og let titaniums legering.

Så vil du have toppen af poppen, så er det bestemt det, du skal vælge.

Prisen er i den høje ende, men det fås i mange varianter. Og med få kompromisser kan du barbere nogle tusinde kroner af prisen.

Huawei GT3 - Træningsur forklædt som dress-ur

Den blanke urkasse kombineret med skærmen i høj opløsning gør, at GT3 ligner et analogt ur på afstand. Det er faktisk ret forrygende udført, når man tager prisen på 2.490 kroner med på vægtskålen.

Om du kan lide at løbe med en metal-rem er op til dig, og denne kan heldigvis skiftes. Som træningsur generelt er det godkendt med mange funktioner. Men også med en lidt for upræcis måling af puls på håndledet.

GPS-funktionen er gennemsnitlig, men godkendt. Den er dog langt fra så god, som dem, som du finder i de "rene" træningsmodeller som Gamin og Suunto i denne test.

Jeg ser GT3 som et allround-ur, men også et, som du først og fremmest vælger for det flotte design og den fine forarbejdning. Igen med prisen i betragtning.

Selv om det ikke er det bedste til træning, fungerer det alt andet lige godt nok til de fleste på dette punkt. Og dertil er prisen et punkt, der i den grad trækker op.

Samsung Galaxy Watch 4 Classic - Mere smart-ur end trænings ditto

Galaxy Watch 4 Classic er på mange måder Samsungs svar på et Apple Watch. Det er spækket med funktioner, og du har mulighed for at downloade alverdens applikationer.

Skærmen er forholdsvis lille, men den står meget skarpt og lysstærkt. Så det er let at aflæse alt - også under løbeturen med fire forskellige punkter, som du kan aflæse. Selv pulsmålingen fungerer fint.

Men ret beset er Samsung et smart-ur, der også kan anvendes til træning og ikke omvendt. Og husk også at det kun fungerer (indtil videre) med Android.

Forarbejdningen og byggekvaliteten er bedre, end billedet afslører. Urkassen er flot udført, men på afstand er der ikke meget flash-effekt.

Alt i alt er der mange plusser og minusser, hvorfor Samsung lander på en middel karakter. Men det kan vel være det ur, der matcher dig bedst.

Garmin Vivomove Sport - Hybrid uret er på mange måder genialt

At kombinere et traditionelt analogt ur (dog med batteri-drift) med et smart ur, som du kan anvende til træning, er smart.

Vivomove var først med dette, og Sport-varianten fortsætter med samme design, hvor du har tre små displays i nederste halvdel af uret, hvor du kan aflæse smart-ur funktionerne.

Det giver lidt færre muligheder for visning, men fungerer alt i alt ret godt. De små displays er lette at læse - dog ikke i sollys.

Uret er smalt og ser flot ud på afstand.

Til større håndled er de 40 mm nok lige i underkanten. Så prøv inden du køber.

Det kunne dog være rart, hvis man kunne få større varianter, som Garmin og andre har med de fleste af deres ure.

På mange punkter kan Vivomove Sport det samme som mange andre ure fra Garmin.

Det er mere måden, som det er designet på, der adskiller. Og de målinger under træning, som du ikke kan få undervejs, kan du aflæse i den gode Garmin-app efter træning.

Derfor: Vivomove Sport er bestemt ikke uret til alle. Men kombinationen af et ur med analoge visere og alle smart-ur funktioner i et, er vi begejstrede for. Det har dog en del begrænsninger, og derfor er karakteren også kun middel.


Loading ikon